Didžiausia grėsmė pasauliui – tarpvalstybinis Rusijos diriguojamas terorizmas

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/19/di... 2023-11-20 17:23:00, skaitė 672, komentavo 6

Didžiausia grėsmė pasauliui – tarpvalstybinis Rusijos diriguojamas terorizmas

Strateginės aplinkybės

JAV prezidentas Džo Baidenas laikraščio „Washington Post“ skiltyje pabrėžė būtinybę priešintis ir „Hamas“, ir Rusijos Federacijai – vardan saugios viso pasaulio ateities.

Amerikos lyderio manymu, Rusijos diktatorius Putinas ir „Hamas“ teroristai kare siekia to paties tikslo – ištrinti kaimyninę demokratinę šalį iš žemėlapio.

Ar gali būti, kad JAV prezidento patarėjai skaito mūsų apžvalgas? Nors ir labai būtų malonu, labiausiai tikėtina, kad taip nėra.

Tačiau ir galingiausios pasaulio valstybės analitikai ir patarėjai su visu žvalgybos aparatu, ir mes prieiname tos pačios išvados, kurią pakartosime – Rusija ir kitos blogio ašies šalys stovi už „Hamas“ teroristų veiksmų.

Unsplash.com, M. Spiskės nuotr.

Unsplash.com, M. Spiskės nuotr.

Todėl drįstame patikslinti JAV prezidentą – Putinas ir valstybinis terorizmas, kai išpuoliai planuojami ir derinami tarpvalstybiniu lygiu yra didžiausia pasaulio bėda. Ji tik gilės, jei bus galvojama kaip panaikinti simptomus (teroristinių išpuolių vykdytojus), o ne išrauti blogį su šaknimis iš valstybių terorisčių sostinių.

Dž. Baidenas taip pat teigė, kad šiandien pasaulis yra lūžio taške, o priimti sprendimai – taip pat ir krizių Europoje bei Artimuosiuose Rytuose metu – nulems ateities kartų kryptį.

„Ar izraeliečiai ir palestiniečiai kada nors galės taikiai gyventi šalia vienas kito, turėdami dvi valstybes dviem tautoms? Ar priversime Vladimirą Putiną atsakyti už jo agresiją, kad Ukrainos žmonės galėtų gyventi laisvai, o Europa išliktų pasaulinės taikos ir saugumo inkaru?“ – retoriškai klausė Dž. Baidenas.

Ir pateikė atsakymą konstatuodamas, kad pasaulis tikisi, jog JAV „įveiks mūsų laikų iššūkius“ – tai yra „lyderystės pareiga“, ir Amerika prisiims šią atsakomybę, nes priešingu atveju konflikto rizika gali išplisti, o jo sprendimo išlaidos tik didėtų.

Tačiau mūsų giliu įsitikinimu, JAV negali visur suspėti ir sudrausminti visų pasaulio nusikaltėlių. Mus, be abejonės, džiugina tokia vertybinė galingiausios pasaulio šalies lyderio pozicija, bet esame realistai. Šalia JAV yra sunkiai prognozuojamos ir tik savo tikslų – kartais neatsižvelgiant į pasekmes visam pasauliui – siekiančios Kinija ir Indija.

Todėl Europa privalo susiimti ir padėti JAV, padėti mums patiems. Kuo daugiau padarysime dėl savo saugumo mes patys, tuo lengviau Vašingtonui bus starteginės diplomatijos fronte sulaikant Pekiną ir Naująjį Delį nuo nepasvertų, neapgalvotų žingsnių.

Esame įsitikinę, kad bendromis pastangomis, JAV ir ES turi dabar, šią dieną, šią valandą sėsti prie tvaraus tarpvalstybinio terorizmo likvidavimo plano.

Parengiamaisiais veiksmais galėtų būti ultimatumo teroristinei Rusijai paskelbimas – per dvi savaites išvesti savo driskius iš Ukrainos okupuotų teritorijų.

Priešingu atveju, Ukrainą priimti be jokių sąlygų į NATO ir imtis nuoseklaus ginkluotų valkatų naujojoje NATO šalyje neutralizavimo.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu sukritikavo Dž. Baideno planą, pagal kurį Gazos ruožą turėtų valdyti Palestinos savivaldos institucija.

