Rusija siekia suardyti vakarų vienybę

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/09/ru... 2023-12-09 17:39:00, skaitė 746, komentavo 4

Rusija siekia suardyti vakarų vienybę

Strateginės aplinkybės

Ukrainos kariams liejant kraują už savo šalies laisvę ir mūsų, vakariečių, saugumą, artilerijos raketų ir aviacinių bombų gausmas ištirpsta geopolitiniame turguje.

Jėzus prekeivius turėjo išvyti iš maldos namų ir galiausiai (taip, ir dėl to) buvo minios nukryžiuotas.

Šių dienų pasaulio galingieji trypia ant ukrainiečių vaikų ir jų motinų kaulų, ir nėra nei Jėzaus, nei Leonido, kurie galėtų jiems vienas žodžiu, kitas kardu vožtelt kakton, kad atsibustų.

Štai ES lyderiai po susitikimo su Kinijos komunistų partijos begemotais apgailestauja, kad nepavyko įtikinti Pekino bent šiek tiek sureguliuoti prekybos srautus ir balansus. Komisijos pirmininkė Urzula fon der Lejen pabrėžė, kad abi šalys „intensyviai diskutavo prekybos disbalanso tema ir pagrindinėmis priežastimis”. Ji ragino Kiniją pagerinti galimybes patekti į rinką 27 šalių narių gaminiams.

Kinijos muitinės duomenimis, per pirmuosius 11 šių metų mėnesių Kinija į ES eksportavo prekių už 458,5 mlrd. dolerių, o importavo tik už 257,8 mlrd. dolerių. Daugiau nei 200 mrld. dolerių iš Europos nukeliavo į bedugnius Kinijos drakono nasrus ir tai iš tiesų yra didžiulė Vakarų problema.

Iš kitos pusės, tai ir pagrindinė priežastis bei svertas, dėl kurio Kinija negali elgtis visiškai, kaip tinkama ir atvirai remti Rusijos kare su Vakarais, tik ne ES ar NATO, o Ukrainos žemėje.

Tačiau paskutinės turimos žinios iš fronto rodo, kad driskiai sugebėjo iš kažko gauti itin sudėtingos technikos arba jos dalių. Orda ėmė naudoti dronus, gebančius atskirti bei smogti net ir labai mažiems taikiniams (pvz., pavieniams kariams) naktį, per lietų, sniegą ar rūką, taigi, iš esmės bet kokiomis oro sąlygomis.

Kol kas įtariamųjų sąraše tik trys šalys – Iranas, Šė Korėja ir Kinija. Visgi, greičiausiai, Teheranas tokios technologijos neturi pats, o Šė Korėja nėra savarankiška ir yra tik priedanga Kinijai. Todėl logiška manyti, kad technologijas ar reikiamas dalis driskynui tiekia Pekinas.

Nenorime net pagalvoti, kad gali būti ir žymiai blogiau.

Bet Vakarų šalių sprendimų priėmėjai su Kinija apie tai diskutuoti nenori. Ukraina toli, o Kinija – koks paradoksas – jau jų namuose. Kinija jau dabar valdo ES šalių jūrų uostų infrastruktūras, gamyklas, investicines bendroves, prekybos tinklus ir net avialinijas.

Šio nematomo, ekonominio karo grėsmę, atrodo, kol kas supranta tik Italija. Prieš pat ES lyderių susitikimą su draugu Si, Italija pranešė pasitraukianti iš iniciatyvos „Juosta ir kelias”, kuria siekiama sukurti pasaulinį Kinijos finansuojamų kelių, uostų ir elektrinių tinklą.

Beje, Italija tapo pirmąja G7 šalimi, pasirašiusia šią iniciatyvą 2019 m., kai tuometinė vyriausybė skatino ją kaip būdą didinti prekybą su Kinija ir kartu gauti investicijų į didelius infrastruktūros projektus. Nei vienas, nei kitas rezultatas nepasiteisino. Per tuos metus Italijos prekybos su Kinija deficitas išaugo nuo 20-ties iki 48 mlrd. eurų.

