Ar tarybiniais laikais tikrai buvo geresnis maistas, ir kodėl daugelis žmonių taip galvoja?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-t... 2020-07-20 20:25:00, skaitė 1327, komentavo 29

Ar tarybiniais laikais tikrai buvo geresnis maistas, ir kodėl daugelis žmonių taip galvoja?

Aš užaugau tarybiniais laikais, ir gerai prisimenu, koks maistas buvo tuo metu. Po Tarybų Sąjungos žlugimo padėtis dramatiškai pasikeitė, ir to buvo neįmanoma nepastebėti. Kodėl tarybiniai produktai būdavo tokie skanūs? Kas vyksta su dabartiniu maistu?

Nenaudojo kvapiųjų priedų

Tarybinė maisto pramonė dirbo be cheminių priedų. Buvo naudojami tik natūralūs produktai. Maiste nebuvo dažiklių, skonio stipriklių ar kancerogeninių konservantų. Tai buvo visiškai natūralus produktas, netgi be aromatinių priedų. Galiojimo laikas buvo daug trumpesnis, tačiau skonis ir aromatas buvo natūralūs.

Buvo taikomi griežti kokybės standartai

GOST (rus. Государственный стандарт – valstybinis standartas) – viena iš pagrindinių TSRS buvusių standartų kategorijų. Maisto ruošimo technologijos būdavo labai skirtingos, tačiau jos buvo stebimos kiekvienoje maisto pramonėje. „Gost“ standarto pažeidimas buvo traktuojamas kaip nusikaltimas ir užtraukdavo baudžiamąją atsakomybę.

Mėsos produktų kokybės paslaptis

TSRS buvo griežtai draudžiama naudoti mėsos pakaitalus. Dešrose ir kituose mėsos produktuose nebuvo sojos ar kitų mėsą imituojančių komponentų, skonio stipriklių. Pagal standartus, produktuose net nenaudojo kaulų miltų.

Pienas ir pieno produktai

Dabar kiekvienoje parduotuvėje yra dešimtys pieno produktų tipų, ir tai nėra riba – dideliuose prekybos centruose asortimentas yra toks, kad galite pasiklysti. TSRS pasirinkimas buvo ribotas, tačiau produktai buvo visiškai natūralūs. Piene nebuvo pridėta jokių papildomų medžiagų , todėl jo galiojimo laikas buvo labai trumpas.

Arbata

TSRS buvo populiariausia arbata iš Indijos, pamenu, kad ant pakuotės buvo pavaizduotas dramblys. Tai buvo natūralu. Aromatiniai priedai ir dažikliai nebuvo naudojami. Dabar parduodama dažyta arbata maišeliuose, kuri nudažo net šaltą vandenį. Žinoma, yra ir geros arbatos.

Maisto trūkumas

Kai kurie produktai periodiškai dingdavo iš parduotuvių lentynų ir būdavo sunku jų gauti. Todėl daugelis manė, kad tai yra reti delikatesai. Pavyzdžiui, bananai – tais laikais jų buvo sunku nusipirkti. Tuometinė valdžia skatino žmones maistą augintis patiems kolektyviniuose soduose.

Prisimenu, kai mano teta atnešė mums bananų, jie vis dar buvo žali ir mes laukėme, kol sunoks, kad juos būtų galima valgyti.

Nors aš nesu vienas iš tų žmonių, kurie kritikuoja visą modernųjį pasaulį ir idealizuoja gyvenimą Tarybų Sąjungoje, bet objektyviai pasakysiu – tuo metu žmonės buvo sveikesni, o produktai būdavo tokie skanūs dėl tikrai aukštos kokybės.

Viktoras Janovskis