NATO gins Baltijos šalis jau dabar

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/12/na... 2023-12-12 20:43:00, skaitė 799, komentavo 6

NATO gins Baltijos šalis jau dabar

Strateginės aplinkybės

NATO nelauks, kol Rusija atnaujins savo ginkluotąsias pajėgas. Aljansas suteiks savo narėms bei sąjungininkėms viską, ko reikia gynybai nedelsiant, vakar pareiškė JAV ambasadorė prie NATO Džulijana Smit (Julianne Smith).

Pasak jos, net jei Rusijos ginkluotųjų pajėgų atkūrimas pasibaigus karui prieš Ukrainą užtruks kelerius metus, NATO turi daryti prielaidą, kad Kremlius bus pajėgus vykdyti naują agresiją.

Tačiau mums, tai yra Lietuvai, svarbiausia tai, jog JAV ambasadorė pabrėžė, kad NATO jau dabar „labai daug dėmesio skiria Latvijos ir kitų Baltijos šalių saugumo poreikiams”. Dž. Smit teigia, kad Jungtinėse Valstijose pavyko gerokai padidinti ginklų ir amunicijos gamybą, beveik dvigubai padidinti 155 mm kalibro sviedinių gamybą.

Ambasadorė pažymėjo, kad daugelyje Europos šalių gynybos įmonės perėjo prie darbo visą parą ir taiko „labai kūrybiškus ir novatoriškus metodus“, kad „papildytų sumažėjusias NATO kariuomenių atsargas ir aprūpintų Ukrainą viskuo, ko jai reikia”.

Tai labai gera žinia Lietuvai ir stiprus signalas Kremliaus galvažudžiams, jog NATO pasirengęs smogti driskiams per kruvinas srėbtuves bet kada.

Tai, jog akcentuojamos Baltijos šalys, yra nepaprastai gerai. Būtų tobula, jei mes patys nesėdėtume užpečky, laukdami tankų, lenkų ar dar kaži kokios pagalbos iš kosmoso, bet ir patys rusams aiškiai pasakytume, jog jokių šansų destabilizuoti padėties Lietuvoje jie neturi.

Šiuo klausimu neabejotina lyderė yra Varšuva, kuri į kiekvieną Kremliaus provokaciją atsako ryžtingu veiksmu, neatsilieka ir informacinėje plotmėje. Lenkų valstybinė televizija TVP, pasaulio įvykių bei hibridinių Rusijos atakų analizei įsteigė specialų kanalą anglų kalba TVP World, kuriame kone kas savaitę kviečiamas pasisakyti ir vienas šių apžvalgų autorių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina neatleis Rusijai už plataus masto invazinį žiaurų karą.

„Niekas nenori atleisti Rusijai. Niekas jiems neatleis. Ir tikrai – jie negalės okupuoti Ukrainos, nes kiekvieną dieną bus padegami mūsų namai, jei jie ten įeis, okupuos ir gyvens. Tikrai – tai momentas, kai nebegrįžtama, nes jie nužudė tiek daug žmonių, ir kiekvienoje šeimoje mes turime tam tikrų nuostolių“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Pastarasis Ukrainos lyderio pasisakymas išsiskiria tuo, jog jame pirmą kartą prabilta apie saugumo garantijas, kurios „galėtų būti teisinės garantijos arba ginklai, kuriais Ukraina galėtų sustabdyti Rusiją, suteikimas”.

Zelenskis taip pat pabrėžė, jog Putinas nežada savo valia pasitraukti iš Ukrainos ir šį karą jis pradėjo ne dėl rusakalbių teisių gynimo. Putinas Ukrainos rytuose daigiausia nužudė būtent rusakalbių.

Vakar V. Zelenskis susitiko su JAV gynybos ir saugumo vadovais, šiandien susitiks su Džo Baidenu ir Kongreso atstovais. Ukrainos prezidento garsiuose pamąstymuose galima įžvelgti tam tikrų ženklų, liudijančių, jog Kijevas galvoja apie taikos formulę, kuri galėtų veikti, jei šaliai būtų suteiktos saugumo garantijos.

Tačiau tos garantijos šiuo metu paišomos šakėmis ant vandens. Kol driskiams palyginti neblogai sekasi fronte, Putinas nenorės kalbėti apie jokias derybas. Ypač prieš rinkimus. Tik akivaizdus pralaimėjimas Kremliaus režimą galėtų pargriauti ant karo tatamio grindų.

Iš Kijevo sklinda Zelenskio ir Zalužno nesutarimų aidas, kurį garsiai nešioja sostinės meras Kličko. Pastarasis teigia, kad palaiko Zalužną, nes Zelenskis esą neparuošė šalies karui. Labai pavojingi žaidimai ir matavimasis pasididžiavimu karo metu. Tarp Zelenskio ir Zalužno negali būti jokios konkurencijos, nes generolui, Putino klapčiuko Gerasimovo mokiniui, nedera net sapnuose svajoti apie politiko postą karo metu.

