"Esu šiek tiek sutrikusi": Šimonytę nustebino prezidento ultimatumas

Autorius: Mindaugas Vaičiūnas Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022010... 2022-01-06 15:34:00, skaitė 298, komentavo 0

Pasak premjerės, anksčiau ji kalbėjosi su šalies vadovu apie galimybių pasą vaikams, tačiau jokių ultimatumų išsakyta nebuvo

VILNIUS, sausio 5 — Sputnik. Premjerė Ingrida Šimonytė pakomentavo prezidento Gitano Nausėdos Vyriausybei pateiktą ultimatumą dėl galimybių paso vaikams, pažymėdama, kad ji yra šiek tiek sutrikusi.

Anksčiau šalies vadovas pareiškė, kad galimybių pasas vaikams turėtų būti išduodamas ir su antigenų testu. Jei sprendimas dėl to priimtas nebus, prezidentas ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Pasak premjerės, pirmadienį ji kalbėjosi su Nausėda apie galimybių pasą vaikams, tačiau jokių ultimatumų Vyriausybei išsakyta nebuvo.

"Prezidentas pasidalino praktine problema, su kuria, kaip suprantu, susidūrė kažkoks jo artimos aplinkos žmogus, kurio paaugliai vaikai yra galbūt neskiepyti ir kuris pabandė užregistruoti vaiką PGR testui ir pasirodė, kad tai yra sudėtinga padaryti", – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Pasak premjerės, artimiausiu metu gali būti sudėtinga užsiregistruoti PGR testui, nes atvejų skaičius kyla. Kaip sakė Šimonytė, taip greičiausiai yra dėl "omikron" atmainos, kuri neilgai trukus gali tapti dominuojančia.

"Tai yra reali praktinė problema. Tiek tik, kad antigenų testo papildymas tos problemos nesprendžia, nes vis tiek reikės registruotis į mobilųjį punktą ir atlikti testą panašiai kaip PGR. Jei omenyje turimi mokykliniai testai, kurie yra atliekami ir kurių duomenys nėra suvedami į E.sveikatą, nes iš esmės jie veikia savikontrolės principu, tai, matyt, nėra pats tinkamiausias sprendimas. Galiu pasakyti tik tiek – problemą girdžiu ir tikrai ieškosime sprendimo. Bet koks bus sprendimas, manau, galėsiu informuoti kitos savaitės pradžioje", – pareiškė ji.

Lietuvoje galimybių paso įvedimas sukėlė daug diskusijų, vyko protestai. Aktyvistai pareiškė, kad dokumentas prieštarauja Lietuvos įstatymams ir pažeidžia žmonių teises. Taip pat respublikoje vyko mitingai su reikalavimu atšaukti vaikų skiepus.

Anksčiau pranešta, kad valdžia svarsto galimybę įvesti karantiną, jei užimtų COVID lovų skaičius intensyviosios terapijos skyriuose pasieks 240.