„Manau, kad dabartinė Palestinos savivaldos administracija nėra pajėgi prisiimti atsakomybę už Gazą po to, kai mes kovojome ir visa tai padarėme, perduoti ją jiems“, – sakė jis per spaudos konferenciją Tel Avive.

B. Netanjahu anksčiau yra sakęs, kad Izraelis turi išlaikyti „bendrą karinę atsakomybę“ Gazoje „artimiausioje ateityje“.

Tuo tarpu Dž. Baidenas šeštadienį pareiškė, kad po Izraelio ir „Hamas” karo Gazos ruožą ir Vakarų Krantą galiausiai turėtų valdyti Palestinos savivalda.

„Palestiniečiai neturi būti prievarta iškeldinami iš Gazos ruožo, neturi būti reokupuojami, neturi būti vykdoma blokada ar apgultis ir neturi būti mažinama teritorija“, – sakė Dž. Baidenas.

Vokietijos kancleris Olafas Šolcas lyg susitaręs antrino Dž. Baidenui ir vakar minėdamas Izraelio gyvenviečių politiką okupuotame Vakarų krante, pakartojo raginimus Izraeliui ir palestiniečiams siekti dviejų valstybių sprendimo.

„Nenorime jokių naujų gyvenviečių Vakarų Krante, jokio naujakurių smurto prieš palestiniečius Vakarų Krante“, – sakė O. Šolcas, lankydamasis Brandenburgo žemėje esančiame Nutetalyje.

Pasak jo, geriausias rezultatas izraeliečiams ir palestiniečiams išlieka dviejų valstybių sprendimas. „Jei kai kurie Izraelio politikai nuo to atsiribos, mes jų nepalaikysime“, – sakė Šolcas.

Dviejų valstybių sprendimas yra kelias, kuriuo galima eiti tik tada, jei viena valstybė derybose dalyvaus kalbėdama ne iš jėgos pozicijų, o kita – sugebės pamiršti nuoskaudas ir sukontroliuoti smurtą ir teroristų veiklą savo teritorijoje.

Reikšmingi postūmiai

Sekmadienį anksti ryte Rusija jau antrą naktį iš eilės surengė kelias bepiločių lėktuvų atakas prieš Kijevą, taip pat suintensyvino Ukrainos puolimą rytuose ir pietuose.

„Priešo bepiločiai orlaiviai buvo paleisti daugybe grupių ir atakavo Kijevą bangomis, iš skirtingų krypčių, kartu nuolat keisdami judėjimo maršruto vektorius“, – pranešė Kijevo karinės administracijos vadovas Serhijus Popko.

Preliminariais duomenimis, Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemos Kijeve ir jo apylinkėse numušė apie 10 Irane pagamintų dronų kamikadzių „Shahed“.

Tuo tarpu Chersone nuo pat ryto girdimi sprogimai. Okupantai apšaudo miestą iš laikinai užimto kairiojo Dniepro kranto.

Sprogimai girdimi miesto Dniepro rajone. Gyventojų prašoma laikytis atokiau nuo langų ir/arba persikelti į saugesnes vietas.

Intensyvūs mūšiai vyksta trijuose fronto ruožuose. Kupjansko kryptimi ir Avdejevkos apylinkėse ukrainiečių kariai ginasi, o kairiajame Dniepro krante nuo Oleški link Nova Kachovkos Ukrainos pajėgos yra sukūrusios placdarmą ir jį sėkmingai išlaiko, ruošdamos puolimui Krymo kryptimi.

Pati sudėtingiausia situacija ties Avdejevkos griuvėsiais. Rusams pavyko pasistūmėti nuo Vodianoje link Lastočkinos, tačiau pusiaukelėje esančios Sievernoje ukrainiečių gynybos pozicijos kausto driskių veiksmus.

Šiaurinėje Avdejevkos pusėje rusai surengė kelis reidus Strepovoje kryptimi, tačiau manome, kad jų tikslas yra geležinkelio depas arčiau Avdejevkos centro ir pati geležinkelio bėgių sankasa, kuria eina mūšio linija.

