5 tikros meilės požymiai

Autorius: Jonas Kovalskis Šaltinis: https://jonaskovalskis.com/201... 2018-08-11 14:28:11, skaitė 841, komentavo 0

5 tikros meilės požymiai

Savaitgalio skaitiniai – vasara dar nesibaigė, o ir širdį dar ne ruduo.

5 tikros meilės požymiai

Jis tikrai tas, vienintelis? Ar galėsime mes būti kartu visą gyvenimą? Kai santykiai rimti, kiekvienas iš mūsų anksčiau ar vėliau sau užduoda panašius klausimus. Kaip atpažinti tikrąją meilę? Pataria psichoanalitikai.

Kas yra meilė? Jausmas, kuris dovanoja absoliučią laimę? Ar pojūtis, kuris bloškia į emocinį chaos1? Nei viena, nei kita. Net abipusė meilė nesuteikia harmonijos ir ramybės pojūčio. Tačiau ji jaudina ir stebina mus net ir prabėgus daugybei metų. Meilė – įvairiapusis jausmas, ir štai jos sudedamosios dalys.

MATYTI ANTROJOJE PUSĖJE PASLAPTĮ

Meilė – paslaptingas jausmas. Mes ją jaučiame, bet nesuprantame. Jėga, kurie traukia prie žmogaus, nepaaiškinama. Mes linkstame link jo ne todėl, kad mums patinka, kaip jis atrodo, turtingas jis ar apdovanotas galia, ne todėl, kad jis yra panašus į kurį nors iš mūsų tėvų ar kitą žinomą žmogų. Jei jūsų sąjungą galima paaiškinti logiškai – “ji pakeitė jam motiną”, arba “jie kartu dėl pinigų”, negali būti jokios kalbos apie tikrąją meilę. Tikros meilės atveju mus visada veda paslaptis.

“Meilė visada veikia mūsų pasąmonę: tam tikrus vaikystėje patirtus išgyvenimus, praradimus ar ilgesį to, ko mes negalėjome gauti. Jis veikia tą asmenybės dalį, kuri yra nežinoma mums patiems “, – aiškina psichoanalitikas Patrickas Lambule. Štai kodėl yra klaidinga manyti, kad santykiai turi sujungti dvi „puses“, kurios sukuria kažkokią visumą. Būtent šis įsivaizdavimas slepia priežastį, kodėl išsiskiria daugelis sutuoktinių porų. Kai žmogus santykiuose jaučia neišsakytus jausmus, jis gali nuspręsti, kad tai ne jo pusė. Bet tai, žinoma, nėra tas atvejis“. Mylėti tikra meile reiškia būti nuolat suintriguotu kito žmogaus paslaptimi“.

BIJOTI PRARASTI

Nuolat bijoti. Ir ne tik bijoti prarasti kitą žmogų, bet ir save patį, bijoti pačiam ištirpti jame. Savo darbe „Nepasitenkinimas kultūra“ Zigmundas Froidas pateikia šio reiškinio paaiškinimą: “Mes patenkame į priklausomybę nuo kito žmogaus todėl, kad mums reikalingas pastovus jausmas, kad jis palaiko mus mūsų egzistencijoje”. Iš čia ir praradimo baimė.

„Meilė tai rizika – aiškina filosofė ir psichoanalitikė Monika Šnaider. – Šis jausmas toks svaiginantis, jog mes kartais norime jį atmesti, siekdami apsaugoti save nuo kito žmogaus bauginančios valdžios mums“.

Froidas pabrėžė, kad Erotas ir Tanatas yra neatsiejami: Aš tave myliu – aš naikinu tave. Erotas – mūsų noras susijungti vienas su kitu. Tanatas – mirties alsavimas, kuris verčia mus nutraukti šį ryšį, kad mūsų “aš” išliktų visagaliu.

