D. Trump‘o administracija liepė ligoninėms apeiti JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro reikalavimus, pateikiant duomenis apie COVID-19

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-07-16 12:00:00, skaitė 1150, komentavo 5

D. Trump‘o administracija liepė ligoninėms apeiti JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro reikalavimus, pateikiant duomenis apie COVID-19

D.Trumpo administracija įpareigojo ligonines pradėti siųsti informaciją apie koronavirusu sergačnčius pacientus tiesiai į Sveikatos priežiūros departamentą, apeinant Ligų kontrolės ir prevencijos centrą (LKPC).

Šis žingsnis sulaukė kritikos iš kai kurių visuomenės sveikatos ekspertų, kurie sako, kad Baltieji rūmai politizavo mokslą ir reaguodami į pandemiją nuošalėje paliko LKPC.

Remiantis Sveikatos priežiūros departemento tinklalapyje paskelbtu dokumentu, kuriame pateikiamos gairės ligoninėms ir klinikinėms laboratorijoms, ataskaitų pakeitimo procedūra prasidės trečiadienį.

Dabar Sveikatos priežiūros departamentas kasdien rinks ataskaitas apie pacientų, gydomų kiekvienoje ligoninėje, skaičių, kiek ligoninėse yra lovų ir plaučių ventiliatorių, atliktų tyrimų duomenis ir kitą su pandemija susijusią informaciją.

Ligoninės anksčiau pranešė LKPC Nacionaliniam sveikatos priežiūros saugos tinklui, kurį agentūra apibūdino kaip „plačiausiai naudojamą su sveikatos priežiūra susijusią infekcijų stebėjimo sistemą“. LKPC yra vienas iš 11 Sveikatos priežiūros departamento padalinių ir pagal susklosčiusią tvarką jame buvo peržiūrimi tokio tipo duomenis.

D. Trump‘o administracija teigia, kad tikslas yra supaprastinti duomenis ir padėti Baltųjų rūmų koronaviruso darbo grupei paskirstyti negausius reikmenis ir gydymą.

Kai kurie ligoninės vadovai palankiai įvertino pakeitimą, sakydami, kad tai padės sutaupyti laiko ir energijos, jei turės atsakyti į kelių federalinių agentūrų prašymus ar laiškus. Bet kiti kritikavo šį žingsnį.

„LKPC yra agentūra, kuri tinkamai geba rinkti reikalingus duomenis“, - laikraščiui sakė Čikagos Rush universiteto medicinos centro vyriausiasis analitikas Dr. Bala Hota.

Visuomenės sveikatos ekspertai nerimavo, kad Baltieji rūmai nuošalyje paliko LKPC. Šalies užkrečiamųjų ligų ekspertas dr. Anthony Fauci, nepaisant JAV prezidento D. Trump‘o atnaujinto COVID-19 atvejų, taip pat pasiūlė priešingą nuomonę kaip įrodymą, kad kritikai pervertina pandemijos sunkumą, kuri nusinešė daugiau kaip 135 000 amerikiečių gyvybių tam, kad būtų sutrukdyta galimybė perrinkti prezidentą lapkričio mėnesį vyksiančiuose rinkimuose.

Keturi buvę LKPC vadovai antradienį leidinyje „Washington Post“ paskelbė nuomonę, kurioje teigiama, kad toks administracijos sprendimas yra kenksmingas visuomenės sveikatai.

„Keturi iš mūsų vadovavo LKPC daugiau nei 15 metų, apimdami tiek respublikonų, tiek demokratų administraciją. Negalime prisiminti nė vieno kolektyvinės kadencijos, kai politinis spaudimas pakeitė mokslo įrodymų aiškinimą “, - rašė jie.

Nicole Lurie, dirbusi Sveikatos priežiūros departamente padėjėja prie pasirengimo ir reagavimo sekretoriaus prie Obamos administracijos perspėjo, kad šis duomenų rinkimo žingsnis gali būti panaudotas siekiant politinės naudos.

„Centralizuoti visų duomenų valdymą iš prigimties politiniam aparatui yra pavojinga ir sukelia nepasitikėjimą“, - „New York Times“ pasakojo Lurie. „Panašu, kad sumažėja tokių agentūrų, kaip LKPC, galimybės atlikti savo pagrindinį darbą“.