Šešėlinė Lietuvos vyriausybė ketina siekti, kad Taivano atstovybė būtų pervadinta

Autorius: Lietuvis Patriotas Šaltinis: https://tass.ru/mezhdunarodnay... 2022-01-08 00:13:00, skaitė 266, komentavo 8

Šešėlinė Lietuvos vyriausybė ketina siekti, kad Taivano atstovybė būtų pervadinta

Ministras Pirmininkas Ramūnas Karbauskis šešėliniame kabinete pareiškė, kad biuras turėtų būti pervadintas į Taipėjaus biurą arba misiją

VILNIUS, sausio 7 d. / TASS /. Šešėlinis ministrų kabinetas, pirmą kartą šalies politinėje istorijoje, 2021 metais suformuotas didžiausios Seimo opozicinės partijos (seime) Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (SKZL), sieks Taivano atstovybę pervadinti į Taipėjaus atstovybę. Apie tai penktadienį šešėliniame kabinete žurnalistams sakė SKŽL pirmininko pareigas einantis premjeras Ramūnas Karbauskis.

„Siekiant normalizuoti santykius su KLR ir ištaisyti klaidą, Taivano misija turėtų būti pervadinta į Taipėjaus misiją arba misiją“, – sakė jis.

Pasak Karbauskio, šešėlinė vyriausybė savo posėdyje pabrėžė, kad atstovybės atidarymas savaime nekelia diskusijų, tai buvo svarbus žingsnis Lietuvai, tačiau kyla klausimas, kodėl jai buvo pasirinktas toks pavadinimas, dėl kurio kilo Kinijos nepasitenkinimas. . „Mes pasirinkome ne tą kelią, kurį pasirinko šalys, kurios rūpinasi savo ekonominiais interesais“, – pabrėžė politikas. Kitose šalyse veikia tik Taipėjaus biurai. Karbauskis patikino, kad opozicija dės visas pastangas, kad misija būtų pervadinta. Jis teigė, kad šešėlinis kabinetas šį klausimą kėlė premjerės Ingridos Šimonytės vyriausybei. „Jei nebus atsakymo, klausimas bus keliamas parlamentiniu lygiu“, – sakė politikas.

Pekino atsakas Taivano atstovybės atidarymas Lietuvoje 2021 metų lapkričio 18 dieną išprovokavo staigų Vilniaus ir Pekino santykių pablogėjimą. Kinija, prieštaraudama biurui tokiu pavadinimu (Pekinas sutinka, kad ji, kaip ir kitose šalyse, buvo Taipėjaus atstovybė), atšaukė savo ambasadorių iš Vilniaus ir pasiūlė tai padaryti Lietuvai. Lapkričio 21 dieną KLR vyriausybė nusprendė sumenkinti diplomatinius santykius su Lietuva iki laikinojo reikalų patikėtinio lygio, o lapkričio 26 dieną išsiuntė notą dėl Kinijos diplomatinės atstovybės Vilniuje statuso pasikeitimo iš ambasados ​​į KLR. misija. Pekinas panaudojo ir ekonominius svertus: sustabdė krovinių vežimą geležinkeliais į Lietuvą, sumažino kredito limitą Kinijos rinkoje veikiančioms Lietuvos įmonėms, nustojo išduoti leidimus maisto produktų eksportui.

Gruodžio pradžioje KLR iš savo muitinės sistemos duomenų bazės išmušė Lietuvą kaip valstybę. Dėl to Lietuvos eksportuotojai negalėjo legaliai registruoti į KLR pristatomų prekių. Po savaitės Lietuva vėl atsirado Kinijos muitinės sistemose. Pekinas taip pat perspėjo tarptautines kompanijas apie nepageidautiną tiekti į Kiniją produkciją, kuri gaminama dalyvaujant Lietuvos partneriams.

Šaltinis:

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13370467