Vito Tomkaus trigrašis: REKVIEM REFERENDUMUI

Autorius: Vitas TOMKUS Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2021-12-16 17:39:00, skaitė 469, komentavo 2

Vito Tomkaus trigrašis: REKVIEM REFERENDUMUI

Pirmiausia noriu pareikšti užuojautą Vaišvilai, Butkevičiams (tėvui ir sūnui), Vaidui (Lekstučiui ir Žemaičiui), užsimojusiems surinkti 300 000 parašų dėl referendumo. Pabandžiau ir aš vieną lapą su parašais užpildyti: štai, ką sužinojau.

Anksčiau inteligentiški žmonės būdavo apsišvietę, nes apsiskaitę. Dabar gi - „apsikompiuterizavę", nes „apsifeisinę" ir „apsijutubinę". Ir absoliučiai nuo realybės atitrūkę! Ar tai tikrai išprusimo požymis? Negaliu pasakyti. Veikiausiai pačiam tektų pripažinti, kad esu protiškai atsilikęs, nes nesugebu su visais žengti į būsimą virtualų pasaulį. Faktas tik tas, kad su kitais nebesusikalbu.

Prašau pasirašyti. Prašo paaiškinti, dėl ko? Perklausia: dėl Konstitucijos? Atsakau, kad dėl referendumo. Primena, kad jis jau įvyko. Sakau, kad šįkart ne dėl stojimo į ES, jau veikiau priešingai. Arba dėl pirmalaikių rinkimų. Arba dėl vaikų saugumo... Bet tam, kad tokius klausimus su Tauta būtų galima spręsti, reikia sumažinti parašų skaičių bent tris kartus, nes kitaip referendumas niekada neįvyks. Betgi įvyko! (Primena.) Kai stojome į ES. Taip, sutinku, bet rinkimų dieną į dvi dienas ištempėme, skalbimo miltelius su alumi naudojome, nes tada taip valdžiai reikėjo. O jei valdžia išprotės? Kaip, pavyzdžiui, buvęs Seimo pirmininkas Valinskas, kuris siūlo šaudyti po vieną lenką per dieną? Šiandien lenkus, rytoj - žydus, poryt - rusus arba lietuvius, jei vėl rusai sugrįš. Kaip tada pasipriešinsime ir savo šeimas apginsime?

„Sąmokslo teorijos!"- numoja ranka oponentai ir vėl įninka į kompiuterius. Kaip juos iš virtualaus pasaulio ištraukti? Net neįsivaizduoju, kiek reikia turėti kantrybės referendumo organizatoriams, renkant parašus dėl referendumo kartelės sumažinimo. Pabandysiu į viską atsakyti retoriniu klausimu. Jis - universalus. Tinka bet kuriam piliečiui, o ypač - valdžiai: kaip geriau spręsti konfliktus tarp valdžios ir Tautos - riaušėmis ar balsuojant? Daužant langus, snukius, akinius, automobilius ar ramiai pasirašinėjant dėl referendumo?

Klausimas retorinis. Nes chaosas ir revoliucijos nieko gero nežada nei paprastiems piliečiams, nei jų valstybei. Ką jau bekalbėti apie valdžią, kuri amžinai buvo ir bus „atpirkimo ožys". Jos vietoje referendumą pratęsčiau net trims dienoms, o už parašus juodą ikrą su šampanu dalinčiau.

Vis geriau, nei plevėsuoti vietoj Trispalvės...