Jei mums pavyksta įveikti visas abejones ir baimes ir atsiduoti meilei, mes patenkame į nuostabią naują teritoriją

„Sunku atsisakyti savęs – aiškina psichoanalitikas Žan-Žakas Moskovicas. – Meilė visada atneša kančias. Ji paliečia mūsų pačią esmę – tai, kas mes esame iš tiesų šiame pasaulyje. Tai pajėgia suprasti tik nedaugelis. Būdami vieniši, jie miegaujasi savo vienatve, kadangi tokiu būdu jaučiasi saugūs. Tačiau, jei mums pavyksta įveikti visas savo abejones ir baimes, mes ryžtamės pasiduoti meilei, mes patenkame į nuostabią naują teritoriją, kur jausmai atsiskleidžia su nauja jėga“.

Jonas Kovalskis nuotrauka.

Tikra meilė nėra sėkmingas verslo sandoris. Jausmų sūkurys gali būti pavojingas abiems partneriams. Todėl mes dažnai abejojame kitu. Bet net jei jis bando atsitraukti, tai ne visada reiškia, kad jis jūsų nemyli. Gal jis tiesiog bijo prarasti save.

BŪKITE PASIRENGĘ ŽENGTI ŽINGSNĮ Į NEŽINOMYBĘ

Meilėje nieko nėra nulemto iš anksto, nėra jokių garantijų. Niekas negali garantuoti, kad jausmai bus pastovūs, o gyvenimas kartu – ilgas ir laimingas. „Meilės santykiai – ypatingas pasaulis, kuriame ne viską valdo protas – aiškina Monika Šnaider. – Tačiau nereikia tikėtis tik blogiausio.

Kartais dėl buvusių praeityje nevykusių santykių patirties mes iš anksto įtikiname save, kad esame pasmerkti kęsti kančias. Kad mylėti tikrai, mes privalome vėl patikėti stebuklu, ryžtis nežinomybei ir išmokti būti kantrūs“.

JAUSTI GEISMĄ

Čia, iš pirmo žvilgsnio, viskas yra paprasta: mylėti asmenį – tai reiškia geisti jo. Tyrimai patvirtina, kad fizinis artumas padeda palaikyti santykius, neleidžia meilės ugniai išblėsti. Be apsikeitimo glamonėmis įsimylėjėliai tampa kaimynais namuose. Galima užsiimti seksu be meilės, tačiau kai yra meilė, artumas suteikia tikrą malonumą.

Jei geismas silpnėja, ar tai reiškia, kad santykiai atšalo? Visai ne! Mūsų jausmams daro įtaką daugelis veiksnių, jie yra cikliški ir nuolat išgyvena pakilimus ir nuopuolius. Jūs galite šiandien nenorėti fizinio artumo, nes tiesiog pavargote, persivalgėte ar valgėte per mažai, patyrėte stresą arba, atvirkščiai, esate maloniai susijaudinę dėl kažkokių grandiozinių permainų. „Būna dienų, kai mums tiesiog pakanka to, kad mylimas žmogus yra šalia”, – aiškina Monika Šnaider.

JAUSTIS GYVU

“Būti mylimu – tai reiškia jausti, kad jūs turite teisę egzistuoti”, – tvirtino filosofas ir rašytojas Žanas-Polis Sartras. Tikra meilė – tai savo egzistencijos šiame pasaulyje įprasminimas.
Meilė gražina mus atgal į vaikystę, dovanoja mums jausmą, kad viskas pasaulyje sukasi aplink mus. Pasirinkdami vienas kitą, mes darome vienas kitą ypatingais. Santykiuose suteikiame antrajam žmogui ypatingą svarbą. Mes pripažįstame jo išskirtinumą: gerbiame jo pažiūras ir pomėgius, gerbiame jo idealus.

Kitas žmogus perduoda mums savo pasaulį, o mes dovanojame jam savąjį. Tai leidžia mums patirti naujus jausmus ir atrasti naujus horizontus. “Meilė padeda mums pamatyti visas gyvenimo spalvas, – daro išvadą Monika Šnaider. – Tikra meilė padeda jaustis gyvu”.

Šaltinis – http://www.psychologies.ru/standpoint/5-priznakov-nastoyaschey-lyubvi/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com

Iš rusų kalbos vertė Jonas Kovalskis