Sukanka dešimt metų nuo G. Soroso finansuoto Arabų pavasario, virtusio kruvinomis revoliucijomis ir karais, pradžios

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-12-19 19:06:00, skaitė 587, komentavo 1

Sukanka dešimt metų nuo G. Soroso finansuoto Arabų pavasario, virtusio kruvinomis revoliucijomis ir karais, pradžios

Gruodžio 17 d. sukako dešimt metų nuo George’o Soroso finansuoto Arabų pavasario (2010 m. gruodžio 17 d. – 2012 m. gruodis) pradžios. Revoliucijos, perversmai ir karai, kurių pradžia buvo Arabų pavasaris, nusinešė šimtus tūkstančių gyvybių.

Viskas prasidėjo nuo gatvės pardavėjo, 26 metų Mohamedo Bouazizio bandymo susideginti (jis mirė po aštuoniolikos dienų) Tunise. Netrukus protestai persikėlė į Libiją, Egiptą, Jemeną, Siriją ir Bahreiną. Kilo maištai, perversmai, valstybės vadovų žudymai, karai. Jie palietė ir Maroką, Iraką, Alžyrą, Iraną (Chuzestano provinciją), Libaną, Jordaniją, Kuveitą, Omaną, Sudaną. Mažesni protestai vyko Džibutyje, Mauritanijoje, Palestinoje, Saudo Arabijoje, Vakarų Sacharoje.

Pagrindinis šūkis, kurį visose gerai suplanuotose akcijose arabakalbėse šalyse skandavo protestuotojai buvo: „Žmonės nori nuversti režimą.“

Dėl Arabų pavasario, peraugusio į Arabų žiemą, atsirado vadinamoji Islamo valstybė, pilietinis karas Irake, Libijos pilietinis karas, Jemeno pilietinis karas, Sirijos pilietinis karas. Pastarieji trys pilietiniai karai tebevyksta, Irake karas baigėsi prieš trejus metus. Turtingesnės valstybės, turinčios daug naftos, pvz., Saudo Arabija, pilietinių karų išvengė. Tik Tunise 2018 m. įsivyravo taika. Pastaraisiais metais situacija itin suprastėjo ekonominės krizės bei teroristų išpuolių krečiamame Libane.

G. Soroso finansuotos revoliucijos Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose virto ne tik nesibaigusiais karais, bet ir didžiuliais migrantų, vykstančių į Europą, srautais. Milijonai žmonių liko be namų. Karuose žūva ne tik vyrai, bet ir moterys, vaikai.

Šaltinis