Taktinis tikslas čia lieka nepakitęs – rusai kraujas iš nosies nori užrakinti Avdejevką ją visiškai apsupdami, ukrainiečiai to neleidžia padaryti.

Per pastarąją parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos surengė naujus oro antskrydžius prieš Rusijos kariuomenę: pavyko suduoti šešis smūgius okupantų dislokacijos vietoms. Raketinės pajėgos smogė 3 Rusijos kontrolės punktams. Taip pat pataikyta į 3 priešo personalo, ginklų ir karinės technikos, artilerijos priemonių ir šaudmenų sandėlių koncentracijos rajonus.

Trumpai

Vokietija, Prancūzija ir Italija susitarė dėl dirbtinio intelekto (DI) reglamentavimo ateityje, rašoma bendrame dokumente. Trys vyriausybės pasisako už privalomus savanoriškus įsipareigojimus tiek dideliems, tiek mažiems DI paslaugų teikėjams Europos Sąjungoje.

Europos Parlamentas birželio mėnesį pristatė „DI aktą“, kuriuo siekiama užkirsti kelią kylančiai rizikai dėl DI taikymo ir išvengti diskriminacinio poveikio, tačiau nestabdyti šios naujos technologijos inovacinės galios Europoje. Diskusijų metu EP pasiūlė, kad elgesio kodeksas iš pradžių būtų privalomas tik pagrindiniams DI paslaugų teikėjams, kurie daugiausia yra iš JAV.

Igoris Girkinas-Strelkovas, ultranacionalistas, atsakingas už vaidmenį 2014 m. numušant Malaizijos keleivinį lėktuvą virš Rytų Ukrainos, ir kuris Rusijoje yra galimai suimtas ir neva laukia teismo dėl kaltinimų ekstremizmo kurstymu, šeštadienį iškėlė savo kandidatūrą 2024 m. vyriausiojo teroristo-vladykos-prezidento rinkimuose. Laiške jo pasekėjams nurodyta įsteigti štabą ir pradėti rinkti parašus už jo kandidatūrą.

Atkreipiame dėmesį į šį šou tik todėl, kad suprastumėt, kam visas šis cirkas kuriamas, kam tai yra daroma. Ogi glušpetriams Maskovijoje bandoma parodyti, kad esą bus kažkokie rinkimai, kuriuose kažkas neva varžysis, o Vakarų visuomenėms – kad neva štai žiūrėkite, režimo kalinami žmonės gali „dalyvauti demokratiniuose rinkimuose“.

Tik pagalvokit, kas bus, jei ne amžinas vladyka tarptautinio teismo paieškomas teroristas Putinas „laimės“ rinkimus, o recidyvistas karo nusikaltėlis Girkinas.

Visa tai yra prastai surengta informacinė operacija, ir visas tokio pobūdžio „žinias“ patariame vertinti kaip melą.

Lietuvoje

Šįkart ne apie mus, o apie jus.

Jus, kurių mes nemažai pažįstame, su daugeliu matėmės, su kitais diskutuojame internete ir kitaip bendraujame.

Prisipažinsime, jog praėjus beveik dviems metams nuo mūsų analitinių apžvalgų kūrimo pradžios, nesitikėjome tokio kasdienio palaikymo. Mums kartais atrodydavo, kad domėjimasis slopsta, kad tęsiantis karui Ukrainoje jūs pavargote, kad nauja kruvina siaubo banga Gazos ruože jus atbukino.

Ir tai visiškai normalu. Kam deginti savo nervines ląsteles, kai galima nuo to atsiriboti, apie tai negalvoti ir gyventi ramiai bei tariamai saugiau. Ir kai mums turgaus prekeivė sako, kad „jau taip atsibodo tas karas, nu kiek galima.

Kai kas nors puls, tada ir žiūrėsim, tada kažkur bėgsim”, mes tą priimam, girdim, suprantam.

Kiekvienas žmogus, kiekvienas pilietis paprasčiausiai neturi karui laiko, jėgų, o ir neprivalo apie tai galvoti.

