Apie savas ir vakarietiškas vertybes

Autorius: Respublika.lt Šaltinis: http://www.respublika.lt/lt/na... 2016-06-12 12:01:42, skaitė 2126, komentavo 0

Apie savas ir vakarietiškas vertybes

Esu iš Sąjūdžio kilęs, politikoje dirbantis žmogus. Kai mano bendražygiai, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarai, kūrė Lietuvos Konstituciją, jie aiškiai suprato, kad šeima yra valstybės pagrindas, kad turi būti ginama tėvystė, motinystė ir vaikystė, kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Tada niekam nė į galvą neatėjo, kad nepraėjus nė ketvirčiui amžiaus laisvoje Lietuvoje Konstitucinio Teismo „išminčiai“, kurie jau seniai tapo aukštesni už pačią Konstituciją, šeimos sąvoką išaiškins kitaip. Jų manymu, užtenka dvasinio dviejų žmonių ryšio, ir be jokios santuokos tokie asmenys jau – šeima.

Tokiais atvejais kartais pasijuntu, lyg gyvenčiau kvailių šalyje. Esu įsitikinęs, kad įstatymai visų pirma kuriami apginti turimoms vertybėms, o ne derinti joms prie ateinančių iš Vakarų ne pačių geriausių madų.

Pasirodo, pasaulyje yra net dvylika šeimos apibrėžimų, tai kaip dabar mes – „paskutiniai Europos pagonys“ – galim atsilikti.

Pagal mūsų valstybėje galiojančią tvarką, po tokio Konstitucinio Teismo išaiškinimo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas turėtų priimti atitinkamas pataisas, tačiau jau dveji metai šio komiteto pirmininkas J.Sabatauskas to nedaro. Atrodytų, gerai, jei ne vienas „bet“. Lietuvos žmogaus teisių centro asociacijai vadovauja Juliaus Sabatausko dukra Birutė Sabatauskaitė. Ši organizacija, laimėjusi europinius konkursus (lietuviškai – finansuojama užsienio), ir formuoja teisines nuostatas, kurios palankiausios europiniams šeimos apibrėžimams. Tai kurį gi iš tų dvylikos pasirinkti? Gal kartais ne tik tėvas 1 + tėvas 2, o gal ir šuo su kate gali būti šeimos nariais?

Į varžybas ar žygius užsienyje visada vežamės lietuvišką simboliką. Džiaugiuosi, kai matau lietuvišką trispalvę ar vėliavą su Vyčiu sirgalių tribūnose, kai laimi mūsų sportininkai, bet kai pamatau savo šalies vėliavą homoseksualų parade nešančią kolegę Seimo narę…

Niekada netapatinu žmonių su jų įsitikinimais, todėl galiu kalbėtis su visais, nors mūsų nuomonės ir skiriasi. Kalbu apie Seimo narę Mariją Aušrinę Pavilionienę, kuri yra Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos tarybos pirmininkė. Ši organizacija ne kartą kritikavo Švietimo ministerijos rengiamą lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programą už tai, kad joje vaikams nekalbama apie kontraceptikus ir saugius lytinius santykius. Reikalas labai paprastas. A.M.Pavilionienės organizacija yra Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos padalinys Lietuvoje, o jai priklauso prezervatyvų, kurių per metus Lietuvoje parduodama 38 milijonai, prekės ženklas. Tai kodėl kontraceptikų reklamos klausimų neįtraukti į rengimo šeimai programas?

Kai kur nors nesueina galai, prancūzai turi priežodį „ieškokit moters“. Lietuvoje jį galėtume papildyti žodžiais „ieškokit pinigų“. Pinigai gali viską. Gali sunaikinti per šimtus ar tūkstančius metų susiklosčiusias vertybes – šeimos, tautos tradicijas. Padaryti galvoje chaosą, kai žmogus neskiria, kas gera, o kas bloga, kas normalu, o kas ne, kur vertybės, o kur iškrypimai.