Ar patikės Vašingtonas Maskvos ašaromis?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/08/ar... 2023-12-08 22:45:00, skaitė 796, komentavo 4

Ar patikės Vašingtonas Maskvos ašaromis?

Strateginės aplinkybės

Tęsiasi mūšiai dėl JAV biudžeto paramos Ukrainai. Kremlius verčiasi per galvą, kad parama būtų sustabdyta. Putinas trina rankomis, matydamas nesutarimus Kijeve ir Vašingtone. Tačiau mūsų pareiga atskleisti ir apnuoginti lazdelę, kuria FSB pasakų kūrėjai mojuoja mulkindami Vakarus ir diriguodami savo klapčiukų chorui.

Vakar Kremlius intensyviai platino pranešimą, jog FSB suėmė baltarusį, kuris, esą Ukrainos žvalgybos tarnybų nurodymu, padėjo sprogmenis dviejuose traukiniuose svarbioje Sibiro geležinkelio atkarpoje netoli Kinijos sienos.

FSB dezinformuoja, jog sulaikyto vyro kuratorius buvo kitas – Lietuvoje gyvenantis – baltarusis, kuris neva irgi dirbo Ukrainos slaptosioms tarnyboms.

Sulaikytasis „prisipažino“, kad „teroristiniu aktu“ buvo siekiama „sunaikinti svarbią transporto ir energetikos infrastruktūrą” Baikalo-Amūro magistralės tunelyje, esančiame už maždaug 5 500 km į rytus nuo Maskvos.

Skamba įtikinamai? Gal Kongresui už Atlanto ši pasaka įtikinama, tačiau mums ji primena „baltųjų pėdkelnių” skandalą, kai Kremlius skiedė, kad Lietuvos snaiperės-biatlonininkės kariauja prieš Rusiją Čečėnijos pusėje.

Visų pirma, labai kvailai atrodo pasivažinėjimai nuosavu automobiliu daugiau nei 6000 kilometrų į Sibirą, įpinant į teroro aktą ne tik Ukrainos spec. tarnybas, bet ir Lietuvą.

Čia Kremliaus pasakoriai ryškiai persistengė. Tačiau šiuo metu svarbiausia suvokti, jog viešai platinama tokia „teroristinė” istorija yra naudinga Maskvai ir itin nepalanki Kijevui.

Kremlius, vykdydamas šią karinę – informacinę diversiją puikiai supranta, kad stato ant kortos ne Rusijos Sibiro magistralės, o tariamą Europos ir Kinijos prekybą ir saugumą. Juk dar 2008 m. sausio 11 d. Kinija, Mongolija, Rusija, Baltarusija, Lenkija ir Vokietija susitarė bendradarbiauti kuriant krovininių traukinių liniją tarp Pekino ir Hamburgo.

Pagal šią programą, 2015 m. „Transsib“ krovinių pristatymo iš Tolimųjų Rytų laikas sutrumpėjo nuo 11 iki 7 dienų. Visas šio svarbaus maršruto ilgis – apie 10 000 km.

Taigi sprogimai magistralėje turėjo atrodyti kaip tiesioginis kenkimas Kinijos ir ES interesams bei JAV, pasisakančioms prieš karinius veiksmus Rusijos teritorijoje.

Remiantis išvardintomis aplinkybėmis akivaizdu, jog šis „teroro” aktas buvo naudingas Rusijai, net jei jis buvo vykdytas iš Ukrainos per Lietuvą. Visgi, drįstame teigti, jog tai greičiausiai eilinė FSB pasaka, skirta pakirsti pasitikėjimui Ukraina Vakaruose, į šią smarvę įmaišant ir Lietuvą.

Vilnius, deja, šiuo klausimu tyli, nes yra labai užsiėmęs kaimukio vierchų „sakė-pasakė” rinkiminio turgaus niekniekiais. O derėtų reaguoti nedelsiant. Privalome paneigti Maskvos šmeižtą, juolab, kad jis gyvybiškai svarbus Ukrainai.

Europos Komisijos pirmininkė Urzula Fon der Lejen paragino Kiniją padėti nutraukti Rusijos agresiją prieš Ukrainą. „Esame bendrai suinteresuoti palaikyti taiką”, pareiškė politikė susitikime su Kinijos valdovu Si Dinpingu.

