Maskvai nereikia priežasčių tęsti karą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/27/ma... 2023-11-27 18:22:00, skaitė 648, komentavo 2

Maskvai nereikia priežasčių tęsti karą

Strateginės aplinkybės

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vakar dėkojo Ukrainos kariuomenei už kovą su teroristinės Rusijos išpuoliais. Jis taip gyrė gelbėjimo tarnybas už ekstremalių žiemos orų padarinių likvidavimą, dėl kurių, pasak jo, apie 400 gyvenviečių 10 regionų neteko elektros energijos.

Savo naktiniame vaizdo kreipimesi V. Zelenskis sakė, kad rytiniuose Donecko ir Charkovo regionuose vyksta nesiliaujantys intensyvūs mūšiai, o nuo Kijevo srities šiaurėje iki Odesos pietuose siautėja „itin sudėtingi orai“.

Dėl gausaus sniego, Moldova laikinai sustabdė transporto priemonių įvažiavimą į savo teritoriją iš dviejų sienos perėjimo punktų Odesos srityje. Moldovos valdžios institucijos taip pat paprašė vietos mokyklų apsvarstyti galimybę jas uždaryti ir dėl stipraus vėjo.

Tuo tarpu Odesos meras Henadijus Truchanovas paragino savo Juodosios jūros uosto gyventojus likti namuose. Vietos valdžios institucijos įspėjo, kad vandens tiekimas nutrūko dėl elektros energijos perdavimo sutrikimų, dėl kurių nustojo veikti siurbliai, ir paragino žmones saugoti turimas atsargas.

Be nepalankių oro sąlygų, kurios užgriuvo pietinę Europą, senojo žemyno sostinėmis ritasi ir didžiulė antisemitizmo banga.

Žydų genocidą menantys senučiukai žydai ir žydės stebisi, kad europiečiai, kurie šimtais tūkstančių išeina į gatves palaikyti teroristų, ignoruoja po „Hamas“ skerdikų išpuolio žuvusių žydų ir kitų šalių piliečių artimųjų skausmą, o dėl paimtų įkaitų kaltina juos pačius, atsidūrusius ne vietoje ir ne laiku.

Tokį minios mąstymą mes galėtume palyginti nebent su sovietinės okupacijos sužalotų žmonų kaltinimais prievartos aukoms – esą išprievartavo, nes pati išprovokavo.

Tiek klimato kaitos padariniai, tiek ir minios šališkumas „Hamas“ – Izraelio karo atveju nėra savaiminiai, nors daugeliui atrodo būtent taip. Juos sukelia niekas kitas, o kryptinga žmogaus veikla.

Pirmu atveju, pasireiškiant beatodairišku gamtos niokojimu ir tarša, antru – tarpvalstybinio terorizmo planuotojams ir organizatoriams veikiant per įtakos agentus, kvailius ir radikaliai nusiteikusius ekstremistus.

Deja, pasaulis nenori atsibusti ir susivokti, kad Rusija daro ir darys viską, kad tamsos ir blogio gaivalo būtų kuo daugiau. Kol Vakarų analitikai ieško racionalių priežasčių, kurios pateisintų tokį Kremliaus pasikeitusį modus operandi, mes jau ne sakome, o labai garsiai šaukiame – atsibuskit!

Maskvai nereikia priežasčių, blogio ašis, tarpvalstybinis terorizmas nesiekia resursų, naujų teritorijų ar naujos pasaulio tvarkos.

Degindami, griaudami, prievartaudami ir žudydami teroristai tuo tiesiog mėgaujasi, toks jų gyvenimas, laiko leidimo būdas, egzistencinės prasmės klausimo sprendimas. Savo veiksmus jie gali pateisinti dievų, carų ar skalbimo mašinų vardais, bet blaivi realybė yra ta, kad taip jie tiesiog įtvirtina save.

„Aš esu“ – pareiškia teroristas Nr. 1 Kremliuje, įsakydamas bombarduoti Mariupolio teatrą ar gimdyvių palatą.

„Aš esu“ – atsiliepia teroristas Gazos Ruože, kastuvu bandydamas nukirsti savo aukai galvą.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad lapkričio 26 d. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų aviacija sudavė tris smūgius Rusijos personalui, ginklams ir karinei įrangai. Raketinės pajėgos taip pat smogė dviem driskių personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, priešo amunicijos sandėliui.

