Kvotos beveik išnaudotos: Lietuvoje paskelbta sunki padėtis su sunkvežimių vairuotojais

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2021-05-12 11:15:00, skaitė 890, komentavo 2

Kvotos beveik išnaudotos: Lietuvoje paskelbta sunki padėtis su sunkvežimių vairuotojais

Kadangi beveik visos metinės darbuotojų iš trečiųjų šalių kvotos yra išnaudotos, netrukus kai kurie vežėjai negalės įvykdyti savo įsipareigojimų gabenti prekes

VILNIUS, gegužės 12 — Sputnik. Lietuvos vežėjai paprašė Susisiekimo ministerijos vadovo Mariaus Skuodžio būti tarpininku sprendžiant augančią profesionalių sunkvežimių vairuotojų trūkumo problemą. Apie tai pranešė Nacionalinės Lietuvos vežėjų asociacijos "Linava" spaudos tarnyba.

Šiemet Lietuvoje iš viso gali būti įdarbinta 11 600 tarptautinę kvalifikaciją turinčių vairuotojų iš trečiųjų šalių - ši kvota patvirtinta praėjusių metų liepos 1 dieną. Anot vežėjų, to nepakanka.

Naujausiais Migracijos departamento duomenimis, 9339 iš 11 600 kvotų jau buvo panaudotos.

Asociacijos prezidentas Romas Austinskas teigė, kad vos per keturis mėnesius beveik visos metinės kvotos yra išnaudotos, o vežėjai netrukus negalės samdyti vairuotojų iš trečiųjų šalių, net turėdami tarptautinę kvalifikaciją.

"Prašome atsakingų institucijų spręsti šią problemą skubos tvarka ir suteikti papildomai kvotų trečiųjų šalių piliečiams įdarbinti, kurie nori atvykti dirbti į Lietuvą. Negalėdami įdarbinti vairuotojų vežėjai bus priversti pažeidinėti sutartinius įsipareigojimus su klientais dėl prekių pristatymo, teks mokėti baudas, o galiausiai ir stabdyti veiklą. Lietuvoje nuolat trūksta norinčių dirbti tolimųjų reisų vairuotojais, o ir susidomėjusių nėra, kurie galėtų laikyti reikiamus kvalifikacinius egzaminus, būtinus norint dirbti šį darbą", – sako Austinskas.

Pasak "Linavos" generalinio sekretoriaus Zenono Buivydo, transporto įmonės nebėra tikros, ar lauks trečiųjų šalių piliečių, su kuriais jau susitarė dėl darbo sąlygų, nes šiems vairuotojams gali būti neišduodamos darbo vizos į Lietuvą.

"Ir darbdaviai, ir vairuotojai yra nežinioje. Jie yra priversti tiesiog laukti, nors jau yra patikrinti jų pasai ir kiti reikalingi duomenys, tačiau jų duomenys dar tik pakeliui į MIGRIS ir nežinia, kada ir ar išvis atsiras joje. Likusios kvotos yra išnaudojamos naujai atvykstantiems darbuotojams, kurie gauna darbo vizas. Tad oficialūs šios sistemos duomenys neatspindi tikrosios situacijos. Panašu, kad kvotos gali baigtis jau kitos savaitės bėgyje, o itin didelis darbuotojų trūkumas išliks ir toliau. Dėl to dalis vežėjų negalės vykdyti savo įsipareigojimų pervežti prekes", – sako Buivydas.

Vežėjų teigimu, kvotos apskritai neturėtų būti taikomos Lietuvoje, nes nuolat trūksta tarptautinės kvalifikacijos profesionalių sunkvežimių vairuotojų. Su šia problema susiduria ne tik Lietuva, bet ir kitos šalys, pavyzdžiui, Vokietija, kur taip pat nėra šios profesijos atstovų.

Vairuotojų trūkumui daugiausia įtakos turi Mobilumo paketo reikalavimai, kuriems transporto įmonės privalo samdyti papildomus vairuotojus. Lietuvos transporto sektorius yra vienas iš lyderių Europoje ir turi tokį mastą, kad vietinė darbo rinka netenkina visos darbuotojų paklausos.

"Linava" reguliariai praneša apie transporto sektoriaus problemas, kurias, viena vertus, sukelia pandemija, kita vertus, pernai priimtos naujos mokesčių priemonės. Dėl to įmonės patiria nuostolių. Nuo pandemijos pradžios daugiau nei šimtas įmonių pasitraukė iš verslo, todėl prarasta daugiau nei 1500 darbo vietų.