Putino pašalinimas: planai, prasimanymai ir tikrovė

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/03/pu... 2023-12-04 03:41:00, skaitė 644, komentavo 0

Putino pašalinimas: planai, prasimanymai ir tikrovė

Strateginės aplinkybės

Lūžis kare su Rusija gali įvykti kovo mėnesį, teigia Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Tai esą gali paskatinti prezidento rinkimai Rusijoje. V. Zelenskio teigimu, rinkimai Rusijoje bus neteisėti, todėl gali prasidėti „žaidimas“, kuris bus civilizuotų Vakarų pasaulio lyderių pusėje – pripažinti juos ar ne.

„Labai norėčiau, kad Vakarų pasaulis pats tai suprastų. Kad man nereikėtų to daryti – skambinti, daryti spaudimą, kalbėtis. Man atrodo, kad pasaulis visa tai jau supranta po viso to sielvarto, kurį Rusija sukėlė visur ir, žinoma, Ukrainoje“, – sako Ukrainos prezidentas.

Deja, skambinti, tikrai nėra prasmės. Vakarų suvokimu, šiandien Putinas nekelia didelio pavojaus. Bent jau kol kas. Tačiau teigiama, jog nepaisant visų saugumo priemonių, kurių ėmėsi Putino apsaugininkai, Rusijos diktatorių vis dar įmanoma pašalinti.

Tokią užduotį gali atlikti bet kuri „didžioji“ užsienio žvalgybos tarnyba, tačiau Vakarai tam nepasirengę. Todėl, pasak Ukrainos žiniasklaidos, užsienio specialiosios tarnybos artimiausiu metu neplanuoja Putino nužudymo operacijos.

Tokia tikimybė atsirastų, jei Putinas keltų realų branduolinį pavojų NATO šalims ir jų sąjungininkams.

V. Zelenskis primena, kad šiandien Rusijos viduje nėra realios politinės opozicijos Putinui: „Mes matome šiuos žmones.

Matome tokią opoziciją sąlyginę arba dirbtinę, kuri su Putinu turi tas pačias pažiūras dėl karo, dėl Rusijos izoliacijos pasaulyje, dėl branduolinio ginklo panaudojimo, dėl ekonomikos, dėl Ukrainos okupacijos.

Tai nėra opozicija. Tai tik dar vienas Putino satelitas, nors ir su kitu veidu, pavadinimu ir tuo pačiu velniu viduryje“.

Visiškai sutinkame su Ukrainos prezidentu. Putinui nėra opozicijos nei Rusijos viduje, nei išorėje. Užsienyje reziduojanti opozicija pripažįsta, jog vienintelis realus Putino „pakaitalas“, tinkantis tiek Kremliui, tiek Vakarams – Aleksejus Navalnas.

A. Navalnas Kremliaus struktūroms tinka ir todėl, kad politiko planuose nėra numatytos jokios struktūrinės Rusijos specialiųjų tarnybų ir kitų jėgos struktūrų permainos. Navalnas pasisako ir kovoja tik prieš Putino klaną bei korupciją.

Represinė, imperinė Rusijos politika Navalnui ne tik tinka, ji jam – būtina. Būtent todėl jis nėra pavojingas FSB, SVR ir GRU sistemoms. Kalbama netgi apie scenarijų, kuomet, pakeitęs Putiną, Navalnas jį amnestuos, kaip ir kitus karo nusikaltėlius, ir pradės Vakarams priimtiną tariamai taikų Rusijos politikos kursą.

V. Zelenskis neseniai interviu bulvariniam britų leidiniui „The Sun“ užsiminė, kad Ukraina galėtų likviduoti Putiną, jei tai būtų įmanoma ir tikslinga.

Buvęs Ukrainos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Valerijus Kondratiukas viename interviu žurnalistams sakė, kad Putinas jau buvo tapęs kelių pasikėsinimų nužudyti taikiniu. Pasak jo, Rusijos specialiosios tarnybos bandė pašalinti diktatorių.

Nieko paguodžiančio šiuo klausimu pasakyti negalime. Tiek prieš Putiną, tiek su Putinu, tiek po Putino, Rusija išliks tokia pat pavojinga imperialistinė – teroristinė valstybė, kol nebus suardyta iš vidaus.

Ne Putinas, ne Navalnas, o FSB, SVR, GRU bei imperialistinė ideologija yra tikroji Rusijos gyvybės adata.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį okupantai dar kartą atakavo Ukrainą „Shahed“ tipo skraidyklėmis. Iš Primorsko-Achtarsko srities buvo paleista 12 orlaivių. Valdomoji aviacinė raketa X-59 paleista iš Belgorodo srities. Ukrainos karinės oro pajėgos sunaikino 10 smogiamųjų nepilotuojamų orlaivių. Raketa X-59 nepasiekė taikinio – buvo numušta.

