Maskaradas

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/mask... 2020-08-10 00:30:00, skaitė 1169, komentavo 0

Maskaradas

Pastaruoju metu itin aktyviai vyksta ginčai dėl kaukių naudojimo efektyvumo. Atrodo viskas turėtų būti lyg ir elementariai aišku ir suprantama, bet pasirodo ne. Šiai temai nusprendžiau taip pat pasisakyti, ir pasisakyti norėčiau ne vien tik iš teorinės, bet ir iš savo praktinės pusės.

Internetinėje erdvėje atsiranda net skirstymai į kaukefobus ir kaukefilus. Bet mano manymu čia viskas yra žymiai paprasčiau. Nėra nei kaukefobų nei kaukefilų, o yra tiesiog logikos fobija ir sveiko proto deficitas, kuris egzistavo visais laikais ir kuris reiškiasi netgi ne vien tik kaukių temoje. Šią fobiją ir deficitą pakeičia kvailumofilija.

Ar aš pritariu respiratorinių kaukių naudojimui? Be abejo, vienareikšmiškai taip. Tačiau pritariu būtent tokiam naudojimui, kuriam jos ir būna skirtos. Per savo gyvenimą man teko atlikti gan įvairių darbų, kuriuose būtų rekomenduojama saugotis nuo dulkių.

Pvz skirto automobilio kėbului glaisto šveitimas, vidaus patalpų gipso plokštėms arba medienai skirto glaisto šveitimas, plytelių, betono, blokelių, akmenų pjovimas. Norint apsisaugoti nuo dulkių, tokiems darbams net neverta pirkti paprastos vienkartinės kaukės, nes ji beveik nesaugoja ir kvėpavimo takai vistiek užsiteršia.

Panašiems tikslams niekad tokių kaukių neperku, nes tai tik pinigų išmetimas. Daug efektyvesnė yra guminė kaukė su pakeičiamu filtru, kuri prisiglaudžia pagal veido konturus. Tačiau netgi ir ji nuo dulkių 100% neapsaugoja. O viruso dydis yra daug smulkesnis negu dulkės. Tad kaip paprasta kaukė galėtų apsaugoti nuo viruso, jeigu ji net nuo dulkių negali apsaugoti?

Patys net gamintojai nurodo ant pakuotes, kad tokios kaukės neapsaugoja. O gal jie sąmokslo teoretikai ir klaidina žmones? Palyginimui: viruso dalelių dydžiai yra apytiksliai 0,1 mkm (mikronų) (gali būti ir dar smulkesnių – 0,001-0,01 mkm). Smulkiadispersinės dulkės – 2,5 mikronų, o stambios – 10 mikronų.

Kaukių gynėjai gali pasakyti kad kaukes reikia nešioti ne tik dėl savęs bet taip pat ir dėl kitų, kad neskleisti užkrato. Bet ir čia taip pat yra savo įdomumų. Čiaudant ar kosėjant be abejo kaukė sumažina infekcinį plitimą. Bet pvž jeigu yra naudojama kaukė su vožtuvu, iškvėpiamo oro vistiek ji nefiltruoja, reiškia ir viruso nesulaikys.

Naudojant chirurgines kaukes, viruso dalelių efektyviai jos taipogi nesulaiko. Jos greitai būna užkemšamos dėl bakterijų kartu su iškvėpiama drėgme. Kiekvieną kartą užsidėjus tokią kaukę, visais joje surinktais mikrobais yra kvėpuojama ir toliau. Idealiausia jas būtų dažnai keisti.
Kaukės iš medžiagų apskritai nieko nefiltruoja. Kai tokia kaukė naudojama reguliariai, joje sulaikoma drėgmė gali formuoti pelėsį, kuris pasekoje gali sukelti tokius respiratorinius negalavimus kaip sustiprėjusi alergija, kosulys ar gerklės skausmas. Beje ir kad apskritai bet kokia kaukė riboja deguonies kiekį, kad tai suprasti net nereikia specialių studijų ar sudėtingų laboratorinių eksperimentų.

Nešioti kaukę ar ne – tai kiekvieno asmeninis sprendimas ir pasirinkimas. Kažkam gal patinka jas nešioti, kažkam gal net ir reikia, turint kokius nors infekcinius simptomus arba esant tikimybei bendrauti su užsikrėtusiais būnant arba dirbant kokioje nors med. pagalbos įstaigoje. Kažkas užsideda gal tiesiog tam, kad nesivelti į konfliktus ir gaišti savo laiką ginčams. O dar kažkam gal nepavyko įstoti ar pabaigti medicinos studijų, ir nešiojant kaukę bent jau tokiu būdu būtų galimybė savo vaizduotėje įsijausti į gydytojo vaidmenį.

Nepritariu ne kaukių naudojimui, o kai vienų ar kitų taisyklių brukimas virsta manipuliacijomis, spekuliatyviu melu. Nepritariu visiškai neadekvačioms baudoms, kurios prieštarauja elementariam žmogiškumui, sveikam protui ir įžūliam siekiui įrodyti jog juoda yra balta ir balta yra juoda.

Ir norėčiau paskatinti ne peikti ar pritarti kaukių nešiojimui, bet pirmiausiai išmokti mąstyti ne instaliuojamais šablonais, o mąstyti savarankiškai, reikliai, logiškai, ir atkreipti dėmesį ne tik į šališką, bet ir į objektyviai visapusišką informaciją. Ir tik tada nuspręsti sau asmeniskai kas iš tiesų kenkia, o kas ne, kas ir kokiu atveju labiau padeda, o kas ne.

Ir nepaisant to kokios būtų ar nebūtų taikomos priemonės – baimė, panika, paranoja ir neigiamos emocijos kenkia visada be išimties!

Michail Kn