Japonija nori turėti savo supernaikintuvą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://it.lrytas.lt... 2018-04-26 09:32:17, skaitė 522, komentavo 0

Japonija nori turėti savo supernaikintuvą

Japonija dar visai neseniai galvojo apie savo gamybos naikintuvą. Tie planai toli nepasistūmėjo, ir dabar naikintuvus tenka pirkti iš kitų valstybių gamintojų. Išsirinkti iš kelių pasiūlymų nėra lengva, nes Japonijos poreikiai nėra tokie pat, kaip, pavyzdžiui, JAV. Todėl dabar Japonija kalbasi su „Lockheed Martin“ ir „Boeing“ apie naujo naikintuvo kūrimą. Jis turėtų būti išties įspūdingas.

Skelbiama, kad Japonija nori naikintuvo, kuris suderintų geriausias F-22 ir F-35 savybes, ir patikimai užtikrintų salyno oro erdvės apsaugą. Japonija nėra ypatingai didelė šalis, tačiau jos teritorija yra įštįsusiame salyne, todėl naujas naikintuvas tikriausiai turėtų gebėti veikti ir prieš laivus, o štai antžeminių pajėgų parama nebūtų tokia svarbi. Tiek F-22, tiek F-35 pasižymi puikiomis savybėmis, kurios Japoniją tikrai vilioja. Ši šalis perka F-35 naikintuvus, o štai JAV įstatymai eksportuoti F-22 technologijas draudžia. Taigi, kadangi Japonija atsisako planų gaminti savo naikintuvą, ji derasi su „Lockheed Martin“ ir „Boeing“, kad šios pagamintų ką nors specialiai jai.

Tiesa, kadangi Japonija nori F-22 ir F-35 derinio, „Lockheed Martin“ tikriausiai teks prašyti JAV federalinės valdžios pritarimo tokiam sandėriui, nes naujas naikintuvas neišvengiamai turėtų technologijų, kurias dabar eksportuoti draudžiama. Vis dėlto, „Reuters“ šaltiniai teigia, kad Japonijai skirtas naikintuvas, jei tik įmanoma, turėtų būti aprūpintas šioje šalyje pagamintais varikliais, radarais ir kai kuriais kitais komponentais. Tai Japonijai leistų išlaikyti bent dalį į naujus lėktuvus investuojamų pinigų savo šalyje – ir tuo pačiu paskatinti technologijų pažangą savo pramonėje. Kartu būtų supaprastinta naujosios flotilės techninė priežiūra ir remontas.

Japonija perka 60 F-35 naikintuvų, kurie pakeis technologiškai pasenusius „F-15 Eagle“. Japonijos oro pajėgos turi ir „Mitsubishi F-2“ naikintuvų, pagamintų F-16 pagrindu, tačiau juos būtina pakeisti arba atnaujinti iki 2030 metų. Jau dabar Japonijos politikai su nerimu stebi Rusijos ir Kinijos karinės aviacijos pajėgumų stiprėjimą, todėl reikalingas naujas naikintuvas. Ši būtinybė buvo suvokta dar XX amžiaus pabaigoje, tačiau tuomet buvo planuojama įsigyti F-22 naikintuvus. Vėliau tokią galimybę visiškai uždraudė JAV įstatymai.

„Mitsubishi“ dar 2016 metais pristatė japoniško naikintuvo prototipą X-2, tačiau vyriausybei programa pasirodė per brangi, todėl dabar ir ieškoma tarptautinių rangovų. Ekspertai mano, kad kelią F-22/F-35 hibrido atsiradimui gali užkirsti JAV nenoras atskleisti naikintuvų technologijas. Neaišku, kaip toks lėktuvas atrodytų, tačiau nereikėtų atmesti galimybės, kad jis būtų geresnis už F-22. Ar iš Japonijos karinių oro pajėgų karo atveju tokie lėktuvai nepatektų į priešo rankas? JAV yra nusiteikusi išsaugoti savo technologijas paslaptyje, todėl reikia apsvarstyti ir blogiausius scenarijus – kaip kad Japonijos naikintuvo numušimas priešo teritorijoje.

„Lockheed Martin“ nėra vienintelis svarstomas ginkluotės tiekėjas. Japonija taip pat galvoja ir apie specialias „Boeing“ „F/A-18E/F Super Hornet“ ir britų „BAE Systems“ gaminamo „Eurofighter Typhoon“ modifikacijas. Derybos dar tik prasideda, o lėktuvo kūrimas užtruks dar kelerius metus, todėl greitų rezultatų nesitikima.