Aurimas Guoga: Kinija: kas ten vyksta ir kuo baigsis Evergrande krizė?

Autorius: Aurimo Guogos Facebook įrašas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-09-26 21:47:00, skaitė 438, komentavo 4

Aurimas Guoga: Kinija: kas ten vyksta ir kuo baigsis Evergrande krizė?

Šiuo metu Kinija atsidūrusi žiniasklaidos antraštėse: bankrutuoja stambus nekilnojamojo turto statytojas, kas gali nublokšti šalį į gilią finansinę krizę.

Papasakosiu ką apie Kiniją pasakoja jutubo tinklaraštininkai iš įvairių šalių.

Dar metų pradžioje Red Pill Germany pasakojo, kad lankėsi Kinijoje ir matė kaip nuslopo kinų ūpas darbe. Jis nežinojo kuo tai paaiškinti, tačiau įtarė kad tai susiję su stiprėjančiu partijos diktatu kasdieniam gyvenimui.

Netrukus po to - Hong Kongo krizė, kai kinų komunistai ėmėsi užgniaužti regiono autonomiją. Ten buvo brutualiai sulaužyti tarptautiniai susitarimai, panaikinta "viena šalis - dvi sistemos" tvarka.

Po to - agresyvus kinų elgesys tarptautiniuose vandenyse. Jie pradėjo kėsintis į Japonijai priklausančias negyvenamas salas, susipylė naują salą vandenyne ir įrengė ten karinę bazę.

Trampo šalininkai aiškina, kad jis buvo nuverstas kinų komunistų pinigais. Šie skyrė neribotai pinigų propagandai varyti per pagrindinius leftistinius žiniasklaidos kanalus, dėl ko tokie kaip CNN ar MSNBC nieko daugiau ir nepranešinėjo tik koks baisus tas Trampas.

Tačiau svarbiausi įvykiai pastaruoju metu nutiko pačioje Kinijoje. Jutuberis Serpenza prieš maždaug mėnesį paskelbė, jog kinų komunistų partija oficialiai pranešė nutraukianti nukrypimą į kapitalizmą ir kad šalis grįžta į seną gerą komunizmą - tai, kas anksčiau baisiai nusiaubė darbščią ir paklusnią šalį.

Dar prieš šį pareiškimą prasidėjo interneto verslininkų teroras. Vasarą kuriam laikui buvo dingęs Jack'as Ma, Alibaba vadovas. Alibaba yra Amazon atitikmuo Kinijoje, prekiauja visa kuo internete. Po to Jack'as Ma vėl pasirodė ir iškart pareiškė, kad didelę savo turtų dalį paskirs socialiniams reikalams. Alibaba kapitalizacija sumažėjo nuo 800 iki 400 mlrd. USD. O visas technologijų sektorius per trumpą laiką neteko 818 mrld. USD akcijų vertės.

Visko nežinau, tačiau kinų komunistai prisistatė ir ėmė rankiniu būdu vairuoti ir daugiau verslo sektorių. Pavyzdžiui, įvedė kokius tai ribojimus kazino sektoriui Makau saloje - nuostoliai 18 mlrd. USD. Beje, tai metinis Lietuvos biudžetas.

Prieiname prie Evergrande. Kinijoje buvo neįtikėtinas pasaulio istorijoje statybų vajus. Kad įsivaizduotumėte kiek jie stato, per tris pastaruosius metus betono kinai sunaudojo daugiau nei JAV per visą XX amžių.

Evergrande krizės esmė tokia. Jie rinkdavo išankstinius mokėjimus iš būsto pirkėjų ir jų pinigais statė daugiabučius. Maža to, skolinosi kur tik įmanoma, nes paklausa buvo nepasotinama. Taip įsiskolino 300 mlrd. USD. Tada kinų valdžia įvedė lubas kiek įmonės gali skolintis, tad Evergrande pristigo pinigų. Prieš keletą dienų paskelbė neišgalintys išpirkti savo skolos vertybinių popierių.

Visi kas netingi svarsto kuo čia viskas baigsis. Ar kinų valdžia sumokės Evergrande skolas ir išgelbės bendrovę? Leis bankrutuoti? Tačiau tai neišvengiamai pasiųstų šalį į ekonominę krizę.

Turint omenyje koks yra naujas partijos kursas, menkai abejoju kad jie šią bendrovę suvalstybins. Taip pat manau, kad pasauliui šio atvejo reikšmė gerokai išpūsta. Nors amerikiečiai yra nusipirkę dalį Evergrande skolos, tie skaičiai nėra kritiški.

Evergrande istorija rodo, kad Kinija įvedinėja komunizmą, kad valdžia vėl nusiaubs šalį.

Kokias išvadas iš to pasidaryti mums? Retas atvejis, kai aš kur tai sutinku su Anūku. Palaikau Taivano pripažinimo politiką - su kontinentine Kinija verčiau nesusidėti. Antra, visame pasaulyje bedieviai įsisiautėjo, destrukcijos demonai siauba viską iš eilės. Jei norite save nuo to apsaugoti, vienintelė atrama - ponas D-vas.