„Europos Sąjunga ir Kinija, kaip didžiosios pasaulio galybės, turi visuotinę atsakomybę. Esame bendrai suinteresuoti gerbti taiką ir saugumą, užtikrinti veiksmingą taisyklėmis grindžiamos tarptautinės tvarkos veikimą, rasti pasaulinių iššūkių sprendimus. Todėl taip svarbu nutraukti Rusijos agresiją prieš Ukrainą, pasiekti teisingą ir ilgalaikę taiką pagal JT Chartiją. Taip pat svarbu daryti viską, kas įmanoma, siekiant „dviejų valstybių sprendimo“ Artimuosiuose Rytuose“, – pabrėžė EK vaodvė.

Labai teisingas sprendimas dėl Rusijos karo Ukrainoje spausti Pekiną. ES ir JAV galėtų spustelti Kinijos komunistų drakoną investicijų ir energetinių svertų pagalba, tai Pekinui šiandien itin svarbu. Kinija, ES, JAV suvokia, kad Rusija šiuo metu yra pasaulį destabilizuojantis faktorius.

Tačiau kol kas kinai pusvelčiui perka Rusijos energetinius resursus ir greičiausiai to neatsisakys bei Maskvos nespaus. Pekinas mėgina sėsti ant dviejų kėdžių ir srėbti iš dviejų lėkščių vienu metu. Manome, jog šią Pekino klastą Vakarai suvokia ir neleis kinų komunistams pampti teroristinės Rusijos ir Vakarų sąskaita.

Reikšmingi postūmiai

Šį rytą rusų teroristai surengė raketų ataką prieš Ukrainą. Pranešta apie sparnuotųjų raketų paleidimą iš strateginių bombonešių Tu-95MS.

Pirmoji raketų grupė atskriejo į Charkovo sritį, po to sekė Dniepro sritis. Apie 8 val. ryto raketos skriejo Kijevo srities kryptimi. Oro pavojus buvo atšauktas 8:30, pranešama, jog virš Ukrainos numušta 10 sparnuotųjų Rusijos raketų.

Šią naktį Rusijos okupantai atakavo Ukrainą ir iš Primorsko-Achtarsko srities, naudodami septynis bepiločius „Shahed-131/136”. Okupantai iš „Belgorodo liaudies respublikos“ teritorijos taip pat paleido šešias priešlėktuvines valdomas raketas S-300.

Numuštos šešios skraidyklės.

Raketų smūgiai teko Charkovui. Sunaikinta civilinė infrastruktūra, sužeisti mažiausiai du žmonės.

Tokiomis atakomis Kremlius šią žiemą griaus Ukrainos civilinę infrastruktūrą, siekdamas palaužti šalies žmonių ryžtą priešintis. Kiekviena Vakarų paramos delsimo diena – naujos aukos ir teroro atakos.

Tuo tarpu Ukrainos kariai naikina priešą fronto linijoje. 8 rusų tankai paversti metalo laužu, likviduota dar 990 okupantų.

Trumpai

Tęsiantis Izraelio ir „Hamas“ karui, Europa gali tikėtis „didžiulio teroristinių išpuolių pavojaus“, perspėjo Europos Sąjungos vidaus reikalų komisarė Ilva Juhanson (Ylva Johansson).

Perspėjimas paskelbtas, kai Prancūzijos valdžios institucijos pradėjo tyrimą dėl savaitgalį Paryžiuje netoli Eifelio bokšto įvykdyto mirtininko išpuolio.

Užpuolikas, kuris, kaip pranešama, prieš išpuolį prisiekė ištikimybę ekstremistinei grupuotei „Islamo valstybė“, peiliu mirtinai subadė turistą ir plaktuku sužeidė dar du žmones.

Pranešta apie dar vieną teroristinį išpuolį Prancūzijos Araso mieste. Įtariamasis islamo radikalas peiliu subadė savo buvusį mokytoją ir sužeidė dar tris žmones.

Olafas Šolcas tapo pirmuoju Vokietijos kancleriu, uždegusiu centrinę Berlyno Chanukos menorą, taip išreikšdamas „solidarumą“ su žydais.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos per pastarąją parą Rusijos Belgorodo sritį apšaudė 66 kartus”, susirietęs meluoja srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas savo „Telegram“ kanale.

Šiuo metu, kai JAV kongrese vyksta lemiami sprendimai dėl paramos Ukrainai, būtų visai nenuostabu, jei rusai bombarduotų savo miestus ir žudytų savo žmones ukrainiečių vardu, kad tik Kijevas negautų žadamų milijardų. Rusijos teroristinėms tarnyboms tai įprasta praktika.