Priimti sprendimai dėl pusiaukelės namų Kauno r.

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/24/pr... 2023-11-26 23:40:00, skaitė 699, komentavo 6

Priimti sprendimai dėl pusiaukelės namų Kauno r.

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska susitiko su Kauno rajono Domeikavos seniūnijos gyventojų atstovais. Susitikimo metu buvo pristatyti sprendimai dėl Lietuvos kalėjimų ir Lietuvos probacijos tarnybų vykdomo projekto Kauno rajone. Ministrė pristatė kaip bus sumažintos suplanuotos projekto apimtys, siekiant atsižvelgti į bendruomenės išsakytus argumentus. Po susitikimo telefonu priimtus sprendimus E. Dobrovolska aptarė ir su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu.

Visų pirma yra atsisakoma atidaryti Probacijos tarnybos padalinį pastate adresu Stumbro g. 3, Šakių k., Domeikavos sen. Probacijos patalpų remonto darbų ir biuro baldų pirkimas yra atšaukiamas.

„Paprašiau Domeikavos ir Šakių k. bendruomenės atstovų bei Kauno rajono mero pasiūlyti, kokiai paskirčiai galėtų būti naudojama Stumbro g. 3 pastato dalis, kuri buvo numatyta Probacijos pareigūnams. Esame atviri bendruomenės, nevyriausybinio sektoriaus, savivaldos poreikiams, kurie derėtų su vykdoma veikla“, – sako teisingumo ministrė.

Pusiaukelės namų veiklą, tuo tarpu, yra nuspręsta vykdyti palaipsniui. Pirmuosius 6 mėnesius namuose galės gyventi ne daugiau nei 10 nuteistųjų. Tą laikotarpį visi namų gyventojai bus stebimi apykojėmis.

E. Dobrovolskos teigimu, nuteistųjų judėjimas pareigūnams bus nuolat žinomas. Tokiu būdu bus užtikrinta maksimali asmenų kontrolė. Nuolat stebint kriminogeninę padėtį, praėjus pusmečiui, tarnybos pakvies bendruomenę pasitarti dėl šių sprendimų keitimo ar pratęsimo.

Taip pat nuspręsta keisti teisės aktus taip, kad pusiaukelės namuose Domeikavos seniūnijoje negyventų nuteistieji, kurių atlikta nusikalstama veika buvo seksualinio ar smurtinio pobūdžio bei taip pat, jei bet kokia nusikalstama veika buvo įvykdyta prieš nepilnamečius. Lietuvos kalėjimų tarnybai pavesta per dvi savaites suderinti taisyklių pakeitimus su Teisingumo ministerija ir patvirtinti jas dar iki atidarant pusiaukelės namus Kauno rajone.

Galiausiai, iki pusiaukelės namų atidarymo bus įrengtos papildomos vaizdo stebėjimo kameros. Jomis bus susistiprintas pusiaukelės namų įėjimų ir išėjimų iš teritorijos stebėjimas.

„Atsiprašau, kad šie sprendimai priimti tik dabar. Tikiu, kad pusiaukelės namai su šiais pakeitimais gali atliepti tiek bendruomenės keliamus saugumo klausimus, tiek integracijos tikslus. Atneštos karčios pamokos, kaip nedera bendrauti su bendruomene, bus ne tik išmoktos, bet daug aiškiau sureglamentuotos. Teisingumo ministerijos teisininkai toliau dirba, parengs ir pristatys pusiaukelės namų steigimo reglamentavimą, kuris neleis tokioms situacijoms pasikartoti“, – teigė E. Dobrovolska.