Meras – boksininkas neturi teisės veltis į tokio lygio politinius ginčus ir jų viešinti visam pasauliui. Suprantame, jog slegia milžiniška karo įtampa, tačiau vyrai privalo suvokti, jog tokie nesutarimai Ukrainai gali atnešti didesnės žalos nei priešo raketų smūgiai.

Ukrainos gynėjas | Ukrainos-gynėjas-facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Ukrainos gynėjas | Ukrainos-gynėjas-facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį rusų teroristai vėl atakavo Ukrainą iš okupuoto Krymo, šį kartą iš Balaklavos rajono. Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės duomenimis, iš viso buvo paleista 15 „ Shahed-136/131“, iš kurių devynis įvairiuose Ukrainos regionuose sunaikino šalies gynybos pajėgos.

Vakar vakare Oro pajėgų vadavietės „Rytai“ priešlėktuvinės gynybos raketiniai daliniai Zaporožės ir Dnepro srityse sunaikino dvi valdomas raketas X-59.

Jungtinės Valstijos kartu su sąjungininkais padės Ukrainai sukurti ginkluotąsias pajėgas, artimiausiais metais galinčias atgrasyti Rusiją, pareiškė JAV gynybos ministras Loidas Ostinas.

„Ponios ir ponai, daktaras Martinas Liuteris Kingas kartą pasakė: „Svarbiausias žmogaus matas yra ne tai, kuo jis remiasi komforto ir patogumo akimirkomis, o tai, kuo jis remiasi iššūkių ir prieštaravimų metu“. Gyvename būtent tokiais laikais. Ir mes visi turime nuspręsti, kurioje pusėje esame. Todėl esame pasiryžę padėti Ukrainai kovoje už jos teritorijos ir piliečių gynybą“, – sakė ministras.

Taip. Būtent tai ir tik tai gali sustabdyti smurtą ir agresiją visame pasaulyje. Ne popieriai, ne šūkiai ir lozungai, ne geležys, o tai, kas vyksta žmonių galvose.

Trumpai

Pranešama, jog sutarta kitų metų pradžioje Argentinoje surengti Ukrainos aukščiausiojo lygio susitikimą su Lotynų Amerikos šalių vadovais. Jame Ukrainos prezidentas sieks vadinamųjų pasaulio Pietų paramos kare su Rusija.

Tikimasi, kad 2024 m. JAV naftos gavyba ir toliau sparčiai didės ir gali pasiekti naują 13,3 mln. barelių per dieną rekordą. Dėl didesnės JAV pasiūlos Saudo Arabija gali patirti dar didesnį spaudimą, kad susigrąžintų žaliavinės naftos kainų kontrolę.

Rekordinė JAV naftos pasiūla sutapo su OPEC+ šalių, tokių kaip Saudo Arabija ir Rusija, gavybos mažinimu, kuris sunkiai pakėlė mažėjančias naftos kainas. Jei JAV naftos gavyba didės tokiais tempais, OPEC + (Rusija) pastangos mažinti gavybą ir didinti kainas eis šuniui ant uodegos.

Tai labai bloga žinia vienam tokiam Vladimirui, suvokiant, kad JAV atsigauna kaip pagrindinė pasaulio ekonomika, diktuojanti naftos kainas.

Putino „konkurento“ Aleksejaus Navalno advokatai pranešė, kad vakar prarado ryšį su įkalintu taip vadinamos Rusijos opozicijos lyderiu. Manoma, jog Navalnas buvo įkalintas kolonijoje maždaug už 250 kilometrų į rytus nuo Maskvos, tačiau dabar jo buvimo vieta nežinoma.

Rugpjūtį A. Navalnas buvo nuteistas kalėti 19 metų, pripažinus jį kaltu dėl ekstremistinės bendruomenės kūrimo, ekstremistinės veiklos finansavimo ir daugelio kitų nusikaltimų. Jis jau buvo atlikęs 11 su puse metų bausmę griežto režimo įstaigoje dėl sukčiavimo ir kitų kaltinimų.

Baltieji rūmai pareiškė, kad yra „labai susirūpinę“ dėl pranešimų apie A. Navalno dingimą. „Jis turėtų būti nedelsiant paleistas. Pirmiausia jis niekada neturėjo būti įkalintas, ir mes ketiname bendradarbiauti su savo ambasada Maskvoje, kad sužinotume, kiek daugiau galime išsiaiškinti“, – žurnalistams lėktuve „Air Force One“ sakė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas Džonas Kirbis (John Kirby).

Aleksejaus Navalno dingimo priežastys gali būti dvi: jis iš tiesų maišo kortas Putinui prieš rinkimus ir gali būti pašalintas, tačiau tai – labiausiai tikėtina – informacinė operacija, siekiant atkreipti dėmesį į primirštą herojų, patikrinti reakcijas į potencialių rokiruočių Kremliuje variantą. Visi galimi scenarijai guli FSB stalčiuose.