P. Gražulis: Būtina sutramdyti Kalėjimų tarnybą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/30/p-... 2023-12-01 06:00:00, skaitė 622, komentavo 1

P. Gražulis: Būtina sutramdyti Kalėjimų tarnybą

Tautos ir teisingumo (centristai, tautininkai) sąjungos pirmininkas, Seimo narys Petras Gražulis teigia, kad būtina sutramdyti Kalėjimų tarnybą, kuri, pasak jo, siekia nuteistųjų srautus nukreipti į gyvenviečių centrus.

P. Gražulis įregistravo įstatymų projektus (Nr. XIVP-3349 ir Nr. XIVP-3347), kuriais siūloma visais atvejais nustatyti nuteistųjų naujai steigiamų pusiaukelės namų ir Kalėjimų tarnybos ir probacijos padalinių minimalų atstumą  –  5 km nuo ugdymo ir švietimo įstaigų bei privalomą derinimą su savivaldybių tarybomis ir su vietos bendruomenėmis.

Taip pat siūloma atitinkami keisti-pildyti Probacijos įstatymą ir Bausmių vykdymo kodeksą.

Šias pataisas iššaukė skandalingas Kalėjimų tarnybos nesiskaitymas su visuomenės nuomone: Kauno rajone Domeikavoje iki šių metų pabaigos ši tarnyba planuoja įsteigti nuteistiesiems skirtus taip vadinamus „pusiaukelės namus“ ir Kauno apskrities probacijos tarnybos padalinį.

„Kalėjimų tarnyba brutaliai atmeta gyventojų pagrįstai reiškiamus prieštaravimus,  tarp kurių svarbiausi – šis dvi įstaigos steigiamos gyvenvietės centre, prie pat švietimo ir ugdymo įstaigų, o Pusiaukelės namų ir probacijos padalinys pritrauktų didžiulius kasdienius nusikaltusių asmenų srautus, kurie akivaizdžiai trikdytų gyventojų rimtį, ypač vaikų“, – sako Seimo narys P. Gražulis ir retoriškai klausia:

„Kodėl Kalėjimų tarnyba tokias naujas įstaigas būtinai veržiasi statyti gyvenviečių centruose? Ar nėra kitų vietų, juk Lietuva  – viena rečiausiai apgyvendintų šalių Europoje?“.

Šiuo metu galiojančiuose įstatymuose pusiaukelės namų ir probacijos padalinių steigimo vietos neprivalo būti derinamos, nei su savivaldybių tarybomis, nei su vietos bendruomenėmis.