Karas Lenkijoje: kas penktas lenkas išvyks iš šalies, kas dešimtas imsis ginklo: apklausa

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/105177/karas-l... 2024-04-08 02:31:00, skaitė 658, komentavo 2

Karas Lenkijoje: kas penktas lenkas išvyks iš šalies, kas dešimtas imsis ginklo: apklausa

Lenkijos žiniasklaida ir politikai pastaruoju metu aprašo niūrius scenarijus dėl Rusijos ir NATO ginkluoto susirėmimo grėsmės, teigia lenkų „Wprost” dienraštis. Leidinio apklausos duomenimis, jei Ukrainos konfliktas persikels į Lenkiją, kas penktas jos gyventojas paliks šalį. Kiek daugiau nei 11%. piliečių yra pasirengę imtis ginklo.

Leidinio „Wprost” užsakymu bendrovės „SW Research” atliktos apklausos duomenimis, jei Lenkijoje prasidės karas, šalį paliks kiek daugiau nei 20% lenkų. Ginklo tokioje situacijoje pasiruošę griebtis 11,3% apklaustųjų (tarp vyrų tokių drąsuolių yra daugiau – 19,9%.).

Kai kurie ekspertai, kariškiai ir politikai pastaruoju metu vaizduoja juodžiausius scenarijus dėl didėjančios Rusijos ir NATO ginkluoto susirėmimo grėsmės. Dominuojantis scenarijus – Maskvos režimo išpuolis prieš vieną iš Baltijos šalių, kuris pagal aljanso sutarčių sąlygas turėtų išprovokuoti viso Aljanso atsaką.

Kiti analitikai, tarp jų ir leidinio „Wprost” bendradarbis generolas Waldemaras Skrzypczakas, vėsina įkaitusias galvas, tvirtindami, kad Vladimiras Putinas nėra toks beprotis, kad imtųsi žingsnių, galinčių sukelti net sunkiai įsivaizduojamo masto karinį gaisrą, ir pabrėždami NATO pajėgumų pranašumą prieš Rusijos pajėgumus.

Aljanso valstybės remiasi atgrasymo priemonėmis, didina savo pajėgų buvimą rytiniame flange, o kai kurios jo narės modernizuoja savo kariuomenes ir didina gynybos biudžetus.

Kaip elgtųsi lenkai, jei Ukrainoje vykstantis ginkluotas konfliktas iš tikrųjų persikeltų į mūsų šalies teritoriją? Nusprendėme tai patikrinti.

Ką darytumėte, jei Lenkijos teritorijoje kiltų karas?

Iš viso 59% bendrovės „SW Research” apklaustų lenkų atsakė, kad liktų Lenkijoje. 11,3% pareiškė norą dalyvauti karo veiksmuose, 30% vienaip ar kitaip padėtų ginti šalį, bet ne su ginklu rankose, o 17,7% liktų namuose, tačiau vengtų bet kokio dalyvavimo vykstančiuose įvykiuose.

20,2% yra įsitikinę, kad kilus karui išvyktų į užsienį.

20,7% nežino, ką darytų tokioje situacijoje.

Vyrų ir moterų planai skiriasi

Nors dabar laikoma senamadišku dalyku kalbėti apie vadinamuosius tradicinius lyčių skirtumus, vis dėlto šie skirtumai apklausoje aiškiai matomi. Tai ypač pasakytina apie atsakymo variantą „liksiu šalyje ir dalyvausiu karinėse operacijose”.

Jį pasirinko tik 3,8% moterų ir net 19,9% vyrų. Vyrai taip pat dažniau rinkosi atsakymo variantą „liksiu šalyje ir padėsiu šaliai kitais, ne kariniais veiksmais”, tačiau čia skirtumas jau buvo nedidelis – 31,2% vyrų ir 29% moterų.

Moterys dažniau buvo linkusios pasirinkti variantą „liksiu, bet vengsiu dalyvauti įvykiuose” – 19,8% moterų ir 15,4% vyrų. Dailiosios lyties atstovės taip pat dažniau deklaruoja išvykimą iš šalies (23,4% moterų ir 16,6% vyrų), tačiau tuo pačiu dažniau negali atsakyti, ką darytų tokioje situacijoje (24,1% moterų ir 16,9% vyrų). (…)

infa.lt: Keista, bet Lietuvoje vykdytos panašios apklausos duomenimis – pas mus ginti šalį su ginklu rankose pasiruošę 15% apklaustųjų.

Tiesa, nedetalizuojant, kiek iš jų yra vyrų ir kiek moterų, – pateikiamas tik bendras skaičius.

Ar lietuviai karingesni nei lenkai? Labiau tikėtina, kad tokius skirtingus atsakymus tarp šalių lėmė skirtingai suformuluoti klausimai.