STT sulaikė buvusį prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėją teisės klausimais Šarūną Narbutą

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/stt-... 2020-07-21 21:21:00, skaitė 1398, komentavo 6

STT sulaikė buvusį prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėją teisės klausimais Šarūną Narbutą

Sunku patikėti, bet Lietuvoje vyksta keisti dalykai. Prieš dvi savaites landsbergistą Žygimantą Pavilionį teismas pripažino kaltu, kad sąmoningai šmeižė ir menkino Senovės baltų religinę bendruomenę. Antradienį STT patvirtino, kad sulaikė buvusį šalies vadovės Dalios Grybauskaitės patarėją teisės klausimais Šarūną Narbutą, kuris įtariamas 300 tūkst. eurų kyšio ėmimu.

Įtariamas 300 tūkst. eurų kyšio ėmimu

Šarūnas Narbutas vadovavo Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijai (POLA), jis taip pat yra vadovavęs Sveikatos apsaugos ministerijos įsteigtam Visuomenės sveikatos stiprinimo fondui. STT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės koronaviruso (COVID-19) reagentų pirkimu.

Pagalbos Onkologiniams Ligoniams Asociacija (POLA)

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) – tai viena didžiausių skėtinių nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje, vienijanti 31 pacientų organizaciją ir daugiau kaip 15 tūkst. onkologinių pacientų. Savo veikloje POLA atstovauja ir gina onkologinių pacientų interesus valdžios institucijose ir įvairiose viešosios politikos formavimo srityse, taip pat siūlo įvairias paslaugas, tokias kaip psichologinė ar teisinė pagalba, galimų gydymo alternatyvų įvertinimas, taip pat beveik 100 POLA partnerių nuolaidų ir nemokamų paslaugų.

Iniciatyva suburti Pagalbos onkologiniams ligoniams asociaciją kilo 2009 m., tačiau realiai veikti pradėjo 2012 m., siekiant užtikrinti, kad onkologinėmis ligomis sergantys pacientai gautų efektyvesnį gydymą, psichologinę, emocinę ir socialinę paramą, o taip pat ir visą jiems reikalingą informaciją. Per visus šiuos metus POLA tapo viena geriausiai atpažįstamų nevyriausybinių organizacijų šalyje, atstovaujanti onkologinių pacientų interesus tiek politiniu tiek viešuoju lygiu.

Antradienį buvo atliekamos kratos, poėmiai, apklausos bei kiti teisiniai veiksmai. Šarūnas Narbutas įtariamas už tarpininkavimą galėjęs gauti kyšį. Kalbama esą jis siekia 300 tūkst. eurų. STT teigimu, valstybės institucijoms kovo mėnesį siekiant ypatingai skubiai įsigyti didelį kiekį reagentų ir pradėjus derybas su vienos užsienio įmonės įgaliotu atstovu, prekyba poveikiu įtariamas Šarūnas Narbutas veikė kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir minėtos bendrovės.

STT ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus beveik 6 mln. eurų vertės koronaviruso (COVID-19) tyrimo reagentų pirkimams, į įtariamojo asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta didesnė nei 300 tūkst. eurų suma.

Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

BV inf.