Urviniai savo ruožtu atliko vieną raketinį ir 34 oro smūgius bei 51 salvinės raketų ugnies ataką prieš Ukrainos karius ir apgyvendintas vietoves.

Driskiai vis dar siekia užimti Kupjansą, Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariuomenės viešųjų ryšių tarnybos vadovo Volodymyro Fitjo, rusai šiame rajone naudoja aviaciją, suintensyvino bepiločių lėktuvų kamikadzių naudojimą, vykdo artilerijos apšaudymą.

„Matome, kad priešas tampa vis aktyvesnis, nepaisant nuostolių… žmonių ir įrangos, neatsisako savo planų ir bando prasiveržti pro Ukrainos gynybą, rasti kokių nors silpnų vietų gynyboje“, – sakė jis.

Trumpai

Lenkų protestuotojai pasienyje pradėjo blokuoti humanitarinę pagalbą, sako Ukrainos generalinis konsulas Liubline Olehas Kutsas. Sunkvežimiai su humanitarine pagalba Ukrainai nuo lapkričio 25 d. stovi eilėje prie sienos, nepaisant protestuotojų reikalavimų netrukdomai pravažiuoti.

Ukrainos bendruomenių, teritorijų ir infrastruktūros plėtros viceministras Serhijus Derkačas surengė susitikimą su ukrainiečių vairuotojais ir lenkų protestuotojais prie Dorogusko kontrolės punkto, siekdamas normalizuoti susidariusią padėtį.

JAV prezidentas Džo Baidenas pareiškė, kad tikisi, jog laikinos paliaubos tarp Izraelio ir „Hamas“ gali tęstis tol, kol bus paleidžiami įkaitai. Taip jis sureagavo į tai, kad teroristai mainais į palestiniečius kalinius paleido 17 žmonių, tarp jų – 4 metų izraelietę ir amerikietę mergaites.

„Hamas“ pareiškė, kad norėtų pratęsti paliaubas, kuri šiandien yra ketvirta ir paskutinė sutarta diena, jei bus dedamos rimtos pastangos padidinti Izraelio paleidžiamų palestiniečių skaičių.

NATO narė Šiaurės Makedonija penktadienį pranešė, kad kitą savaitę trumpam panaikins draudimą skrydžiams iš Rusijos tam, kad Rusijos užsienio teroro reikalų ministras Sergejus Lavrovas galėtų dalyvauti šalyje vykstančioje tarptautinėje konferencijoje.

Vyriausybės pareiškime sakoma, kad draudimas bus atšauktas nuo lapkričio 29 d. iki gruodžio 1 d., kai Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje vyks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) užsienio reikalų ministrų susitikimas.

Mums yra visiškai nesuprantama, kodėl NATO/ES šalys nori prie vieno stalo sėdėti ir kalbėtis su teroristais. Mes gyvename visiškai išprotėjusiame pasaulyje. Būtų mūsų valia, visos driskyno teroristinės irštvos – ambasados – NATO/ES šalyse būtų uždarytos, o karo nusikaltėlių atstovai, taip vadinami diplomatai, o iš tiesų – žvalgybos ir įtakos agentų grupes kuruojantys pareigūnai išsiųsti namo.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 3-iosios atskirosios šturmo brigados vado pavaduotojas Maksimas Žorinas į Ukrainos partijos „Liaudies tarnas“ Rados deputatės Marijanos Bezuglos pareiškimą, kad kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas turėtų atsistatydinti, sureagavo štai kaip:

„Pavieniai deputatai, kurie neturi ir niekada neturėjo nieko bendra su kariuomene, maža to – savo veiksmais daro gėdą visai šaliai – vaikšto su uniforma ar militaristine apranga, arba aptarinėja įvykius fronte, karinius sprendimus, kuria kažkokias idiotiškas iniciatyvas. Visiems būtų daug geriau, jei kvaili, nekompetentingi ir neadekvatūs žmonės nekištų nosies į mobilizaciją, karą ir karinius reikalus“, – rašė jis savo „Telegram“ kanale.

Taigi.