Reikia neįprastų sprendimų

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/06/re... 2023-12-06 19:13:00, skaitė 836, komentavo 3

Reikia neįprastų sprendimų

Strateginės aplinkybės

Šiandien G-7 grupės šalys surengs skubų virtualų susitikimą su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Dienotvarkėje trys pagrindiniai klausimai – „padėtis“ Ukrainoje, kariniai veiksmai Artimuosiuose Rytuose ir dirbtinio intelekto keliami iššūkiai pasauliniam saugumui.

Susitikimas vyks už uždarų durų, žiniasklaidos atstovai į jį leidžiami nebus. Tai reiškia, kad pagaliau pliurpalai baigėsi ir pasaulio galingieji nori pasišnekėti atvirai. Arba tai reiškia, kad pasaulio galingieji tik nori parodyti, kad labai rimtai vertina vis mažiau optimistinę ateitį Ukrainoje ir Gazos ruože.

Šiaip ar taip, susitikimo detalės bus daug kam žinomos, galbūt, ir paviešintos, turint galvoje, kad jis vyks virtualiai ir jį stebės šimtai porų akių. Tarp jų neabejotinai bus ir tų, kurios yra galvoje, kuri užmaukšlinta ant kūno, dirbančio Kremliui.

O Kremlius, regisi, turi dėl ko džiūgauti.

Ukrainos prezidento V. Zelenskio administracijos vadovas vakar pareiškė, kad Kongrese svarstomas JAV pagalbos Kijevui atidėjimas sukels „didelę riziką“, kad Ukraina pralaimės karą su Rusija.

Šis Andrijaus Jermako pasisakymas buvo vienas iš atviriausių Kijevo aukšto rango pareigūno įspėjimų dėl galimos karo ateities. Jei pagalbos teikimas bus atidėtas, „kyla didelė rizika, kad galime atsidurti toje pačioje padėtyje, kurioje esame dabar“, – sakė jis, kreipdamasis į auditoriją anglų kalba.

„Ir, žinoma, tai padaro labai didelę tikimybę (kad bus) neįmanoma nuolat išlaisvinti (okupuotas teritorijas) ir suteikia didelę riziką pralaimėti šį karą“, – ne visai rišlia kalba tęsė jis.

Jermakas kaip didelę grėsmę nurodė ir tai, kad nebebus tiesioginės biudžetinės paramos. Ukrainos vyriausybė numato, kad kitais metais biudžete trūks mažiausiai 43 mlrd. dolerių. „Žinoma, be šios tiesioginės biudžetinės paramos bus sunku išlaikyti … (tas pačias) pozicijas ir … žmonėms iš tikrųjų išgyventi … situacijoje, kai karas tęsis“, – sakė jis.

„Štai kodėl nepaprastai kritiškai svarbu, kad dėl šios paramos būtų balsuojama ir kad dėl jos būtų balsuojama kuo greičiau.“

Nenutrūkstama karinė parama Ukrainai yra būtina kaip oras ir vanduo. Be šaudmenų, ginkluotės, dronų, sunkiosios technikos ukrainiečių gynėjams teks atlaikyti driskių šturmą, kurį karo nusikaltėliai Maskvoje planuoja šią žiemą.

Vis dėlto, ukrainiečiai jau ne vieną kartą parodė, kokia yra jų valia, kad jie gali apginti save ir savo šalį prieš daug skaitlingesnes priešo ordas.

Tačiau jei Ukrainos ekonomika visiškai sugrius, o civiliai žmonės neturės pinigų ir galimybių prasimanyti minimalų saugumą suteikiančių dalykų, jų pačių parama kariams fronte ims balansuoti ant bedugnės krašto. Kongresui delsiant, o Europos Sąjungą suparalyžiavus Kremliaus Orbanui, Kijevas supranta, kokia sudėtinga padėtis laukia artimoje ateityje.

Manome, kad Kremlius šią geopolitinę dėlionę numatė ir per savo įtakos agentus užtikrino, kad ji taptų realybe. Tačiau driskyno analitikai ir planuotojai veikia ir skaičiuoja neišeidami už dėžutės ribų. Todėl reikia neįprastų sprendimų.

Siūlome ES labai greitai sukurti savanorišką bloko narių „Ukrainos bičiulių draugiją“, kurioje būtų tik aiškiai Kijevą remiančios šalys. Būtent ši „draugija“ galėtų sutarti ir iš savo biudžetų pagal galimybes nedelsiant skirti Ukrainai paramą, kad jos ekonomika toliau funkcionuotų ir tokiu būdu sugriautų Kremliaus nevykėlių planus.

