Sirijos danguje – dviejų JAV 20 mln. dolerių kainuojančių dronų susidūrimas

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/siri... 2020-08-21 11:23:00, skaitė 1208, komentavo 13

Sirijos danguje – dviejų JAV 20 mln. dolerių kainuojančių dronų susidūrimas

Antradienį internete išplito vaizdai, kuriuose užfiksuotas iš dangaus krentantis ugnies kamuolys. Tai – amerikietiškas dronas. Tiksliau – du dronai. Ir nors Islamo Valstybė suskubo pasigirti, kad numušė droną, amerikiečiai teigia, kad įvyko dar sunkiau suprantamas dalykas – dronai susidūrė ore.

Nepilotuojami kariniai orlaiviai, panašu, nukrito kažkur netoli Idlibo miesto Sirijoje. Socialiniuose tinkluose greitai išplito vaizdai, kaip degantis orlaivis krenta žemyn. Po to pasirodė ir nuolaužų nuotraukos. Tačiau, kadangi juos skelbė nelabai patikimi šaltiniai, mėgstantys kaip naujus rodyti senus įrašus, niekas į tai greitai nesureagavo. Tačiau paaiškėjo, kad JAV iš tikrųjų prarado du dronus, nors bent jau dalyje išplatintų vaizdų iš tikrųjų yra ne tas incidentas.

Žiūrėti šaltinio vaizdą

Neįvardinti šaltiniai iš JAV pajėgų Military Times teigė, kad dronai vykdė žvalgybos operacijas. Greičiausiai tai buvo pora „MQ-9 Reaper“ dronų, kuriuos naudoja ir CŽA, ir Oro pajėgos. Šie dronai naudojami priešo pajėgoms šnipinėti, tačiau gali vykdyti ir atakas.

Kaip dronai galėjo susidurti? Tai galėjo būti techninis gedimas, bet galėjo būti ir pilotų klaida. Pastebima, kad dronų pilotai dažnai susikoncentruoja į užduotį ir pamiršta įvertinti aplinką. Taip nutinka dėl to, kad jie sėdi saugiuose ir gerai ventiliuojamuose kambariuose. Jie nejaučia to misijos jaudulio, kurį patiria pilotuojamų orlaivių įgulos. Jei du tokie dronai skrido gretai, jie tikrai galėjo susidurti.

Vienas „MQ-9 Reaper“ dronas kainuoja apie 20 milijonų dolerių. Tai – vienas pažangiausių karinių robotų pasaulyje. „MQ-9 Reaper“ ilgis siekia 11, o atstumas tarp sparnų galų – 20 metrų. Taigi, tai yra ir pakankamai didelis taikinys. Pernai vienas toks dronas buvo numuštas Jemene.

Taigi, nors dabar skelbiama, kad dronai susidūrė, vėliau gali paaiškėti ir kiek kitokia tiesa. Galbūt jie susidūrė todėl, kad vienas iš jų buvo pažeistas priešo ugnimi. O galbūt šie duomenys apskritai yra netikslūs, nes abu dronai buvo numušti vienu metu. Bet kuriuo atveju, nors praradimai nemenki, visi 4 įgulos nariai išgyveno be sužeidimų – toks tas šiuolaikinės karybos privalumas.

technologijos.lt