Vienintelis būdas sustabdyti Rusiją – smogti driskiams ant žemės

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/20/vi... 2023-11-21 17:41:00, skaitė 797, komentavo 8

Vienintelis būdas sustabdyti Rusiją – smogti driskiams ant žemės

Strateginės aplinkybės

JAV siunčia naujus signalus teroristinėms šalims bei kariaujančioms pusėms, ragindamos nutraukti smurtą ir kraujo liejimą. Prezidentas Džo Baidenas pareiškė, kad Valstijos neįtraukia šalies karių į Rusijos ir Ukrainos karą, tačiau teikia ginkluotę ir ekonominę pagalbą, kad sustabdytų V. Putino užkariavimo siekį, kol konfliktas dar labiau neišplito.

Baidenas pridūrė, kad Valstijos veikia ne vienos, o remiamos daugiau kaip 50 šalių.

JAV vadovo teigimu, kai Izraelis likviduos „Hamas“, Vakarų Krantas ir Gazos ruožas turėtų būti sujungti į atnaujintą Palestinos savivaldą. „Gazos ruožas daugiau niekada neturėtų būti naudojamas kaip terorizmo platforma“, – pabrėžė Dž. Baidenas.

Amerikos lyderis įspėjo Izraelį netęsti palestiniečių teritorijų okupacijos politikos, priverstinio perkėlimo iš Gazos, blokados, teritorijų mažinimo ir smurto.

Galiausiai Baidenas pridūrė, kad Izraelio ekstremistams nebus išduodamos JAV vizos.

Labai teisingi, nors ir pavėluoti, vertybiniai vektoriai, raginantys nutraukti bet kokį smurtą ir gresiantys sankcijomis bet kuriai kariaujančiai pusei. Nes jei teisingumo atpildas virsta žudynėmis iš keršto, jos niekuo savo esme nesiskiria nuo terorizmo. Kraujas už kraują – tai ne Vakarų, o barbarų civilizacijos reliktas.

JAV valstybės vadovo įspėjimas, jog plečiantis konfliktams, Valstijos gali tiesiogiai įsitraukti į karinius veiksmus – labai aiškus signalas Kremliaus teroristams.

Tarp eilučių tai reiškia, jog Maskva privalo nustoti šaudyti į Ukrainos miestus, nebeplėsti karinių veiksmų. Drąsesni Vašingtono ėjimai gali reikšti, jog Baidenas ir Dzinpingas sutarė, jog karinių konfliktų sureguliavimas paliekamas patyrusiam „pasaulio policininkui”, o į JAV ėjimus Kinija nereaguos ir nesikiš.

Panašu, jog Vašingtonas kol kas testuoja geopolitinę erdvę. Sulaukus tylaus pritarimo, bus žengiama toliau. Driskiams greitai gali būti riesta.

Rusijos diktatorius Putinas pareiškė, jog dalyvaus virtualiame G20 aukščiausiojo lygio susitikime. Pastaruosius du G20 aukščiausiojo lygio susitikimus Indonezijoje ir Indijoje Putinas praleido, o jo pasiuntinukai demonstravo cirkus, trankydami durimis.

Tačiau, kai Rusija dingo iš visų pastarojo meto aukščiausio lygio susitikimų darbotvarkių – Kremliaus balvonai sunerimo. Apie Putiną ir Rusiją, kaip nulinės įtakos užkampį, nei žodžiu neužsiminė JAV ir Kinijos vadovai.

Ir tikrai ne veltui. Tai ženklas Maskvai, jog silpstanti Rusija, kadaise generavusi 1,9 % pasaulio BVP (JAV – 24,4 %), dingsta iš įtakingų šalių sąrašo.

Kremliaus nevykėliai vėl mėgins iškrėsti kokį nors kvailą „pokštą”, tęsti terorą ir grasinimus, galutinai sunaikindami save.

Turime pasakyt, kad tikrai nemanėme, jog Kremliaus strategai tokie buki. Tikėjomės, jog FSB/SVR/GRU yra nors kiek mąstančių būtybių, kurios šiandieninę situaciją išnaudos Rusijos stiprėjimo perspektyvoms.

Pasirodo, nieko panašaus. Karo partijos valdoma šalis toliau ritasi į istorijos kloaką.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos pajėgos kontratakavo driskius netoli Avdejevkos ir pasistūmėjo į priekį netoli geležinkelio į pietryčius nuo Stepnoje, taip ne tik atkovodamos pozicijas šiame taške, bet ir grasindamos driskiams prie kokso gamyklos.

Rusai taip pat mėgino pulti pramoninėje miesto zonoje, tačiau gavo į kaulus ir atsitraukė.

Ukrainos kariuomenei kairiajame Dniepro krante atsiveria kelias į Krymą. Šiuo metu čia rengiami įtvirtinimai.

