Žurnalas „Būdas“ kviečia į J. Vaiškūno paskaitą ,,Dangiškieji laiko dėmenys“

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/12/zu... 2023-12-12 20:44:00, skaitė 867, komentavo 0

Žurnalas „Būdas“ kviečia į J. Vaiškūno paskaitą ,,Dangiškieji laiko dėmenys“

Gruodžio 13 d., trečiadienį, 17.30 val. Lietuvos nacionaliniame kultūros centre (LNKC) (Barboros Radvilaitės g. 8, Vilnius, Mažoji salė, II aukštas) Molėtų krašto muziejaus vyr. muziejininkas, Alkas.lt vyriausiasis redaktorius, etnokosmologas Jonas Vaiškūnas skaitys pranešimą ,,Dangiškieji laiko dėmenys“.

Jonas Vaiškūnas | Alkas.lt nuotr.

Jonas Vaiškūnas | Alkas.lt nuotr.

Po pranešimo – klausimai, diskusinės mintys, pasiūlymai. Renginyje  bus galima įsigyti įvairių metų „Būdo“ (ir ankstesnės „Liaudies kultūros“) numerių. 

LNKC leidžiamo etnokultūrinio žurnalo „Būdas“ redaktorius Juozas Šorys nuolat rengia šio žurnalo skaitytojų – „Būdo“ klubo – susitikimus kuriuose skaitomos su etnine kultūra, istorija, paveldu susijusios paskaitos.

Pasak J. Šorio, sumanymas šiuos renginius kilo 2021 m., nes norėta ne tik iš pirmųjų lūpų išgirsti žymiausių lietuvių tautinės (etninės) kultūros tyrinėtųjų mintis ir įžvalgas, bet ir tiesiogiai, akys į akis, bent kartą per mėnesį susitikti su žurnalo skaitytojais, išgirsti jų lūkesčius, betarpiškai pabendrauti.

Juozas Šorys | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Juozas Šorys | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Žurnalas „Būdas“ (anksčiau vadintas „Liaudies kultūra“ jau turi turtingą trisdešimt penkerių metų istoriją, jame skelbiami išliekamąją vertę turintys moksliniai, įvairių humanitarinių sričių dalykiniai ir publicistiniai straipsniai apie lietuvių ir kitų tautų tautosaką, papročius, prigimtinę mąstyseną, mitinius įvaizdžius ir baltiškus savimonės kodus.

Jis buvo įkurtas 1988 m., trys pirmieji žurnalo numeriai buvo įvardyti kaip metodiniai kultūros leidiniai ir pažymėti ,,Kultūrinio švietimo“ pavadinimu, o nuo 1889 m. jis buvo vadinamas ,,Liaudies kultūros“ vardu, kol 2019 m. įgavo trumpą, skambų ir prasmingą pavadinimą ,,Būdas“, turintį sąsajų ir su žinomuoju Simono Daukanto veikalu.

Nuo 2021 m. rudens iki šiol buvo surengta keliolika klubo diskusijų ir susitikimų su žymiausiais etnologais, tautosakininkais, mitologais, kultūrologais, menotyrininkais, kalbininkais, pavyzdžiui, su tautosakininke dr. Asta Skujyte-Razmiene, su etnologu dr. Arūnu Vaicekausku, su kalbininku dr. Vytautu Rinkevičiumi, mitologu dr. Dainiumi Razausku, archeologais dr. Irma Kaplūnaite ir dr. Ryčiu Jonaičiu ir kitais.