Žmonija gyvena pinigų, rinkų, ekonominių išskaičiavimų matricoje. Joje – žmogaus gyvybė verta tiek, kiek ji prisideda prie sąskaitos banke augimo. Deja, ir Jėzus, ir Leonidas šiandienos pasaulyje yra likę tik vardais, simboliais. Jei kas juos ir prisimena – tai tik ukrainiečių kariai stabdantys blogį priešakinėse linijose.

Reikšmingi postūmiai

Vakar driskių karo lėktuvai paleido 19 tolimojo nuotolio raketų į taikinius Ukrainoje, centrinėje šalies dalyje žuvo vienas civilis gyventojas, aštuoni buvo sužeisti, apgadintas pramonės objektas ir elektros linijos, pranešė Ukrainos pareigūnai.

Pagrindiniai mūšiai toliau vyksta rytuose, kur ginkluoti rusų valkatos bando apsupti sugriautą Avdejevvkos miestą ir veržiasi į Kupjanską.

Pati niūriausia padėtis ties Avdejevvka, kur driskiai pasistūmėjo nuo Vodianoje link Sievernoje. Ansčiau rašėme, kad rusų okupantai iš pietų siekė per Sievernoje pasiekti Lastočkiną, o iš šiaurės prie jos priartėti nuo kokso gamyklos per geležinkelio sankasą. Abu taktiniai manevrai didžiulių nuostolių dėka driskiams eina į pabaigą.

Ukrainiečių gynėjai per parą čia atmušė 32 okupantų atakas. Negalėdami užimti Sievernoje, rusai nusprendė ją apeiti ir dabar veržiasi dar labiau į vakarus, artilerijos ugnimi ir aviacija šluodami ukrainiečių pozicijas ties Tonenkoje.

Operacinis rusų tikslas šioje vietoje nepakitęs – uždaryti ukrainiečių pajėgas į katilą. Ukrainiečių tikslas irgi nepakitęs – neleisti to rusams padaryti.

Trumpai

Fiureris Putinas, teikdamas apdovanojimus karo nusikaltėliams už jų vykdytas žudynes Ukrainoje, „spontaniškai” ir „netyčia”, vieno iš jų paklaustas, ar dalyvaus prezidento rinkimuose, atsakė, kad deja, teks, nes daugiau nėra kam.

Taip FSB pasakų departamento ir psichoperantų surežisuoto vaidinimo Rusijos liaudžiai metu, caras, vladyka ir išgelbėtojas pranešė, kad dar šešiems metams bus „prezidentu” (mes trumpinam – bus „rinkimai”, jis bus „išrinktas”).

Teroristas Nr. 1 pasaulyje ir tarptautiniu mastu paieškomas nusikaltėlis yra labai tinkamas būti teroristinės valstybės galva. Tos pačios valstybės, kuri JT Saugumo taryboje rūpinasi, kad pasaulyje būtų taika ir gerovė.

Ketvirtadienį Danijos parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo draudžiama deginti Koraną viešose vietose. Esą taip siekiama sumažinti įtampą, kilusią musulmoniškose šalyse po virtinės protestų Danijoje, per kuriuos buvo deginama šventoji islamo knyga ir kurie sukėlė didžiausią pasipiktinimą.

Mes gi siūlytume priimti ES reglamentą, kuriuo būtų draudžiama deginti visas knygas. Na, galbūt, išskyrus Lenino raštus, bet tam nepritartų Kremliaus arklys Orbanas.

Vakar „Hamas” teroristai pranešė, kad Gazos ruože atrėmė Izraelio specialiųjų pajėgų bandymą išlaisvinti įkaitus. Esą buvo nukauti keli žydų kariai, vienas įkaitas taip pat žuvo. Izraelis atsisakė komentuoti, kaltindamas palestiniečių islamistų smogikus bandymu vykdyti psichologinį karą prieš jį.

