JAV nusprendė palaidoti NATO?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jav-... 2021-10-06 16:51:00, skaitė 603, komentavo 7

JAV nusprendė palaidoti NATO?

Po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas atsisakė surengti asmeninį susitikimą su Turkijos prezidentu Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjoje, nusivylęs ir piktas Recepas Taypas Erdoganas per spaudos konferenciją žurnalistams JAV atžvilgiu išsakė savo griežtą poziciją: apkaltino JAV remiant „teroristines organizacijas“, o ne kovojant su jomis, turėdamas omenyje JAV partnerystę su Liaudies gynimo demokratiniu judėjimu, priklausančiu uždraustajai Kurdistano darbininkų partijai (PKK) šiaurės Sirijoje.

Erdoganas patvirtino, kad  kad Turkija pirks iš Rusijos antrąją priešraketinės gynybos sistemų S-400 partiją.

Iškart po Erdogano pareiškimo JAV perspėjo, kad šis Turkijos pirkinys reikš naujas sankcijas pagal CAATSA įstatymą, skirtą atgrasyti „priešininkus“ nuo pavojingų veiksmų.

Didėjant susiskaldymui tarp dviejų didžiausių NATO sąjungininkų, Erdoganas trečiadienį Juodosios jūros kurorte Sočyje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir aptarė glaudesnių ryšių galimybes su Rusija.

Ar šitokie neatsakingi JAV veiksmai rodo, kad NATO nebėra svarbiausias strateginis klausimas? 

Reiktų nepamiršti labai svarbaus fakto, kad Europos Sąjunga nebuvo informuota apie kuriamą naują JAV, Jungtinės Karalystės ir Australijos saugumo aljansą (AUKUS).

„Spjovė“ ir į dar vienus kolegas

Nepasitenkinimą pareiškė ir Prancūzija, vedusi derybas su Australija dėl įprastinių povandeninių laivų pardavimo. Pagal šį kontraktą Australija būtų nupirkusi povandeninių laivų už daug milijardų dolerių. Deja, šis sandoris bus nutrauktas.

J. Bidenas sakė, jog užtikrinus Australijai sąlygas pasistatyti atominių povandeninių laivų, ši šalis turės „moderniausias galimybes, o jų mums reikia norint manevruoti ir gintis nuo sparčiai besiplėtojančių grėsmių“. Pranešta, kad Australija taip pat įsigis amerikietiškų tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Tomahawk“.

Ar šie akivaizdūs ženklai rodo, kad JAV nebemato prasmės gyvuoti rusofobiškam NATO aljansui, o gal tai tėra dar vienas naujas darinys, kuris bus nukreiptas prieš Kiniją?

Afganistaną JAV paliko. Ar paliks ir Lietuvą? Lietuvos vasalams ir vėl neramios dienos…

BV inf.