Dėl nepalankių oro sąlygų fronto linija beveik visuose ruožuose praktiškai įstrigusi. Šarvuotos technikos judėjimą apsunkina pažliugusi žemė, vėjas ir lietus – skraidymo aparatų skrydžius.

Rusijos fiureris Putinas pasirašė dekretą, kuriuo siekiama padidinti Rusijos ginkluotųjų pajėgų etatų skaičių iki 2 209 130 karių. 1 320 000 iš šio skaičiaus yra kariškiai.

Ir nereikia jokios mobilizacijos. Orda didina apsukas. Lenkijos nacionalinio saugumo vadovas Jacekas Sieviera pareiškė, jog NATO turi trejus metus pasiruošti karui su Rusija.

Šie skaičiavimai nesutampa su Vokietijos užsienio reikalų tarybos teiginiu, kad NATO pasirengimui turi iki devynerių metų, tačiau sutampa su JAV duomenimis.

Pasak Lenkijos nacionalinio saugumo biuro vadovo, Rusijos karinė pramonė dirba trimis pamainomis ir gali atkurti savo pajėgumus per artimiausius trejus metus.

Trumpai

Jungtinės Valstijos neleis Rusijai laimėti karo prieš Ukrainą ir siekia padėti Kijevui teikdamos karinę pagalbą, pareiškė Pentagono vadovas Loidas Ostinas. „Mes taip pat neleisime savo priešams mūsų suskaldyti ar susilpninti“, – pareiškė jis.

Pentagono vadovas pridūrė, kad JAV yra pajėgios vykdyti savo įsipareigojimus sąjungininkams ir siųsti pagalbą tiek Izraeliui, tiek Ukrainai.

Ukrainai reikia ne šūkių ir lozungų. Ukrainai reikia oro gynybos sistemų, tankų, lėktuvų, artilerijos sviedinių. Ne simbolinių. Šimtų tūkstančių.

Estijos valdžia svarsto galimybę deportuoti asmenis, nusprendusius gauti Rusijos pilietybę. Apie tai pranešė Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kalas.

„Tai, kad Estijoje gyvenantis asmuo nusprendė gauti Rusijos Federacijos pilietybę tuo metu, kai Rusija puola Ukrainos valstybę ir žmones, rodo, kad prireikus, vykdant mobilizaciją, jis yra pasirengęs prisijungti prie Rusijos Federacijos kariuomenės ir dalyvauti išpuoliuose prieš Ukrainą“, – sakė K. Kallas.

Pasak premjerės, tai kelia grėsmę Estijos saugumui ir yra „aiškus signalas, kurio Estijos valstybė negali ignoruoti“.

Kartu K. Kalas pabrėžė, kad policija ir pasieniečiai turėtų ištirti, ar Estijos gyventojų noras įgyti Rusijos pilietybę nėra pareiškimas, kad jie remia terorizmą ir Rusijos Federacijos veiklą, taip pat veiklą, nukreiptą prieš Estiją ir jos sąjungininkus.

Labai teisingas požiūris. Metas pabusti ir mūsų vykdomajai valdžiai, nelaukiant, kol penktoji kolona bus aktyvuota.

Mūsų šalyje atvirai reiškiasi prorusiškas gaivalas ir net žinomi politikai. Mūsų įstatymuose yra visi svertai, kurie numato, jog už grėsmę konstitucinei tvarkai asmuo keliautų už grotų. Ar viešas teroristinės Rusijos palaikymas nėra būtent tokia veikla?

Taip pat sveikintinas tokių prorusiškų, grėsmę nacionaliniam saugumui keliančių maskolių klapčiukų deportavimas į numylėtąją Rusiją. „Staltiesė – kelelis“.

Rinkimai Ukrainoje bus surengti tik tada, kai bus atšaukta karo padėtis. Taip nutarė visos Ukrainos Aukščiausiojoje Radoje atstovaujamos politinės jėgos.

rinkimai Ukr„Sutarėme, kad būsimi laisvi ir sąžiningi nacionaliniai rinkimai (parlamento, prezidento) bus surengti pasibaigus karui ir nutraukus karo padėtį, skiriant pakankamai laiko pasirengti rinkimams (ne mažiau kaip 6 mėnesius nuo karo padėties pabaigos)“, – sakoma po susitikimo paskelbtose išvadose.

Labai komplikuotas nutarimas. Jei karas nesibaigs artimiausiais metais, ši valdžios vertikalė gali turėti labai daug neigiamų pasekmių tiek Ukrainos vidaus, tiek užsienio politikai.