Slapti Vašingtono – Berlyno susitarimai ar blefas?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/25/sl... 2023-11-26 23:37:00, skaitė 662, komentavo 3

Slapti Vašingtono – Berlyno susitarimai ar blefas?

Strateginės aplinkybės

Žiniasklaida skelbia, kad JAV prezidentas Džo Baidenas ir Vokietijos kancleris Olafas Šolcas parengė planą, kaip paskatinti Zelenskį derėtis su Rusija. Teigiama, esą JAV ir Vokietija nori pastatyti Ukrainą į „strategiškai palankią derybinę poziciją“, iš kurios Kijevas turėtų derėtis su Maskva dėl savo „suvereniteto ir teritorinio vientisumo”.

Įdomiausia tai, kad Vašingtonas ir Berlynas esą neketina tiesiogiai įtikinėti Ukrainos prezidento pradėti derybas, tačiau neva leis Kijevui pačiam susiprasti, negaunant ginkluotės tiek, kiek reikia.

Kitaip tariant, Ukrainai neva bus tiekiami tik tokie ginklai ir tik tokiais kiekiais, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėtų išlaikyti dabartinį frontą, be galimybės išlaisvinti Rusijos okupuotas teritorijas.

Esą pats Zelenskis turi susiprasti, kad taip toliau tęstis negali. Be jokių raginimų iš išorės. Jis turi savo noru nueiti pas savo žmones ir paaiškinti, kad būtina derėtis.

Tai dar vienas signalas, kuris siunčiamas Kijevui sėsti prie derybų stalo. Mums šis signalas – kažkokia, kažkokiais kanalais nutekinta abrakadabra, skirta spausti Ukrainai. Tai jau mažiausiai penktas atviras raginimas ir spaudimas Kijevui dėl derybų su Maskva per pastaruosius metus.

Tik šioje karinėje-politinėje ekvilibristikoje sąmoningas atsisakymas tiekti ginklus skamba nusikalstamai ir išdavikiškai, kaip šantažo priemonė. Tiek Baidenas, tiek Šolcas, be abejo, neigtų mažiausią tokio susitarimo tikimybę.

Taigi, ši „stratkominė“ odisėja yra greičiau politinių sluoksnių sąmokslo teorija, skirta paaiškinti žiniasklaidos antraštėse sumažėjusių ginklų tiekimo apimtis Ukrainai.

Atmetus sąmokslo teorijas apie pasaulinę driežažmogių vyriausybę, veiksmai ant žemės ir paprasti skaičiavimai rodo, kad JAV per sunku tempti dviejų karų finansavimo ir ginklų tiekimo naštą. Europai, iš esmės – Vokietijai, taip pat.

Po naujausios NATO ataskaitos apie Rusijos karinio potencialo atkūrimo spartumą ir naujus pavojus, Aljanso lyderės susizgribo, kad pačios yra pažeidžiamos.

Žvelgiant į mūšio lauką Ukrainoje po beveik dviejų metų varginančio karo, ateities perspektyvos atrodo pakankamai sudėtingos ir toli gražu ne optimistiškos.

Ginklų, sunkiosios technikos gamyba, be abejo, bus užkurta, tačiau milijonas artilerijos sviedinių ir milijardai, skirti Ukrainos paramai, greičiausiai keliaus savo pačių karinės galios stiprinimui.

Ukrainos laukia sunkūs ir lemtingi metai. Nenorime nuvilti ir liūdinti, bet linkėdami broliams ir sesėms ukrainiečiams išlaikyti esamas pozicijas fronte manome, kad pavykus tą padaryti, bus pasiekta labai didelė pergalė.

O Vakarų diplomatija, mūsų įsitikinimu, eilinį kartą susimovė. Siūlymai aukoti dalį teritorijos skambai mažų mažiausiai gėdingai. Beje, tai ir užuomina mums, Baltijos šalims.

V. Zelenskis nėra toks kvailas, kad nesuprastų, kad paliaubos su Rusija atidės karą ateičiai, ir tas karas bus dar baisesnis.

Kodėl JAV ir ES lyderiai nesiūlo Ukrainai tapti NATO nare, kad ir turint naujas sienas? Jei Kijevui būtų garantuotas patikimas saugumo skydas, galbūt, Ukraina ir ryžtųsi kompromisui. Galbūt, pakaktų saugumo garantijų, kokias Pietų Korėjai suteikė JAV.