Teigiama, jog čia persikėlė Jungtinėje Karalystėje apmokyti jūrų pėstininkų daliniai. Dabar į priedangos plėtrą ir stiprinimą jau įsitraukė ir pėstininkai.

Ukrainiečiams reikia bent 15 kilometrų buferio zonos, kad būtų galima statyti inžinerinius statinius, jei bus priimtas sprendimas, perkelti į kairįjį krantą ir sunkiąją techniką. Situacija priklausys nuo Ukrainos išteklių ir rusų reakcijos.

Ukrainai verkiant reikia paramos. JAV kongresas Ukrainos paramos paketą turi patvirtinti iki Kalėdų arba viskas nusikels neribotam laikui.

Trumpai

Vakar Dalia Grybauskaitė davė interviu CNN televizijai apie Putino Rusijos keliamas egzistencines grėsmes.

Buvusi mūsų valstybės galva pasidžiaugė, kad Lietuva ne tik pati rengiasi atremti teroristinio kaimyno keliamas grėsmes, bet telkia tam ir kaimynines šalis (spyris mūsų sprendimų priėmėjams, kurlink jie turėtų judėti).

Kalbėdama apie JAV vykdomą politiką, Dalia Grybauskaitė kritikavo JAV respublikonų partiją bei NATO, darančius nepakankamai dėl paramos Ukrainai.

Buvusios Lietuvos prezidentės teigimu, NATO privalėjo elgtis kitaip nuo pat Rusijos agresijos pradžios, nepalikdama ukrainiečių kariauti vienų.

Mėginimas „nusipirkti” saugumą – konceptuali klaida, nes parama Ukrainai nėra parama ukrainiečiams; jie gina mus visus, visas Vakarų demokratijas, taiką Europoje ir pasaulyje.

Kitaip sakant, mūsų prezidentė pakartojo tai, ką sakė prieš du metus, kad Rusija turėjo būti įveikta ne kalbomis, ne pareiškimais, ne konferencijomis, o ant žemės, mūšio lauke.

Dalios Grybauskaitės teigimu, pasaulis grimzta į globalų konfliktą, tačiau mes jo nesustabdome. Mes nesikišame, mes tik stebime, kaip patys krentame į šią problemą.

Taip, mūsų prezidentė visiškai teisi. Mes nuo pat karo pradžios tai sakėme daug kartų ir nepaprastai džiaugiamės, jog mūsų ir prezidentės nuomonės sutampa 100 %.

Ukraina viena neįveiks Rusijos. Vakarų įsikišimas anksčiau ar vėliau neišvengiamas. Kuo ilgiau tempiama guma, tuo daugiau aukų šis delsimas pareikalaus. Pasigendame tokių pat drąsių kitų Lietuvos politikų pareiškimų Vakarų žiniasklaidai. Kažkodėl kiti politikai įtakinguose kanaluose pasisako itin retai. Gal nemoka anglų kalbos?

Buvęs JAV CŽA direktorius generolas Deividas Petreusas (David Petraeus) pareiškė, kad JAV atsakas į plataus masto Rusijos invaziją į Ukrainą buvo „gana įspūdingas“, nors kai kuriuos sprendimus Vašingtonas galėjo priimti greičiau.

Petreusas teigia, jog Ukraina jau šią žiemą gali gauti F-16 lėktuvų.

Tuo tarpu Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas pareiškė, jog karo Ukrainoje pabaiga priklausys nuo ginklų tiekimo ir nuo to, ar gaus būtent tokių ginklų, kokių prašo iš savo partnerių.

Dėl migrantų antplūdžio Suomija siunčia kariuomenę prie sienos su Rusija. Vartiuso pasienio kontrolės punkte statomi laikini gynybiniai statiniai.

Suomijos pasieniečiai pažymi, kad bent keli prieglobsčio prašytojai buvo „išstumti per sieną“ prieš jų valią. Pranešama, kad sieną kirtę asmenys elgėsi agresyviai.

Naujoji NATO narė elgiasi kietai. Suomiai dar nėra pamiršę „Žiemos karo” ir žino, kaip stabdyti driskių ordas.

Vakarų ekspertų teigimu, Ukraina patiria problemų dėl žmogiškųjų išteklių. Artėjant į pabaigą antriesiems karo metams, Ukrainos kariuomenei reikia daugiau žmonių, kad ji galėtų tęsti karą prieš Rusiją.

V. Zalužnas pripažįsta, kad karių mokymas ir verbavimas tampa rimtu iššūkiu. Tačiau mobilizacijos klausimais Kijevas laikosi slaptumo režimo, taip pat neatskleidžiama, koks tikrasis žuvusiųjų skaičius. Teigiama, jog žuvusiųjų abiejose pusėse gali būti šimtai tūkstančių.