Ispanijos parlamentas pritarė pusės milijono nelegalų įteisinimui

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2024/... 2024-04-23 21:24:00, skaitė 304, komentavo 1

Ispanijos parlamentas pritarė pusės milijono nelegalų įteisinimui

Ispanijos žemieji parlamento rūmai balsavo už įstatymo projektą, kurį priėmus Senate, pusė milijono nelegalių migrantų bus įteisinti ir galės gauti Ispanijos pilietybę.

Įstatymo projektas praėjusią savaitę buvo priimtas Deputatų kongrese, kuriam pritarė visos kairiosios ir liberaliosios vyriausybės partijos, taip pat centro dešinioji opozicinė Liaudies partija (Partido Popular, PP), kuri, pranešusi, kad nepritars priemonei, paskutinę akimirką pakeitė savo poziciją ir vienintelė nepritarianti buvo konservatyvi, suverenistinė VOX partija. 

Prieš balsavimą vykusiuose debatuose VOX deputatė ir parlamento atstovė spaudai Rocio De Meer išdėstė partijos poziciją dėl teisės akto, sakydama: „Mes norime, kad Ispanija liktų Ispanija, o ne Marokas, Alžyras, Nigerija ar Senegalas. Ir tai nėra nei neapykanta, nei ksenofobija, nei rasizmas, tai sveikas protas.“ 

34 metų įstatymų leidėjas įspėjo, kad pusės milijono nelegalių migrantų legalizavimas neišvengiamai turės „traukos efektą“ ir paskatins tolesnę masinę migraciją į Ispaniją, galinčią sukelti „džihado, krikščionių persekiojimo ir moterų diskriminacijos“ importą.

PP savo ruožtu pateisino savo nuomonės pasikeitimą, sakydama, kad tiesiog nori „pradėti diskusijas“ dėl „ypatingo įteisinimo“.

Socialistų atstovas Patxi López gynė savo partijos poziciją, tvirtindamas, kad imigracijos problema turėtų būti sprendžiama „protingai ir pagrįstai“. Jis teigė, kad tokiai šaliai kaip Ispanija „reikia tūkstančių imigrantų“, kad būtų išlaikytas dabartinis produktyvumo lygis, ir pridūrė, kad įstatymo projektas tikriausiai bus iš dalies pakeistas. 

Jei „nepaprastasis įteisinimas“ iš tiesų bus įvykdytas, tai bus septintasis toks atvejis Ispanijos istorijoje. Kiti, tiek socialistų, tiek PP vadovaujamų vyriausybių, buvo atlikti 1991, 1996, 2000, 2001 ir 2005 m., o jų metu buvo įteisinta daugiau kaip milijonas nelegalių imigrantų.

Pirmadienį, balandžio 15 d., Sevilijoje, Ispanijos spaudai duotuose komentaruose VOX europarlamentaras Jorge Buxadé, partijos delegacijos Europos Parlamente vadovas, pavadino šį teisės aktą „katastrofa“ ir „išpuoliu prieš Europos teisę“.  Jo nuomone, „ypatingas įteisinimas turėtų būti uždraustas visoje Europos Sąjungoje“.

Europarlamentaras atkreipė dėmesį į tai, kad Ispanija jau turi „daug patirties su ypatinguoju įteisinimu valdant Liaudies partijai ir Socialistų partijai“, ir pažymėjo, kad dėl to „dabar ... šalyje yra 7,5 mln. užsieniečių, iš kurių tik 2,5 mln. dirba“.

Jei teisės aktas bus priimtas, jo poveikis „nežinomas“, teigė Buxadé, nes nelegalių migrantų, kurie galėtų pretenduoti į legalizavimą, skaičius gali būti gerokai didesnis nei 500 000, apie kuriuos kalbama parlamente. Jis sakė, kad šis skaičius gali siekti „600 000 arba 700 000“.

Buxáde priekaištavo „didžiosioms partijoms“ dėl jų „bendradarbiavimo su separatistais“ ir aiškiai pareiškė, kad „visi raginimai dėl nelegalios imigracijos yra išpuolis prieš mūsų sambūvį ir saugumą“.

Žemieji rūmai dabar nagrinės tekstą, kurį prieš siunčiant į aukštuosius rūmus galutiniam patvirtinimui, gali būti padaryti parlamentinių frakcijų pateikti pakeitimai ar papildymai. Jei tekstas pateks į Senatą, kuriame 260 iš 266 vietų užima socialistai, jų sąjungininkai regionistai ir Liaudies partija, tikimybė, kad jis bus priimtas, yra didelė.