Sąmokslo teorijos pildosi - A.Dulkys: tam tikrų profesijų atstovams bus privaloma pilna vakcinacija – trys skiepo dozės

Autorius: Motiejus Sinkevičius ir Elta Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2021-12-21 21:03:00, skaitė 955, komentavo 0

Sąmokslo teorijos pildosi - A.Dulkys: tam tikrų profesijų atstovams bus privaloma pilna vakcinacija – trys skiepo dozės

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad šiuo metu rengiamame projekte, numatančiame privalomą skiepijimą tam tikrų profesijų atstovams, diskutuojama apie pilną vakcinaciją – privalomas tris skiepo dozes. Anot ministro, sustiprinančioji vakcina yra pagrindinė priemonė kovoje su naująja omikron atmaina.

„Yra daug pasiskiepijusių dviem dozėmis, o čia kalba eina apie trečią pastiprinančią dozę, nes būtent ji yra lemiama šitoje kovoje su nauja atmaina”, – antradienį „Žinių radijui” sakė A. Dulkys.

Reikalavimas būtų taikomas sveikatos apsaugos, švietimo, socialinės rūpybos sektorių darbuotojams, diskutuojama ir apie kariuomenės bei karinės valstybės tarnybos atstovų skiepijimą. Anot ministro, nors diskutuojama, kad didžioji dalis šių profesijų atstovų yra vakcinuoti, visgi pasiskiepijusių sustiprinančiąja doze yra nepakankamai.

„Vienas iš aspektų, kuris yra dažnai pabrėžiamas, tai, kad žmonės turi labai aukštą pasiskiepijimo procentą savo veiklose, (...) bet šiandien aktualija yra ta, kad jau turime naują atmainą. Jei žiūrime į pasiskiepijimą trečia doze, sustiprinančiąja doze, tai iš tikrųjų yra kai kur trečdalis, kai kur tik 40 procentų pasiskiepijusių”, – pridūrė ministras.

A. Dulkys pabrėžė, kad apie visuotinį privalomą skiepijimą nėra diskutuojama.

„Labai abejočiau, man atrodo, kad tai yra optimalus sprendimas, apie kurį dabar kalbame. Tuo labiau, kad neišradinėjame dviračio ir žiūrime į tendencijas ir tuos veiksmus, kurie yra daromi kitose šalyse. ES šalyse bent jau aš kol kas nematau nei vienos valstybės, kurioje būtų būtent visuotinis privalomas skiepijimas", – teigė ministras.

Ministro teigimu, į sąrašą įtraukti ir kitų profesijų atstovus taip pat neketinama.

„Šiuo metu diskusijai esame pateikę pakankamai platų sąrašą, platesnio nesu ir matęs kažkur kitur. Norėčiau tik atkreipti dėmesį, kai mes kalbame apie asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tai čia turime omenyje ne tik gydytojus, slaugytojus, bet eina kalba ir apie visas paslaugas, kurios yra toje įstaigoje. Tai ir apie valymo, maisto tiekimo ir įvairius kitų paslaugų atstovus. Turime žiūrėti išplėtotai”, – teigė ministras.

Respublika.lt primena

Dar šių metų pradžioje visos visuomenėje sklidusios kalbos apie privalomąją vakcinaciją, mažamečių vaikų skiepijimą ir bet kokią prieevartą vakcinacijos atžvilgiu buvo oficialiai vadinama sąmokslo teorijomis. Pandemijos pradžioje sąmokslo teorijomis buvo vadinamos kalbos ir apie skiepų (galimybių) pasą. Taip pat buvo viešai teigiama, kad pasiekus daugiau kaip pusės suvakcinuotų žmonių skaičių, bus įgytas "visuomenės imunitetas", kurio dėka visi apribojimai bus panaikinti.

Tačiau jau dabar aiškėja, kad sąmokslo teorijos virsta realybe, o įvairių politikų ir save ekspertais besivadinančių asmenų pažadai yra melas (politikų pažadų neatitikimas su tikrove žinomas jau ištisus dešimtmečius).