Gabrielius Landsbergis rado naują draugą

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/gabr... 2020-07-18 13:42:00, skaitė 744, komentavo 0

Gabrielius Landsbergis rado naują draugą

Anūkas rado naują draugą, buvusi komunistą Gediminą Kirkilą, su kuriuo bandys įvesti „demokratiją“ Baltarusijoje

Anūkas Gabrielius Landsbergis ir buvęs komunistas Gediminas Kirkilas kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių bei vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę dėl represijų prieš Baltarusijos demokratinę opoziciją ir pilietinę visuomenę.

Parlamentarai ministrų prašo, atsižvelgdami į pranešimus, kad jau kelias savaites sulaikytas pagrindiniu Aleksandro Lukašenkos konkurentu rinkimuose potencialiai galėjęs būti Viktoras Babaryka, o Centrinė rinkimų komisija priėmė sprendimą neregistruoti jo kandidatu rinkimuose, inicijuoti procedūras, reikalingas nustatyti ir įvardyti asmenis, atsakingus už Baltarusijos demokratinės opozicijos, nepriklausomos žiniasklaidos ir pilietinės visuomenės aktyvistų persekiojimą, represijų organizavimą, taip pat įtraukti juos į Užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, sąrašą.

Anot Seimo narių, taip Lietuva ne tik politiniais pareiškimais, bet ir konkrečiais veiksmais pademonstruotų Baltarusijos žmonėms ir visai tarptautinei bendruomenei savo aiškią poziciją, kad žmogaus teisių pažeidimai negali būti toleruojami.

„Artėjant rugpjūčio 9 d. prezidento rinkimams Baltarusijoje pastaraisiais mėnesiais matome vis labiau besiplečiančias represijas prieš nepriklausomus kandidatus ir žiniasklaidos priemones, demokratinę opoziciją ir Baltarusijos pilietinę visuomenę. Auga sulaikymų skaičius, vykdomas baudžiamasis ir administracinis persekiojimas, bauginimai, ribojama susirinkimų ir žodžio laisvė, Baltarusijos žmonių prieiga prie objektyvios ir nepriklausomos informacijos. Bendra žmogaus teisių padėtis sparčiai blogėja, o nepriklausomų nevyriausybinių organizacijų ir žmogaus teisių gynėjų duomenimis, yra sulaikyti ar kitaip nuo represijų nukentėję šimtai žmonių. Turime aiškiai ir vienareikšmiškai pasakyti, jog Lietuvoje žmogaus teisių pažeidėjai yra nepageidaujami“, – rašoma kreipimesi.

2020 m. birželio 29 d. „Amnesty International“ paskelbė pareiškimą, pripažįstantį V. Babaryką, jo sūnų E. Babaryką, žinomą tinklaraštininką ir pretendentės į prezidentus S. Tichanovskajos vyrą bei rinkimų štabo vadovą S. Tichanovskį, taip pat dešimtis kitų jų bendražygių, taikių protestuotojų ir aktyvistų, sulaikytų mitinguose, sąžinės kaliniais, kurie persekiojami vien tik už taikų savo žmogaus teisių ir laisvių įgyvendinimą, saviraiškos laisvę ir siekį dalyvauti politiniuose bei rinkimų procesuose.

Primename, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2017 m. lapkričio 16 d. priėmė vadinamąjį Magnitskio įstatymą, kuriuo išplėsti draudimo užsieniečiams atvykti į Lietuvą pagrindai. Pagal priimtas pataisas, gali būti ribojamas už šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus atsakingų asmenų atvykimas į Lietuvą. Vienbalsiai priimdamas šį įstatymą, Lietuvos Respublikos Seimas išreiškė aiškią poziciją, kad tie, kurie pamina visuotinai pripažintas žmogaus teises ir laisves, Lietuvoje yra nepageidaujami.

BV inf.