Tačiau taip negali mąstyti politikai – sprendimų priėmėjai. Toks mąstymas ir manymas būtų nusikalstamas.

Sukdami galvas apie mūsų apžvalgų adresatą, prisipažinsime, mes ne kartą norėjome „išeiti atostogų”, sumažinti apžvalgų kiekį, ieškoti talkininkų.

Nemeluosime – nuovargis, rašant kasdien ryte, o vakare perskaitant dešimtis straipsnių daugiausia užsienio kalbomis, krūvas pranešimų, žinučių socialiniuose tinkluose, jų susisteminimas, atranka, po to redagavimas, taisymas – ne valandos ir ne dviejų darbas.

Ir kai tą darbą darai gimtadienio vakarą, nes daugiau nėra kam, natūralu, jog kyla egzistencinių klausimų.

Tačiau tokiomis akimirkomis, kai vienas iš mūsų siūlė nerašyti, kitas prieštaraudavo. Motyvas paprastas – jūs, jūsų kasdienis palaikymas ir akivaizdžiai matomas poreikis.

Mes suprantame, kad mūsų apžvalgas skaitė ir skaito žurnalistai, įvairių laidų vedėjai, nes beveik kasdien prašo ką nors kokia nors proga komentuoti. Ir būna labai sunku paaiškinti, jog kiekvienam kanalui, kiekvienai laidai ar žurnalistui negali kasdien duoti interviu.

Negali atsakyti į visus penkiasdešimt skambučių. Nepasakysi, kad nebeturi jėgų, nes niekas to nesupras. Nepaaiškinsi, kad namie – nevedžiotas šuo, kad varva čiaupas, kad giminė laukia, nes tėčiui – 85-eri.

Juk vyksta karas. Ir jei tu rašai apie karą – privalai komentuot ir taškas.

Privalai, nors niekas tau už tai pinigų nemoka.

Tačiau mes tokiais atvejais sakome, kad mums už tai mokate jūs. Nes jūsų paaukoti pinigai – du, trys ar penkiasdešimt eurų mus įpareigoja tą darbą skleisti ir dirbti ne tik savo rate. Pataisykite mus, jei klystame.

Taip, būtų daug smagiau gauti stabilų, gerą atlyginimą, saugiau „parsiduoti” vienam rėmėjui ar politinei jėgai. Tačiau. Tuomet turėtume rašyti tam Vienam užsakovui ir nerašyti to, ko jis nepageidauja. Laisvoje rinkoje, deja, egzistuoja tokie ne visai laisvi dalykai.

Arba iš viso tylėtume. Nes už tylėjimą irgi mokama.

Būtent todėl ir tik jūsų dėka mes esame laisvi rašyti, sakyti tai, ką galvojame. O dar tiksliau, atstovauti jus.

Neseniai mus atvirai sukritikavo verslininkas, sakydamas, jog per mažai reklamuojamės, per mažai prašome paramos. Prisipažinsime – mums atrodo, jog aukodamas paprastas žmogus skriaudžia save ir savo šeimą. Taip, tos šeimos saugumas svarbus ir jai, ir mums.

Tačiau mes esame tikri, jog didžioji dalis paramos turėtų atkeliauti iš tų, kuriems skirtos lėšos nėra gyvybiškai svarbios. Kuriems gyvybiškai svarbu turėtų būti lėšas skirti saugumui.

Ir dar. Vėl skleidžiami gandai, kad esą mes nutrauksime veiklą, vos tik pateksime į valdžią, nes neva dėl to tik ir stengiamės. Viskas yra atvirkščiai, ir mes vėl galime tą pakartoti.

Mes atsisakėme „valdžios“, aukštų „pelningų“ pareigų tam, kad galėtume vykdyti šiandieninę veiklą. Įsipareigojome ją tęsti tol, kol vyks karas.

Maža to, jei atsiras galimybių, mes plėsime veiklą, didinsime apimtis, nes būtina šviesti Rusijos, Ukrainos, Vakarų Europos politikus ir visuomenes.

Mes tęsime savo darbus.

Ačiū, kad esate.