Orbanas: Briuselis yra Sovietų Sąjungos "bloga parodija", o Vengrija ir toliau "šoks taip, kaip norime"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-10-25 00:21:00, skaitė 643, komentavo 7

Orbanas: Briuselis yra Sovietų Sąjungos

 

Briuselis yra Sovietų Sąjungos "bloga parodija", o Vengrija ir toliau "šoks taip, kaip norime", teigia premjeras Orbanas. Vengrijos ministras pirmininkas, sakydamas kalbą, skirtą 1956 m. Vengrijos revoliucijai paminėti, pakartojo, kad jo vyriausybė ketina ir toliau priešintis Europos liberaliajam elitui.

Viktoras Orbanas pirmadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga yra "bloga buvusios Sovietų Sąjungos parodija" ir, nepaisant Briuselio mėginimų kontroliuoti Vengriją, jos vyriausybė ir toliau valdys šalį savo nuožiūra.

Kalbėdamas renginyje, skirtame 1956 m. Vengrijos sukilimui, kai Nikitos Chruščiovo Sovietų Sąjunga numalšino Vengrijos žmonių bandymą sukilti, paminėti, Vengrijos ministras pirmininkas savo šalies narystę ES sugretino su sovietų okupacija, tačiau teigė, kad Briuselio priespauda yra menkesnė, palyginti su kruvinu komunistiniu režimu.

"Šiandien atsiranda dalykų, kurie primena sovietinius laikus. Taip, būna, kad istorija kartojasi", - sakė V. Orbanas renginio Vešprėmo mieste dalyviams.

"Laimei, tai, kas kadaise buvo tragedija, dabar geriausiu atveju yra komedija. Laimei, Briuselis nėra Maskva. Maskva buvo tragedija. Briuselis yra tik bloga šiuolaikinė parodija", - šmaikštavo jis.

"Fidesz" lyderis teigė, kad jo vyriausybė, nepaisant to, kad jai trukdo liberalioji demokratija, kurią Vengrijai siekia primesti Europos Sąjunga, ir toliau priešinsis de facto ES sostinėje vyraujančiai liberaliajai srovei.

"Mes turėjome šokti pagal melodiją, kurią švilpė Maskva", - sakė V. Orbanas apie sovietų kontroliuojamą Vengriją. "Briuselis taip pat švilpia, bet mes šokame taip, kaip norime, o jei nenorime, tai ir nešokame", - sakė jis miniai.

Neseniai Vengrijos nukrypimo nuo pagrindinės ES politikos pavyzdys buvo Viktoro Orbano susitikimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Pekine, per kurį jis rizikavo užsitraukti Europos liberaliojo elito rūstybę, paspausdamas ranką Rusijos vadovui - pirmasis ES lyderis, kuris tai padarė nuo praėjusių metų vasario mėnesio, kai Maskva įsiveržė į Rytų Ukrainą.

Vengrijos ministras pirmininkas tvirtino, kad susitikimu siekiama sudaryti palankesnes sąlygas taikai Vengrijos pašonėje, o tai yra ilgalaikis Vengrijos vyriausybės tikslas, priešingas Europos Sąjungos politikai, pagal kurią Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio prašymu Kijevui nuolat teikiama karinė pagalba.

Briuselis ir toliau nesutaria su Budapeštu dėl to, kaip geriausiai reaguoti į vykstantį konfliktą, o Viktoro Orbano administracija atsisako teikti karinę paramą. Pranešama, kad Vengrija taip pat rengiasi pirkti didesnius kiekius rusiškos energijos, kad šią žiemą vengrų namai išliktų šilti, nes V. Orbanas be paliovos laikosi nacionalistinio požiūrio į karą ir rūpinasi saviškiais.

"Mes neleisime, kad sankcijos dar labiau padidintų Vengrijos infliaciją", - anksčiau yra sakęs V. Orbanas.

Vengrija taip pat yra tam tikra prasme Briuselio spaudžiama dėl Europos Sąjungos noro iš dalies pakeisti daugiametę biudžeto programą, kad Kijevui būtų skirta daugiau lėšų, o tam šiuo metu reikia vieningo ES valstybių narių pritarimo.

Budapeštas lieka vienintelis, kuris nepritaria šiam planui, ir, kaip manoma, naudojasi savo įtaka siekdamas priversti Europos Sąjungą skirti Vengrijai priklausantį finansavimą, kurį Briuselis sulaikė dėl nuolatinio susirūpinimo dėl demokratijos nuosmukio šalyje, o Vengrijos vyriausybė griežtai atmeta šiuos kaltinimus.

Pirmadienį kalbėdamas Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis pripažino, kad blokas dar nepriėmė vieningo sprendimo dėl tolesnio finansavimo Ukrainai skyrimo.

"Mums dar nepavyko išspręsti aštuntosios ir paskutinės Europos taikos fondo dalies problemos. Vis dar ieškome šio klausimo sprendimo, bet vienaip ar kitaip jį rasime", - sakė jis žurnalistams.

https://rmx.news/hungary/brussels-is-a-bad-parody-of-the-soviet-union-and-hungary-will-continue-to-dance-as-we-want-to-claims-pm-orban/