Lietuvos valstybė - plėšikų gauja (Pamąstymai apie "SODRĄ" ir tris socialinius modelius)

Autorius: Tiesos keliu Šaltinis: https://youtu.be/Z69vW0Z7TE4... 2024-02-13 03:51:00, skaitė 836, komentavo 8

Lietuvos valstybė - plėšikų gauja (Pamąstymai apie

Neseniai "TV3.lt" portale išėjo straipsnis apie tai, kaip 2023 metais SODRA iš mokesčių mokėtojų pasiėmė 790 mln. eurų daugiau, negu atidavė. Vieni tuo stebisi, kiti - nelabai, bet pats šis faktas teikia peno pamąstymams apie Lietuvoje susiklosčiusį socialinį modelį bei visuomenės santvarką apskritai.

Dar Šv. Augustinas teigė, kad valstybė be teisingumo tėra didžiulė plėšikų gauja. Tiesa, "teisingumas" retai tebūna absoliutus. Tačiau kiekviena valstybė, ar ji būtų feodalinė, ar kapitalistinė, ar socialistinė, jei tik jinai sveika, vis dėlto palaiko savitą teisingumą, kaip tam tikrą interesų balansą.

Vien XX amžiuje to pavyzdžius matėme ir Tarybų Sąjungoje, ir Jungtinėse Valstijose. Vienur - socializmas, kur visuomenė tvarkoma kolektyvizmo pradais. Iš esmės, kaip didelė šeima. Kitur - kapitalizmas ir, atitinkamai, individualistinė sankloda, kur visa visuomenė - vienas didelis turgus arba rinka, kur laisvi individai renkasi pirkti ir parduoti savo prekes bei paslaugas. Tiek pirmame, tiek antrame modelyje būta tam tikro teisingumo.

Tuo tarpu, šiuolaikinėje Lietuvoje susiduriame su realybe, savotiškai jungiančia blogiausius, parazitine tapusiam valdančiajam sluoksniui parankiausius abiejų minėtųjų modelių aspektus. Bet kokius gi būtent? Ir kuo gi konkrečiai jie pasireiškia?

Atsakyme į tai - ir paaiškinimas, kodėl Lietuvos valstybė tėra plėšikų gauja. Ar, kitaip tariant - kodėl joje nėra teisingumo.

Štai apie tai - ir ši "Tiesos keliu" laida.

Šaltiniai:

1. "„Sodra“ paima daug daugiau, negu sumoka: kodėl nedidina pensijų ar išmokų, nors pinigų turi?"

https://www.tv3.lt/naujiena/verslas/sodra-paima-daug-daugiau-negu-sumoka-kodel-nedidina-pensiju-ar-ismoku-nors-pinigu-turi-n1288409

2. "Kodėl Lietuvos visuomenės santvarka - nusikalstama? (Kriminalinio kapitalizmo klausimu)"

https://youtu.be/7v7yG5QD35E