Avys su vilku aptarinėja draugystės ir taikos reikalus

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/30/av... 2023-12-01 06:47:00, skaitė 698, komentavo 2

Avys su vilku aptarinėja draugystės ir taikos reikalus

Strateginės aplinkybės

Trečiadienį į Šiaurės Makedoniją, į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimą atvyko daugiau kaip 50-ties šalių aukščiausio rango diplomatai. Visi jie šnekučiuosis kartu su teroristinės Rusijos užsienio teroro ministru Sergejumi Lavrovu apie Europos saugumą ir jos taikią ateitį. Taigis tataip. Avys su vilku aptarinės draugystės reikalus tikintis, kad vilkas ims nuo šiandienos misti žole ir vaisiais.

Ukrainos, Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai boikotavo absurdo teatru virtusį renginį pareiškę, kad nedalyvaus susitikime dėl S. Lavrovo dalyvavimo ir Rusijos tebevykstančio karo Ukrainoje.

JAV valstybės sekretorius Entonis Blinkenas trumpam sustojo Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje, kur vyko susitikimas, tačiau po kelių valandų išvyko į Izraelį.

Savo kalboje jis kaltino Rusiją „šiurkščiais visų pagrindinių principų pažeidimais“, kuriais Šaltojo karo metais buvo siekiama sumažinti įtampą tarp Rytų ir Vakarų, ir dėl kurių buvo sukurta ESBO, ir „nepaliaujamomis pastangomis trukdyti ESBO darbui“.

Prieš tai kalbėdamas NATO būstinėje Briuselyje, JAV valstybės sekretorius sakė, kad kitos ESBO narės „rodo ryžtą užtikrinti, kad organizacija ir toliau vykdytų savo tikslą – stiprinti Europos saugumą“.

Deja deja. Viso labo – tai tik kalbos ir gražūs žodžiai. Realybė ta, kad be trijų Baltijos šalių, pasitaikius pirmai galimybei, Vakarai tuoj „užmirštų“ brutalų plataus masto Rusijos vykdomą karą Ukrainoje ir vėl kaip niekur nieko bučiuotųsi su fiureriu Putinu.

O jo spaudos kilimėlis Peskovas ir vėl prapliupo grasinimais Lenkijai. Pastarosios Nacionalinio saugumo biuro vadovas Jacekas Sieviera vėlai antradienį socialiniame tinkle X parašė, kad Lenkija siųs karinius patarėjus savo NATO sąjungininkei Suomijai, atsakydama į „oficialų prašymą suteikti sąjungininkų paramą hibridinės atakos Suomijos pasienyje atveju“.

„Suomiai turi aiškiai suvokti, kad tai mums kels grėsmę – karinių dalinių koncentracijos didinimą prie mūsų sienų. Bet koks planuojamas dislokavimas būtų neišprovokuotas ir nepagrįstas“, iš FSB paruoštuko ūsus suraukęs skaitė D. Peskovas.

Kremlius eilinį kartą manosi galintis nurodinėti, kas ir kaip turi tvarkytis savo šalyje, ir ką daryti prie savo sienų. Todėl Lenkijos strateginę žinutę vertiname labai teigiamai – su banditais nėra kitos kalbos, tik žarstekliu per teroristinį snukį.

Kad tai – greičiausiai – Putino trolinimas, rodo ir Suomijos reakcija į Lenkijos pareigūno pranešimą.

Trečiadienį Suomija pareiškė, kad apie Lenkijos pasiūlymą nieko nežino. Nežiūrint to, ji dviem savaitėms visiškai uždarė visą 1 340 km sieną su Rusija, siekdama sustabdyti neįprastai didelį prieglobsčio prašytojų srautą, kuris, Helsinkio teigimu, prilygsta Maskvos surengtai „hibridinei atakai“.

Taip pat reiktų uždaryti visas karo nusikaltėlių valdomos Rusijos ambasadas ES/NATO šalyse. Ir Lavrovą, kuris iš Š. Makedonijos turėtų būti skubiai nugabentas į Hagą.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba trečiadienį NATO susitikime Briuselyje tvirtino, kad NATO sąjungininkės nerodo jokių nuovargio nuo karo ženklų ir tebėra pasiryžusios padėti Ukrainai apsiginti nuo Rusijos ir susigrąžinti okupuotą teritoriją.

Jis taip pat tvirtino, kad vladyka Putinas neteisingai skaičiuoja, jei mato prasmę išlaikyti savo pajėgas Ukrainoje bent jau iki po metų vyksiančių prezidento rinkimų Jungtinėse Valstijose, kurie gali atvesti naują administraciją.

„Išgirdau aiškų „ne“ bet kokiai nuorodai į nuovargį ir išgirdau (aiškų) „taip“ didesnei paramai Ukrainai”, – sakė D. Kuleba po susitikimo su NATO kolegomis Briuselyje. Jis sakė, kad kai kurie sąjungininkai pateikė naujų paramos pasiūlymų, tačiau atsisakė pateikti detalių.

„Jie supranta, kad tam, jog galėtų jaustis saugūs, kad neatsidurtų tokioje situacijoje, kai NATO kariams teks kariauti, Ukraina turi laimėti šį karą“, – sakė A. Kuleba.

