Nėra jokių garantijų, kad Lukašenka nesprogdins Baltarusijos atominės elektrinės

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/nera-... 2021-05-28 10:15:00, skaitė 1322, komentavo 50

Nėra jokių garantijų, kad Lukašenka nesprogdins Baltarusijos atominės elektrinės

Baltarusijos prezidentė S. Tichanovskaja.

Gegužės 27 d. Europos Parlamento Užsienio reikalų komitete vyko diskusijoje, kurioje pabrėžta, kad Baltarusijos veiksmai šiurkščiai pažeidė tarptautinės aviacijos įstatymus, todėl Europos Sąjunga raginama planuoti tolesnes sankcijas Baltarusijai.

Nutarta siūlyti imtis griežtesnių veiksmų prieš Baltarusiją, nes kitaip jos veiksmai gali būti neprognozuojami.

Griežtą žodį tarė ir Baltarusijos prezidentė Svetlana Tichanovskaja, kuri atskleidė, kad pastarieji įvykiai Baltarusijoje „peržengė visas priimtino elgesio ribas“. Moteris stipriai įgėlė ES vadovybei dėl jos lygšiolinio neryžtingo elgesio Baltarusijos atžvilgiu.

„Tarptautinės organizacijos pasipiktino šiuo incidentu, nes čia pažeistos pagrindinės civilinės aviacijos nuostatos. Todėl labai svarbu, kad bendrija veiktų ryžtingai. Pabrėšiu, kad Baltarusija tokiomis nelegaliomis sąlygomis gyvena jau 9 mėnesius – nuo praeitų metų rinkimų režimas peržengė visas priimtino elgesio ribas. Strategija palaukti, kas vyks, Baltarusijos atžvilgiu nedavė jokių rezultatų. Lukašenkos elgesys ne tik nepasikeitė, bet sukėlė tik dar daugiau represijų“, - susirinkusiems pasakė S. Tichanovskaja.

Ji taip pat paragino pasikliauti Baltarusijos pilietine visuomene ir padėti nepriklausomai žiniasklaidai.

„Norėčiau raginti susilaikyti nuo investicijų į Baltarusijos ekonomiką ir kartu priimti naujų sankcijų režimą greta 50 sankcijų paketo, kad jis apimtų įvairius produktus – medieną, trąšas, ir kartu sustabdyti tiesiogines investicijas“, - pasakė S. Tichanovskaja.

Europarlamentaras Andrius Kubilius pranešė, kad Lukašenka turi būti nuteistas kaip teroristas, todėl vien esamų sankcijų šioje situacijoje nepakaks.

„Vakar jis pagrobė lėktuvą, galbūt rytoj susprogdins Astravo jėgainę (Baltarusijos atominę elektrinę – ekpertai.eu past.)?“, - aštrų klausimą iškėlė politikas.