J. Vaiškūnas. Prašvilpavusi lietuvių kalbai skirtus 35 000 000 eurų, Armonaitė pereina į puolimą?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/19/j-... 2023-11-20 17:47:00, skaitė 787, komentavo 7

J. Vaiškūnas. Prašvilpavusi lietuvių kalbai skirtus 35 000 000 eurų, Armonaitė pereina į puolimą?

The best defence is a good offence, – sakė senovės lietuviai… oi, atsiprašau – anglai, čia mes vis dar gvėraujam senoviškai „Geriausia gynyba – puolimas!“. Šia išmintimi,  nieko inovatyvesnio nesugalvojusi, regis, panūdo pasinaudoti Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė,  pasitelkusi į pagalbą garŠią lietuvių kalbos savanorę doc., dr. Loretą Vaicekauskienę.

Prašvilpavusi laiką, per kurį reikėjo imtis įsisavinti  35 milijonus eurų, 2021 metais Europos komisijos (EK) skirtus su lietuvių kalba susijusiems dirbtinio intelekto (DI) sprendimams, Ekonomikos ir inovacijų ministrė, panelė Aušrinė Armonaitė, pagaliau panūdo pasiaiškinti, kur ir kaip „kalbos prievaizdai“ saviems taško pinigus… 

Apie tai lapkričio 17 d. Feisbuke padejavusi, kad yra mokyklinių egzaminų volo pervažiuota, pasigyrė  lietuvių kalbos liberalizavimo „savanorė“ ponia Vaicekauskienė:

Šį pranešimą su netramdomu džiaugsmu sutiko jos gerbėjai ir mokiniai. Štai jų vieši komentarai, kad galėtumėte įsivaizduoti, su kuo turime reikalą:

Nors dėl 35 milijonų likimo ministrės Armonaitės daug kartų teiravosi tiek Seimo nariai, tiek visuomenininkai ir žiniasklaida, tačiau nuo įkyrių klausėjų buvo pašaipiai atsiribojama kaip kirviu nukertant, kad pinigai nebus skirti „šieno ravėjimui“, o bus panaudoti  naudingai…

Bet gauti ES pinigai iki šiol taip ir lieka nepanaudoti, o ministerija jau bemaž 2 metus „per kiauras dienas muša diñderį“ ir nesugeba arba nenori skelbti projektų konkurso šių lėšų panaudojimui, o dabar supratusi, kad tikslingai skirtas lėšas neišvengiamai teks grąžinti EK, nusprendė pasitelkti ekspertę Vaicekauskienę, kad įrodytų, jog dėl visko kalti  pinigų ištroškę sektantai-kalbininkai,  nieko neišmanantys nei apie kalbą, nei juo labiau apie dirbtinį intelektą, tik gašliai trokštą kuo greičiau tarpusavyje išsidalinti „jiems, matot, priklausančius“ šlamančius.

Bet šį kartą, pasak Vaicekauskienės, kalbos sektantamas nepavyks, nes „pasikeitė valdžia, Armonaitės ministerija pyst ir užstabdė“. Jei nepavyks padalinti saviems, tai jau geriau grąžins, nei šitokiems netikėliams atiduos!..

Sektantais ir korumpuotais pinigų išsidalintojais pravardžiuojami kalbininkai galėtų ponią Vaicekauskienė atiduoti teismui. Nes čia keikiami kalbininkai jokių pinigų nesiskirstė ir nesidalino, o atvirkščiai – paprašyti Kultūros ministerijos per Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK) parengė 23 projektinius siūlymus, kokiems su lietuvių kalba susijusiems dirbtinio intelekto sprendimams reiktų prašyti ES projektinių pinigų.  Ir pagal tą paraišką, Lietuvos Vyriausybės pateiktą Europos Komisijai per Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, tie pinigai buvo gauti.

Gautos lėšos turėjo būti panaudotos per 4 metus. Tam turėjo būti parengtas ir paskelbtas viešas projektinių paraiškų priėmimo konkursas. Dėl Armonaitės vilkinimo praėjo jau  beveik 2 metai (22 mėnesiai) – joks konkursas nepaskelbtas, o Armonaitė viešai tebepostringauja, esą pinigai bus panaudoti protingiau ir tikslingiau…

Tad kalbininkės Vaicekauskienės viešai pažerti abstraktūs menkinimai esą dalis kažin kokių projektų –  visai netinkami (…nerinksiu žodžių – dalis projektų – „durniaus paieška“…), yra dūmų uždanga siekiant pateisinti ministerijos neveiklumą, nes jokių projektų dar nėra pateikta, jų ir būti negali ministerijai nepaskelbus konkurso gautoms lėšoms paskirstyti.

Ministrė Armonaitė pernai viešai dievagojosi, kad projektų priėmimo konkursą paskelbs 2023-ųjų metų pirmą ketvirtį, o EK prašys projektų vykdymo terminą  pratęsti nuo 2024 iki 2026-ųjų. Dabar jau beveik prigyvenome ketvirto 2023-ųjų metų ketvirčio pabaigą. Tai kurgi tas paraiškų teikimo kvietimas?

Jei konkursas dabar ir būtų paskelbtas, tai per nepilnus dvejus metus tikrai būtų sunku kokybiškai atlikti projektinius darbus, kuriems skiriant lėšas buvo numatytas 4 metų terminas.

O tuomet gal bent vieną Laisvės partijos išsikeltą Seimo rinkimų programos tikslą pagaliau pavyks įgyvendinti – uždaryti vieną iš dviejų Valstybinės kalbos priežiūros tarnybų, o gal ir abi.  Juk kalbininkams ir  mums visiems laisvinančio gyvenimo būdo pamokas duodantiems partiečiams, mokantiems įsisavinti pinigus, jos kaip meška su lokiu – abi labi tokios, tad kaip čia atskirsi  Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK) nuo Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI)*.

Laisvės partija trumpojoje savo programos versijoje pasižada panaikinti Valstybinę kalbos inspekciją, o ilgojoje – Valstybinę lietuvių kalbos komisiją, taigi jų neskiria | Alkas.lt ekrano nuotr.

Nuorodos:

* 1) Laisvės partijos 2020-m. Seimo rinkimų programa.pdf (laisvespartija.lt)
   2) Laisvės partijos trumpoji 2020 m. Seimo rinkimų programa.pdf (laisvespartija.lt)