Ką dėl Palestinos atsakė Seimas ir URM

Autorius: Paleestina.lt Šaltinis: https://palestina.lt/blogas/ka... 2023-12-06 19:05:00, skaitė 710, komentavo 2

Ką dėl Palestinos atsakė Seimas ir URM

Pamenat, šiųmetį spalį, kai Izraelis pradėjo intensyviai bombarduoti daugiau nei du milijonus Palestinos tremtinių, kvietėme visus viešai pasmerkti smurtą Gazoje.

Tąkart per porą savaičių surinkome virš 1 300 parašų – ačiū visiems pridėjusiems savo balsą – ir peticijos.lt teisininkai ją pagal savo įsipareigojimus perdavė Lietuvos Respublikos valdžios institucijoms.

Jų atsakymai atėjo dabar, po daugiau nei mėnesio. Jais, kaip ir žadėjome, dalinamės:

LR Seimas, į kurį oficialiai buvo kreiptasi 2023.10.26, mūsų kreipimąsi pastebėjo tik 2023.11.27 po nuolatinių priminimų, nors pagal savo pačių sukurtus įstatymus tokiais atvejais privalo pateikti atsakymą per ne daugiau nei 20 darbo dienų. LR Seimo atsakymas į daugiau nei tūkstančio trijų šimtų piliečių pasirašytą peticiją (PDF).

LR URM (užsienio reikalų ministerija) taip pat vėlavo pateikti atsakymą per įstatymo jai numatytą 20 d. d. periodą, o po teisininkų nusiųsto priminimo atsakė el. laišku, ne PDF, kurį mes skaitytojų patogumui visgi įkėlėme į PDF, jį galima rasti čia: URM atsakymas.

Taip pat dalinamės labai panašiu į mūsų gautąjį atsakymu, kurį URM pateikė vienai Lietuvos pilietei (dalinamės su jos sutikimu), beje – taip pat gerokai pavėluotai ir tik kreipusis į Ginčų komisiją (iš viso 3 psl.). Ačiū Astai, kad kreipėsi į URM ir kad drąsiai pasidalijo valdžios / biurokratų atsaku.

Keletas minčių šia proga.

„Global Firepower Index“ nurodo, kad pagal karinę galią Izraelis šiuo metu užima 18-ą vietą iš 145 galimų, t. y. vertinant įvairiais kriterijais, jo karinė galia yra aštuoniolikta pagal dydį pasaulyje, po JAV, Kinijos, Rusijos, JK, Prancūzijos, ir t. t.

Palestinos karinės galios šis indeksas net nematuoja.

Sunku patikėti, kad Lietuvos politikai ir „politikos formuotojai“ vis dar nežinotų, kiek civilių gyventojų Izraelis jau subombardavo Gazoje (naujausiomis žiniomis, virš 20 tūkstančių, mažiausiai 8 tūkstančiai iš jų – vaikai).

Naivu manyti, kad jų nepasiekė Jungtinių Tautų įspėjimai, kad Gazoje vykdomas genocidas.

Tai ką tada reiškia tokie Lietuvos Respublikos Seimo ir Užsienio reikalų ministerijos atsakymai?