Valdas Sutkus. San Franciską švarinti padeda Kinijos komunistų vado vizitas

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2023/... 2023-11-16 15:15:00, skaitė 754, komentavo 6

Valdas Sutkus. San Franciską švarinti padeda Kinijos komunistų vado vizitas

Šaligatviai JAV istorinio San Francisko miesto centre jau daugelį metų yra užgulti narkotikų prekeivių ir benamių narkomanų. Bet kurią dieną galima pamatyti, kaip greitosios pagalbos medikai išveža perdozavusį žmogų, o aplink juos būriai narkomanų toliau svaiginasi metamfetaminu ir fentaniliu. Miestas tapo demokratų partijos blogo valdymo simboliu visai šaliai. San Francisko socialinio nuosmukio vaizdai nuolat rodomi per žinių kanalus, o miesto gyventojai sako, kad „jaučiasi tarsi būtų vietoje, kuri buvo patekusi į zombių apokalipsę, kur matyti lentomis užkaltos parduotuvių vitrinos, tiesiog gatvėse besituštinantys žmonės ir žmonės su pūvančiomis galūnėmis ". Neseniai paskelbtoje San Francisko kontrolieriaus biuro ataskaitoje "Gatvių ir šaligatvių priežiūros standartai" išsamiai aprašoma, kokia plačiai paplitusi nešvara mieste. Buvo įvertinta daugiau kaip 3 000 gatvių ir šaligatvių švara ir priežiūros būklė. Švara buvo vertinama pagal tai, ar yra "šiukšlių, grafičių ir sudaužyto stiklo". Ataskaitoje rašoma, kad 2021 m. ir 2022 m. beveik ant pusės miesto komercinio centro šaligatvių buvo išmatų. 

Demokratų partijos kontroliuojama San Francisko miesto ir Kalifornijos valstijos valdžia daugelį metų žadėjo, tačiau taip ir nesugebėjo išspręsti šios problemos, nors tam buvo išleista milijardai dolerių. Tam trukdo galinga kraštutinių kairiųjų frakcija miesto savivaldybėje, įtakojama organizuotų ir gerai finansuojamų radikalių aktyvistų grupių, įsitvirtinusių visokio plauko „žmogaus teisių gynėjų“ nevyriausybinėse organizacijose. Miesto ir valstijos valdžia jiems pataikauja. Dar prieš porą metų, kai buvo inicijuotas jo atšaukimas iš posto, Kalifornijos gubernatorius G.Newsomas retoriškai kvietė viso pasaulio benamius atvykti į Kaliforniją ir žadėjo juos visus „pamaitinti ir apgyvendinti“. 

Tačiau šią savaitę miesto centro erdvės tapo nepriekaištingos, nes San Franciske prasidėjo  Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo konferencija, kurios dalyviai - JAV prezidentas J. Bidenas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas. Taigi, dėl to valdžia išvaikė visus narkotikų prekeivius, narkomanus ir išardė palapinių stovyklas. Taip pat aptvėrė didžiąją dalį teritorijos 3 metrų aukščio tvoromis, sukuriant švarų ir tvarkingą Potiomkino kaimą. Regis, per vieną naktį išnyko viena didžiausių mieste narkotikų prekybos vietų ir benamių palapinių stovykla. Tvarka įvesta laukiant Kinijos komunistų partijos vado.  Amerikos miestų gatvėse parduodamą fentanilį gamina Meksikos narkotikų karteliai iš cheminių žaliavų, pagamintų legaliose Kinijos laboratorijose. Kinijos valdžia leidžia savo fentanilio pramonei klestėti. 

Tarptautiniam aukščiausiojo lygio susitikimui JAV federalinė vyriausybė nustatė "draudžiamąją zoną", kurioje tarptautinio saugumo interesai yra svarbesni už visus kitus dalykus. Didelė San Francisko centro dalis laikinai paversta tam tikru okupuotos teritorijos atitikmeniu, kur viskam vadovauja Slaptoji tarnyba. Ne konferencijos dalyviai, norintys patekti į parduotuves ir restoranus, esančius uždraustoje zonoje, turi eiti nustatytais koridoriais ir jų krepšiai turi būti tikrinami.

Tuo tarpu už tarptautinės konferencijos zonos ribų mieste įstatymų ignoravimas klesti toliau. Čekų filmavimo grupė, kuri rengia reportažus apie konferenciją, aplankė kitas miesto vietas, bandydama papasakoti apie miestą gražesnę istoriją nei ta, kuri vyrauja naujienose. Tačiau, grasinant ginklu, jie buvo apiplėšti ir iš jų buvo atimta 18 000 JAV dolerių vertės įranga.

Po dešimtmečius trukusio miesto ir valstijos politikų neveiklumo logiška manyti, kad po konferencijos buvusi padėtis vėl grįš. Bet miestas Kinijos kompartijos vado dėka vis dėlto gavo šansą susitvarkyti. Greitai bus matyti, ar San Franciskas šią galimybę išnaudos.