Reikšmingi postūmiai

Fronto linijoje per parą įvyko 97 koviniai susirėmimai. Augantis jų skaičius rodo, kad driskiai prieš Kalėdas nusprendė urmu keliauti pas Kobzoną.

Padėtis prie Avdejevkos išlieka labai įtempta, o prie Bachmuto Ukrainos kariuomenė stiprina savo pozicijas.

Be to, šią naktį okupantai Ukrainos teritoriją atakavo „šachedais“ iš Čaudos kyšulio okupuotame Kryme ir Kursko srities Rusijoje. Iš viso užfiksuoti 48 smogiamųjų bepiločių orlaivių „Shahed-136/131“ paleidimai, 41 iš jų buvo sunaikintas.

Ukrainiečiai Chersono srityje HIMARS smūgiais sunaikino okupantų dalinio štabą Nova Malačkoje, į pietvakarius nuo Nova Kachovkos, o driskiai atsakė artilerija apšaudydami Chersono miestą bei S-300 raketa smogdami į humanitarinės pagalbos civiliams centrą.

Trumpai

Ketvirtadienį vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime su Kinijos vadovais, kuriame, kaip tikimasi, bus daug tvirtų žodžių, bet mažai rezultatų, ES aukščiausiojo rango pareigūnai išsakys įvairias problemas – nuo Rusijos invazijos į Ukrainą iki prekybos problemų.

Europos Komisijos pirmininkė Urzula fon der Lejen, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Čarlzas Mišelis ir ES užsienio politikos vadovas Džozefas Borelis vienos dienos vizito Pekine metu ryte susitiks su Kinijos diktatoriumi Si Dzinpingu, o po pietų – su premjeru Li Čiangu.

ES pareigūnai sakė, kad jie nesitiki konkrečių rezultatų iš pirmojo asmeninio ES ir Kinijos aukščiausiojo lygio susitikimo nuo 2019 m.

Nu bet pasivažinėt yra gerai.

Jungtinės Valstijos, Kanada ir Kenija bei dar 60 šalių vakar Dubajuje vykusiame Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikime dėl klimato kaitos, prisijungė prie įsipareigojimo gerokai sumažinti su vėsinimu susijusį išmetamųjų teršalų kiekį.

Pasaulinis įsipareigojimas dėl vėsinimo – tai pirmas pasaulyje kolektyvinis susitarimas, kuriuo siekiama sumažinti klimato atšilimą sukeliantį išmetamųjų teršalų kiekį, susidarantį dėl vėsinimo, kuris apima maisto produktų ir vaistų šaldymą bei oro kondicionavimą. Juo šalys įsipareigoja iki 2050 m. sumažinti su vėsinimu susijusį išmetamų teršalų kiekį bent 68 proc., palyginti su 2022 m. lygiu, taip pat nustatyti kitus tikslus, įskaitant minimalių energijos vartojimo efektyvumo standartų nustatymą iki 2030 m.

JAV ir Švedija antradienį pasirašė bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimą, pranešė JAV valstybės departamentas. „Švedija yra stipri, pajėgi gynybos partnerė, kuri gina NATO vertybes ir dar labiau sustiprins Aljansą, kai bus baigta jos stojimo į NATO procedūra“, – rašytiniame pareiškime teigė Valstybės departamentas.

„Švedijos narystė sustiprins mūsų kolektyvinę gynybą ir padidins mūsų gebėjimą reaguoti į saugumo iššūkius euroatlantinėje erdvėje.“

Bet kol Turkija sabotuoja jos narystę, yra be galo išmintinga veikti taip, kad Erdoganas-Putinas negalėtų kišti pagalių į ratus.

Izraelis pranešė, kad jo pajėgos, remiamos karo lėktuvų, antradienį pasiekė Chan Juniso centrą pietinėje Gazos ruožo dalyje ir taip pat apsupo miestą. „Hamas“ teroristai iš jo sparno „al Qassam Brigades“ pranešė, kad jo smogikai dalyvauja įnirtinguose susirėmimuose su izraeliečiais.

„Mūsų laukia intensyviausia diena nuo sausumos operacijos pradžios“, – savo ruožtu pareiškė Izraelio kariuomenės Pietų vadavietės vadas generolas Jaronas Finkelmanas.