Valdantieji nusprendė „nuskausminti“ visus

Autorius: Vidmantas Misevičius Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-01-02 00:17:00, skaitė 312, komentavo 0

Valdantieji nusprendė „nuskausminti“ visus

Vyriausybės „sėkmingai" pamirštami pažadai ir nuolat keičiamos tvarkos ne tik kelia chaosą šalyje ir menkina jos tarptautinį prestižą, bet tampa naujų finansinių problemų priežastimi. Su pastarosiomis, eilinį kartą pakeitus Galimybių paso galiojimo tvarką, susidurs ne tik Lietuvos, bet ir kitų ES šalių gyventojai. Nepaisant to, valdantieji savo klaidų pripažinti nėra linkę ir toliau vykdo visoms prasmės kraštui kenksmingą politiką.

Ką daryti su testais?

Tiek pasiskiepiję, tiek nesiskiepiję tikrai bent kartą turėjo susidurti su testais - PGR, antigenų arba antikūnų. Vyriausybei rugsėjo viduryje nusprendus apriboti žmonių galimybes įvedant pseudo dokumentą - Galimybių pasą (GP) - nenorintys ar negalintys skiepytis asmenys jį galėjo gauti tiek pasidarę PGR, tiek antigenų testą ar turėdama reikiama antikūnų kiekį. Beje, tuomet viešai buvo žadama, kad pilną vakcinacijos kursą praėjusių asmenų GP bei ES skaitmeninis „kovidinis sertifikatas" galios neribotą laiką.

Deja, netrukus esantys valdžioje nusprendė, kad tokia pasirinkimo laisvė visuomenei yra per didelė. Iš pradžių buvo pranešta, kad GP galios tik kelis mėnesius. Vėliau neliko galimybės gauti jį pasidarius 20-30 eurų kainuojantį antigenų testą.

Netrukus tokios galimybės nebeturės ir du kartus paskiepyti bei reikiamą antikūnų kiekį turintys asmenys. Jiems GP galios tik gavus trečiąjį skiepą. Nors teigiama, kad toks sprendimas priimtas dėl sparčiai plintančios „baisiosios" omikron atmainos, GP paskiepytiems trečia eksperimentinio preparato doze įsigalios iškarto po vakcinacijos. Be to, kadangi vakcinų yra pripirkta milijonai, dabar jau teigiama, kad galima „maišyti" skirtingų gamintojų preparatus ir trečią kartą skiepytis nebūtinai ta pačia vakcina, kuria buvo skiepijamasi anksčiau.

Tiems, kas skiepytis nenorės (ar negalės), vienintele galimybe įsigyti prabangos prekėmis tapusius batus ar apsilankyti kokiame nors daugiatūkstantiniame koncerte lieka su GP dar susieti PGR testai. Tiesa, jie galios tik tokiu atveju, jeigu asmuo pats už juos susimokės, nes, tarkim, pasidarius nemokamą testą (išskyrus numatytas išimtis), GP nebus išduodamas. Gal tokia tvarka ir būtų priimtina, jeigu ne PGR testų kainos. Lietuvoje jos svyruoja nuo 68 iki 80-imt eurų, kai testas atliekamas ne skubos tvarka. Palyginimui, Turkijoje per dieną padaromas PGR testas kainuoja 20-30 eurų, kaimyninėje Baltarusijoje - 11 eurų....

Beje, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) buvo prašyta patikslinti, kodėl, jeigu antigenų testai tinkami tik asmens profilaktikai, tačiau nesuteikia jam jokių papildomų „galimybių", jie nėra uždrausti ir vis dar plačiai atliekami. SAM atstovai atsakymo taip ir nepateikė...

Užsieniečių lauks nemalonios staigmenos

Nauji metai staigmenų žada ne tik Lietuvos piliečiams, bet ir mūsų kraštą nusprendusiems aplankyti užsieniečiams. Reikalas tas, kad jie irgi gaus proga pajusti vis dar esančių valdžioje eksperimentų pasekmes. Pasirodo, neribotą laiką turėjęs galioti skaitmeninis ES „kovidinis sertifiktas", buvo „pritemptas" iki lietuviškojo GP ir galios analogiškai. Tai yra, jeigu europietis paskutinį skiepą bus gavęs anksčiau negu prieš 7-is mėnesius, visoje ES galiojantis jo sertifikatas Lietuvoje... negalios.

Naujųjų išvakarėse SAM buvo pasiteirauta, kaip tokiu atveju turėtų elgtis „galiojantį-negaliojantį" skaitmeninį pažymėjimą turintis europietis. Deja, ir į šią užklausą atsakymo sulaukta nebuvo.

Remiantis anksčiau SAM pateikta informacija, galima daryti prielaidą, kad tokiam atvykėliui liks dvi išeitys - darytis brangiai kainuojantį PGR testą arba viešnagės Lietuvoje laikui atsisveikinti su Europoje turėtomis galimybės. Tiksliau, dar viena išeitis bus tiesiog nevykti į Lietuvą. Matant, kaip mūsų „gerovės valstybėje" šiuo metu sekasi turizmo sektoriui, galima teigti, kad didžioji dalis potencialių turistų renkasi būtent šį variantą bei keliauja į tas šalis, kur galiojanti tvarka yra aiški, suprantama ir nekaitaliojama kas porą savaičių.

Jų pavyzdžiu, norėdami tiek apsipirkti, tiek ramiai pailsėti, seka ir vis daugiau mūsų tautiečių. Mūsų šalies biudžetą galėję papildyti pinigai iškeliauja kitur, tačiau „geriausia, kas galėjo nutikti Lietuvai" vyriausybė to nėra linkusi pripažinti ir toliau priiminėja su logika prasilenkiančius sprendimus.