Atsakomasis smūgis

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-05-27 00:45:00, skaitė 1303, komentavo 13

Atsakomasis smūgis

Vieno iš pagrindinių 2020 metų neramumų Baltarusijoje organizatoriaus Romano Protasevičiaus sulaikymas Minske spec. operacijos metu, kada nutupdė lėktuvą kuriuo jis skrido, Vakaruose sukėlė šoką. Vienas reikalas yra kaltinti Putiną ar Lukašenką dėl visko pasaulyje, eskaluoti ažiotažą apie pusiau legendinius Petrovą ir Baširova spaudoje, gąsdinti visą pasaulį „Novičioku“ ir įvedinėti sankcijas. Visai kitas dalykas - tai susidurti su tuo, kada tavo palaikymo agentai stoja prieš tyrimą ir teismą dėl tarybinius laikus primenančių specialiųjų tarnybų operacijų ir pradeda kalbėti. O jeigu taip reikalai prieis ir prie  jų kuratorių? Jei ne pačioje USA, tai bent jau tose šalyse, kurios yra smulkesnės, Ukrainoje, Lenkijoje ir Lietuvoje? Kam patiks tokia padėtis ? Taip, kad pagalvoti yra apie ką. Tiksliau, USA ir Jevrosojūzas „koordinuos“ savo atsaką Lukašenkai.

Na tegu sau koordinuoja. Batka šiuo atveju pasirodė kur kas gudresnis ir apsukresnis. Nors jį ir suprasti galima: nuversti juk jį norėjo visai rimtai. Ir visai ne "ant durniaus" vertė. Ir kas gi jau būtų būtų likę viso to rezultate iš jo šalies... 

Pagal Jugoslavijos pavyzdį akivaizdžiai matyti, kaip vakaroidai rūpinasi tais, kuriais jie užsiima ir prie kokių rezultatų tai galiausiai priveda. Kitas dalykas yra tame, kad duoti atkirti jiems (USA ir NATO teroristams) - jokiais  būdais negalima. Tas, kuris yra verčiamas,  turi pareigingai ir nuolankiai atsistatydinti, paklusdamas "liaudies valiai", pasireiškiančiai nekontroliuojamu liaudies masių judėjimu pagal Brauną sostinės gatvėse ir aikštėse bei kituose stambių miestų centruose. Liaudies masės dabar kyla `į kovą apsiginklavę mesendžeriais, interneto portalais ir visokiais kitokiais šiuolaikiniais technologiniais šūdais. Viso to organizatorių niekaip negalima įtakoti fiziškai, o užsakovai išvis sėdi šešėyje. Labai graži ir absoliučiai negalinti pralaimėti schema. Ir staiga...

Ne, karts nuo karto, kažkur, kažkas nutinka tokio tipo žmonėms. Pavyzdžiui, jie yra atšaudomi tose šalyse, kur jie nugula "ant dugno", kaip tai atsitinka su Maroko ar Alžyro opozicionieriais Prancūzijoje ar Ispanijoje. Arba jie padaro fatališką laidą, po kurios dingsta visam laikui, kaip kad tas nutiko su Džamalu Chašogi  iš Saudo Arabijos Turkijoje. Nepaisant to, kad turkai, kurie klausosi Saudo Arabijos diplomatinės misijos (ir akivaizdu, kad ne tik jos) priešingai visoms ir visokioms konvencijoms, išsamiai aprašė, kokio baisaus likimo sulaukė populiarus Vakaruose žurnalistas, tapęs asmeniniu priešu Saudo Arabijos princui-paveldėtojui (užėjo į Saudo Arabijos pasiuntinybę Stambule ir "dingo", buvo tardomas, kankinamas, nukirsta galva ir supjaustytas medicininiu pjūklu). Bet juk tai galų-gale yra arabai, žmonės ekspresyvūs, veržlūs ir kerštingi. Iš Lukašenkos niekas nieko panašaus nesitikėjo. Pasirodo, kad be reikalo. Be to, Protasevič yra gyvas ir sveikas, tik Baltarusijos valdžios sugriebtas už šiknos. Tai logiška.

Kitas dalykas, kad jis to taip pat nesitikėjo ir to niekas nesitikėjo. Revoliucija, kaip pasirodo, toli gražu nėra toks linksmas, pelningas, saugus ir nerūpestingas lyg kokia tusovkė reikalas, kaip jie visi manė. O ir revoliucionieriai dabar ne tie. Tarp jų nėra nei bolševikų, nei eserų, nei anarchistų - seno tipo ir bei užsigrūdinusių. O tie, kurie taip save vadina - viso labo skystalai, įpratę nebaudžiamai apspardyti kitus, bet nepratę prie to kada jiems atsikertama,  ir tuo labiau kada jie yra areštuojami. Ne, ne ta liaudis nuėjo į revoliucionierius. Be jokių idėjų,  įpratę prie gero gyvenimo ir aiškiai laikantys save nepasiekiamais ir nemirtingais. Be reikalo. Revoliucija, ar šiaip koks  valstybinis perversmas,  yra labai rimta ekonominė priemonė, o ne kažkokie minios pasibėgiojimai su vėliavomis ir lozungais. Priprato prie kompiuterinių žaidimų, debilai... Taip, kad laukia baltarusiškų "karbonarijų" (slapta senovės sukilėlių draugija Italijoje) daugybė kuo nemaloniausių staigmenų. Ir Protasevič areštas yra tik viena iš jų.

Beje, tų, jiems simpatizavusiems, iš tų, kurie žaidė šiuos žaidimus, irgi laukia siurprizai . Ar tik ne Viktorija Nuland, ukrainietiško Maidano krikšto močia, gale baltarusiškos  grandinėlės gale "užmajačins" ? Ar viskas taip ant lenkų, lietuvių ir ukrainiečių bus užraukta - paskirti kaltais ir atpirkimo ožiais ? Stebėkite, kaip įvykiai pasisuks pas mus ir mūsų kaimynus. Tas pats laukė ir rusų su Navalnu, tik su tokiu skirtumu, kad rusams nereikėjo jo semti praskrendančio - jis pats į tėvynę savo griešnomis kojomis atitipeno, protestuojančioms liaudies masėms vadovauti ir prie sosto iškilmingai žygiuoti. Na, pats, tai pats. Saugumiečiams mažiau darbo buvo. Matyt iškilmingą Solženicino grižimą į Rusiją peržiūrėjo, ar ką (Solženicynas grįžo į Rusija taip pat lėktuvu) ? Kalbant apie Protasevič, tai jam Lukašenka padėjo Minske atsidurti. Taigi dabar visiems jo nuvertimu suinteresuotiems pasaulio lyderiams  galima pradėti reikalauti iš jo nedelsiant paleisti blogerį. Makronas, Merkel, Borelis, Bidonas, visokia ten europietiška smulkmė... Kas ten dar bus su jais?