Japonijos skiepų politikos ypatumai: jokios prievartos, jokios diskriminacijos

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-12-23 16:16:00, skaitė 484, komentavo 4

Japonijos skiepų politikos ypatumai: jokios prievartos, jokios diskriminacijos

Japonijos sveikatos apsaugos ministerija į kovido skiepus žiūri jautriai ir etiškai: neseniai paviešinta gal nemaloni valdžiai, bet svarbi žmonėms informacija apie jų sukeliamus nepageidaujamus poveikius, tarp kurių yra ir miokarditas (širdies raumens uždegimas ir jo pažeidimas). Japonijoje ir toliau ketinama viešinti visus šalutinius skiepų poveikius. 

Ši ministerija padarė tokį pareiškimą: „Nors mes visus skatiname gauti skiepą nuo kovido ligos, tai nėra privaloma. Vakcinuoti galima tik gavus asmens sutikimą po to, kai jis sužino visą papildomą informaciją. Skiepykitės, jei manote, kad jums to reikia, ir jei suvokiate, kas gali grėsti. Be žmogaus sutikimo niekas nebus skiepijamas. Niekas neturi būti verčiamas skiepytis darbovietėse ar kitur. Niekas neturi būti diskriminuojamas, jei nesiskiepijo.“

Jei žmogus patiria mobingą dėl to, kad nenori skiepytis, jis gali kreiptis į Japonijos sveikatos apsaugos ministeriją, - tam sukurta speciali nuoroda.

Tokiu etišku Japonijos požiūriu turėtų susidomėti ir kitos pasaulio šalys. Deja, daugelyje Vakarų valstybių vakcinacija apipinta biurokratija, kuri nepriima jokios atsakomybės, bet turi milžinišką galią jūsų apsisprendimui. Tai veda prie frustracijos. Nors oficialiai vyriausybės tik rekomenduoja skiepus, žemesnės valdžios grandys tas rekomendacijas paverčia būtinybe ir privalomu dalyku. Tuo tarpu vakcinų gamintojai neprisiima jokios atsakomybės, ir jiems tai leidžia įstatymai. Pasiskiepijai, ir kas nors nutiko, - pats kaltas.

Japonijos skiepų politika sugebėjo išvengti šių blogybių. Šioje šalyje pasirinkimo laisvė – unikali pandeminė praktika pasaulyje, iš kurios turime ko pasimokyti.  

Šaltinis