Šią naktį Rusijos okupantai šešiomis raketomis S-300 smogė trims Donecko srities miestams. Per Rusijos ataką nukentėjo daug žmonių, tarp jų ir vaikų. Apšaudyti Pokrovskas, Novogrodovka ir Mirnogradas. Dėl apšaudymo buvo sužeista mažiausiai 10 žmonių, tarp jų keturi vaikai, dar penkių žmonių ieškoma po griuvėsiais.

Pažymima, kad viena iš raketų sprogo namo, kuriame gyveno šeima su dviem vaikais, kieme.

Nepatvirtintais duomenimis, šaltiniai ant žemės praneša, kad Chersono srityje, į vakarus nuo Oleški, kairiajame Dniepro krante ant minos užvažiavo driskių generolas majoras ir savo žarnomis papuošė Ukrainos laukus.

Trumpai

Trečiadienį Vokietijos federalinė Konstitucijos apsaugos tarnyba (BfV) pareiškė, kad islamistų teroro išpuolio Vokietijos teritorijoje pavojus labai padidėjo. Tarnyba teigia, kad padidėjusi išpuolių prieš žydų bendruomenę arba „visus Vakarus“ rizika atsirado po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolių ir Izraelio karinės kampanijos Gazos Ruože.

Mes tik pridursime, kad tą terorizmo riziką didina Kremlius. Tarpvalstybinio terorizmo organizatoriai, planuotojai ir finansuotojai bei rengėjai Maskvoje teroristinėmis priemonėmis siekia išbalansuoti ES/NATO šalis ir sukurti naujus terorizmo židinius / karštus taškus.

Milijardierius Elonas Maskas trečiadienį ugningame interviu reklamuotojams, kurie pasitraukė iš jo socialinės žiniasklaidos platformos X dėl antisemitinio turinio, pasakė: „Go fuck yourself“ (užsikruškit).

Jo keiksmažodžiais pastiprinti komentarai nuskambėjo po to, kai „New York Times“ interviu „DealBook Summit“ metu jis pakartojo, kad esą gailisi lapkričio 15 d. paskelbęs X (tviterio) žinutę, kurioje pritarė antisemitiniam pranešimui.

Izraelis ir „Hamas“ ketvirtadienį susitarė pratęsti šešių dienų paliaubas dar vienai dienai, kad derybininkai galėtų tęsti derybas dėl Gazoje laikomų įkaitų iškeitimo į palestiniečių kalinius.

„Atsižvelgiant į tarpininkų pastangas tęsti įkaitų išlaisvinimo procesą ir laikantis sistemos sąlygų, operacinė pertrauka bus tęsiama”, – sakoma Izraelio kariuomenės pareiškime, paskelbtame likus kelioms minutėms iki laikinųjų paliaubų galiojimo pabaigos.

Trečiadienį 16 įkaitų mainais į 30 palestiniečių kalinių išlaisvinę „Hamas“ teroristai pareiškime teigė, kad paliaubos tęsis septintą dieną.

Trečiadienį, sulaukęs 100 metų, mirė Henris Kisendžeris (Henry Kissinger), diplomatijos guru, kuris būdamas dviejų prezidentų patarėju nacionalinio saugumo klausimais ir valstybės sekretoriumi paliko neišdildomą pėdsaką JAV užsienio politikoje ir pelnė prieštaringai vertinamą Nobelio taikos premiją.

Kisindžeris mirė savo namuose Konektikute, sakoma jo geopolitinių konsultacijų įmonės „Kissinger Associates Inc.“ pranešime.

Ilsėkis ramybėje.

Lietuvoje 

Iš gyvenimo pasitraukė dar vienas jaunas gabus medikas.

Netekties skausmas tėvams, šeimai, artimiesiems. Didžiulis smūgis draugams ir kolegoms, medikų bendruomenei. Proga šokiui ant kaulų bulvarinei žiniasklaidai, kuri tokiu metu nesibodi „medžioti“ kuo pikantiškesnių detalių. Oficialūs ir šalti pareiškimai iš ministerijos apie krizių psichologus, kurių iki vakar vakaro, deja, ne dėl jų pačių kaltės, nebuvo nė kvapo ten, kur jų labiausiai reikėjo.

Ir visiškai nesuvokiamas, ciniškas tiesioginių vadovų elgesys.

Mes vis kalbame apie virškrūvius, perdegimą, iš esmės nusikalstamas praktikas, sovietinę „dedovščiną“. Gūžčiojame pečiais, esą nieko nepadarysi, neva sistema jau tokia. Popieriai, procedūros, skaičiai, biudžeto eilutės.

Taip pro akis praslysta dramblys kambaryje: paprasto vadovų žmogiškumo trūkumas.

Šypsenos, apkabinimo, lėto pasivaikščiojimo pertraukos metu kalbant ne apie darbą, o apie pomėgius, stygius. Tiesiog, visiškai neįmantraus, bet nuoširdaus „kaip sekasi, kuo galiu padėt, laikykis, seni“ ryte lyg atavizmo dirĖktorių elgesyje nunykimas.

Jūs, mieli mūsų skaitytojai, kurie turite pavaldinių, kurie vaikštote užsidėję boso kaukes, kuriuos, galbūt, ppt skaidrėmis ir xls skaičiais spaudžia valdybos ir akcininkai; jūs, kurie dirbate ministerijose tarnybų ir departamentų vadovais; jūs, kurie įstatymo raide galite priversti ir įsakyti; mes labai tikimės, savo komandai esate ir išliekate, visų pirma, žmonėmis.