Dar vienas pavyzdys, kaip Izraelis pralaimi informacinį karą prieš „Hamas”. Jeigu tai melas, reiktų nedelsiant tą ir įrodyt. Jei tai tiesa, reikėjo užbėgti už akių teroristams, ir rasti būtų, kaip tą švelniai pranešt. Tylos, ignoravimo taktika, šiuo atveju, neleistina.

Vakar Europa pasiekė preliminarų susitarimą dėl svarbių Europos Sąjungos taisyklių, reglamentuojančių dirbtinio intelekto naudojimą, įskaitant tai, kaip vyriausybėms naudoti dirbtinį intelektą biometriniam stebėjimui ir kaip reguliuoti dirbtinio intelekto sistemas, pavyzdžiui, „ChatGPT”.

Pasiekus politinį susitarimą, ES tampa pirmąja pasaulio galybe, priėmusia dirbtinį intelektą reglamentuojančius įstatymus.

Sveikiname ir pasiplojame patys sau, nes šia tema ir apie būtinybę pradėti reguliuoti DI ne kartą pasisakėme ir pasisakome Vakarų šalyse. Lietuvoje, deja, bet tai – mažai kam įdomu.

Lietuvoje

Karo baubas po Kalėdų eglute.

Iš vienos pusės, kaimukio politikai ir taip vadinami nuomonių lyderiai bando užsimiršt televizijų studijose kepdami meduolius, iš kitos pusės – visi, kas netingi, gąsdina riedančiais rusų tankais į Vilnių.

Ieškoma paramos naujiems mokesčiams, patiktukų – reitingams, žioplių minios – garbinimui ir nešiojimui ant rankų.

Mes gi nepavargsime kartoti: apie driskių gelžgalius ir ordas reikėjo kalbėti tada, kai mes baksnojome į jas prie mūsų ir Ukrainos sienų pirštu prieš du metus.

Dabar ne tik kvaila ir absurdiška kalbėti apie jų keliamą grėsmę. Tai – moraliai nusikalstama. Užtenka nesąmonėmis kelti visuomenės nerimą. Užtenka kalbėti apie mokesčius ir pinigus tankams bei divizijoms, kurie bus po dešimties ar penkiolikos metų, nors pinigai bus išleisti dabar.

Rusijos tikslas – visų pirma, ne okupuota Lietuva, o sugriautas Aljansas ir pakirsta ekonominė sąjunga ir Europos šalių vienybė. Jei driskyno gelžgaliai Lietuvoje galėtų tą padaryti, jie jau būtų čia. Ukrainos kraujo dėka, visa orda yra sugarmėjusi į fronto linijas ten. Lietuvoje gi, didžiulių mokesčių mokėtojų pinigų leidimas ten, kur jų mažiausiai reikia, kai neatliepiamos realios kylančios grėsmės dabar, yra tikrasis Maskvos tikslas.

Mums reikia žiūrėti į priekį, ne atgal. Galvoti kas bus, ne kas buvo. Kalbėti apie labiausiai tikėtinas grėsmes, kurias Kremlius planuoja ir vykdys rytoj. O tai yra ištisa gausybė hibridinių priemonių, teroristinių išpuolių, informacinių, psichologinių, ekonominių ir kiberatakų, kritinės svarbos infrastruktūros pažeidimų. Taip pat ir dronai „netyčiukai”, penkta kolona, maištai ir streikai, dūžtantys Seimo langai.

Rusija darys viską, kad keltų kuo didesnę paniką, kuo didesnį susiskaldymą visuomenėje ir Vakarų šalyse.

Rusijai nereikia aktyvuoto 5-ojo straipsnio.

Rusijai reikia byrančio Aljanso ir pačios save trypiančios Lietuvos.