Lukašenka: Baltarusijos ir Rusijos sąjunga bus stipresnė už ES

Autorius: Mindaugas Vaičiūnas Šaltinis: https://sputniknews.lt/2021121... 2021-12-15 19:03:00, skaitė 432, komentavo 0

Lukašenka: Baltarusijos ir Rusijos sąjunga bus stipresnė už ES

Baltarusijos prezidentas pareiškė, kad sąjunga su Rusija bus galingesnė, pažangesnė ir apgalvotesnė už ES

VILNIUS, gruodžio 13 — Sputnik. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad Baltarusijos ir Rusijos sąjunga bus galingesnė, labiau mąstanti ir pažangesnė integracinė asociacija nei Europos Sąjunga, rašo RIA Novosti.

Lapkričio mėnesį vaizdo konferencijos būdu įvyko Baltarusijos ir Rusijos sąjunginės valstybės Aukščiausiosios valstybės tarybos posėdis, pasirašytas dekretas dėl pagrindinių sąjunginės valstybės steigimo sutarties nuostatų įgyvendinimo krypčių. 2021–2023 m. dokumentu patvirtintos 28 sąjungos programos, skirtos gilinti ekonominę abiejų šalių integraciją.

"Ši sąjunga (Baltarusijos ir Rusijos – Sputnik) bus pažangesnė ir stabilesnė (negu ES – Sputnik) Pirmiausia todėl, kad atsižvelgsime į visas Europos Sąjungos klaidas, kad jos nepasikartotų. Antra, mes kilome iš vienos valstybės – iš Tarybų Sąjungos. O ten mes jau daug ką išbandėme. Žinome, ką palikti iš sovietinės praeities ir kas mums nebus naudinga ateityje. Todėl bus galingesnė, gerai apgalvota ir pažangi sąjunga", – interviu Turkijos televizijos ir radijo kompanijai TRT sakė Lukašenka.

Prezidentas pabrėžė, kad abiejų valstybių integracijos procesas bus progresyvus ir nesusietas su jokiais terminais, laiko parametrais: "Mes nekeliame sau jokių terminų — 2025, 2030 ar kokie metai ten. Eisime žingsnis po žingsnio, spręsdami problemas". Pasak Baltarusijos lyderio, šiame etape sąjungos laukia uždavinys įgyvendinti 28 sąjungos programas.

"Manau, kad per artimiausius penkerius metus išspręsime šių programų uždavinius", – sakė šalies vadovas.

Lukašenka taip pat priminė, kad Baltarusija dalyvauja įvairiose integracinėse asociacijose. "Po Tarybų Sąjungos žlugimo posovietinėje erdvėje susikūrė trys integracinės asociacijos. Pažangiausia yra Baltarusijos ir Rusijos sąjunga. Tai gilus, pažangus integracinis darinys. Antrasis lygmuo – Eurazijos ekonominė sąjunga. Ir trečias lygis yra Nepriklausomų valstybių sandrauga. Integracijos gylis šiuose trijuose lygmenyse – skirtingas", – pridūrė prezidentas.

Jis pažymėjo, kad Baltarusijos ir Rusijos integracijos gilinimo darbai lems dviejų suverenių valstybių egzistavimą vienoje ekonominėje erdvėje. Šalies vadovas priminė, kad neseniai buvo patvirtintos sąjungos programos Baltarusijos ir Rusijos integracijai gilinti.

"Tai yra mūsų sąjungos ateitis. Tai yra, norime dar labiau žengti į priekį pagrindinėmis sąjungos kūrimosi kryptimis, suvienodinti šioje erdvėje vykstančius procesus. Žodžiu, tai lems dviejų suverenių valstybių egzistavimą vienoje ekonominėje erdvėje", – aiškino Lukašenka.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį ir į tai, kad Baltarusijos ir Rusijos sąjunga turi etninį ir ekonominį pagrindą. Be to, šalys vykdo bendrą užsienio politiką, sukurta bendra gynybinė erdvė, tai iš tikrųjų – viena kariuomenė.