Tačiau nesiūloma net tokia formulė. Žadama miglota ateitis Aljanse, spaudžiant tiesiog atiduoti Rusijai didžiules okupuotas teritorijas. Kitaip sakant, siūloma leisti nukirsti vieną ranką, paliekant ją kraujuoti ir nesuteikiant būtinosios medicininės pagalbos.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį priešas į Ukrainą paleido rekordinį skaičių bepiločių orlaivių „Shahed“. Oro pavojus paskelbtas Kijevo, Čerkasų, Černigivo, Sumų, Charkovo, Chersono ir kituose rajonuose.

Pranešama apie sugriovimus. Kijeve apgriautas penkiaaukštis daugiabutis pastatas, dirba gelbėtojai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad užpuolikai paleido ir dvi valdomas aviacijos raketas Kh-59.

Vakar kelias valandas iš eilės okupantų aviacija bombardavo ir apšaudė Chersono srities pietinę dalį.

Vokietijos ambasadorius Ukrainoje Martinas Jegeris (Martin Jäger) pranešė, kad artėjant žiemai, šalyje bus dislokuota dar viena „Patriot“ sistema.

Keturios iš Vokietijos pristatytos IRIS-T sistemos jau yra ant Ukrainos žemės, o artimiausiais metais šis skaičius dar padidės.

Trumpai 

Vyksta Izraelio – „Hamas” apsikeitimas belaisviais ir įkaitais. Tikimasi, kad didžioji dalis įkaitų bus išlaisvinta šiandien.

Kinijos lyderis Si Dzinpingas pribloškė Rusijos vladyką Putiną atsisakydamas finansuoti dujotiekio „Power of Siberia-2“ atšakos statybas.

Pekinas spaudžia Maskvą, kad šio projekto magistralinių linijų statyba būtų įgyvendinta vien tik Rusijos lėšomis, neišleidžiant nei vieno kiniško juanio.

Dujotiekis „Power of Siberia-2“ šiuo metu yra viena iš pagrindinių Rusijos „vilčių“ įveikiant ekonominę krizę, kurią Rusijoje paaštrino Vakarų sankcijos. Tačiau panašu, kad projekto statybos tempai bus lėtesni, nei Maskva tikėjosi.

Rusija ir taip patiria nuostolius pardavinėdama dujas Kinijai gerokai pigiau nei vakarams, o dujotiekio tiesimas virs dar didesne našta biudžetui.

Atsitiko taip, kaip mes ir sakėme. Rusija virsta Kinijos satelitu, visiškai nuo jos priklausomu. Tačiau Maskva pasirinkimo neturi. Kinų drakonas čepsi žvelgdamas į neišsemiamus Maskovijos resursus.

Mums ši vieta dar nesuprantama – kodėl Kremliaus strategai neketina nutraukti karinių veiksmų ir ieškoti išeities derantis su Vakarais?

Taip Rusija sugrįžtų į tarptautinę areną, atsinaujintų derybos dėl „Nord streamų”, o dabar ji žygiuoja tame pačiame dvokiančiame pasaulio užribyje kartu su Šė Korėja.

Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Olongren tikisi, kad nepaisant kraštutinių dešiniųjų „Laisvės partijos“ pergalės parlamento rinkimuose, Nyderlandai ir toliau teiks pagalbą Ukrainai. Pasak ministrės, Nyderlanduose yra „plati“ parama padėti Ukrainai kare su Rusija.

ES pareiškė, kad niekada nepripažins neteisėtų Rusijos bandymų užgrobti kitos šalies branduolinę jėgainę ir ragina Rusiją nedelsiant išvesti savo karius, įrangą ir kitus darbuotojus iš užgrobtos Zaporožės AE.

Putinas perskaitė šį pranešimą spaudai, perdavė Šoigu, katras sumušęs kulnais ir atidavęs pagarbą, išvedė savo driskius iš Ukrainos lakti arielkos į Astrachanę.

Rusija ketina mesti iššūkį Vakarų technologijoms, nes Maskovijos trogloditų manymu, dirbtinio intelekto modeliai turėtų atspindėti viso pasaulio kultūros turtus, paveldą ir visų civilizacijų išmintį, o ne tik anglosaksiškojo.

Kreivarankiai kurs savo DI, nes vakarietiškas supranta tik anglų kalbą, nepriima Rusijos kultūros, mokslo, muzikos, literatūros ir kuria ksenofobiją.

Pastarąją pastraipą apie šiknagalvių ketinimus kurti „savo rusišką DI“ rašėme bent pusvalandį, niekaip negalėdami nustoti kvatotis.

Rusija ir kitos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos šalys ir toliau kovos už taiką pasaulyje. Rusiją netoleruos terorizmo bet kokiomis jo apraiškomis ir bet kuriuose pasaulio regionuose.

Viskas, daugiau nebegalim. Čia ir baigiam. Beje, tai ne anekdotai. Tai – naujausi Rusijos fiurerio Putino nusipezėjimai.