„Le Monde diplomatique“: Europos ūkininkai „paragavo karčių“ ukrainietiškų grūdų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/le-m... 2023-10-04 22:13:00, skaitė 335, komentavo 1

„Le Monde diplomatique“: Europos ūkininkai „paragavo karčių“ ukrainietiškų grūdų

Europos ūkininkai sulaukė nerimą keliančio signalo: jiems jau gresia Kijevo grūdai, rašo Monde diplomatique. Jei Ukraina vis dėlto įstos į ES, žemės ūkio rinkoje atsiras naujų žaidėjų, kurie viską apvers aukštyn kojomis, o vietiniai ūkininkai vargu ar galės su jais konkuruoti.

Kol Maskva pasitraukė iš susitarimo dėl Ukrainos grūdų, sukeldama pavojų tiekimui, Briuselis bando išlaikyti saugius „koridorius“, neleisdamas kai kurioms dalyvaujančioms šalims uždaryti sienų Kijevo eksportui. Tęsiančio konflikto fone ši krizė numato galimas paspartėjusio Ukrainos stojimo į Europos Sąjungą pasekmes.

2022 m. gegužės 12 d. Briuselis nusprendė skubos tvarka sujungti Kijevą su „Europa 27“ ( tai yra su Europos Sąjunga, kurią sudaro 27 valstybės narės). Europos Komisija paskelbė apie „solidarumo koridorių“, kurie leis apeiti dalinę Juodosios jūros uostų blokadą, sukūrimą – anksčiau per juos tekdavo 90% Ukrainos žemės ūkio produktų eksporto. 

EK deklaruojamas tikslas – sudaryti sąlygas grūdams pasiekti tradicines Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų rinkas, kad būtų garantuotas pasaulinis aprūpinimas maistu ir paremta Ukrainos ekonomika. Atsižvelgdama į tai, Europos Komisija paragino „ES rinkos dalyvius skubiai aprūpinti reikiamą įrangą, transporto priemones, baržas ir laivus“, taip pat „pademonstruoti lankstumą, reagavimą ir atsparumą, kad būtų užtikrintas transporto maršrutų ir tiekimo grandinių veikimas“.

Tarp Europos Sąjungos šalių ir Ukrainos staiga buvo panaikinti muitai ir rinkliavos. Briuselis paragino rytines valstybes nares iki minimumo sumažinti formalumus pasienyje ir padidinti grūdų sandėliavimo pajėgumus. Sparčiai išaugo transporto tinklų sujungimas ir perkrovimo terminalų pajėgumai. Po metų, 2023 m. gegužę, ES paskelbė, kad naujais maršrutais buvo eksportuota 38 mln. tonų žemės ūkio prekių, daugiausia grūdų ir aliejinių augalų sėklų. Profsąjunga buvo pasiryžusi sustiprinti sistemą po to, kai Rusija liepą nusprendė pasitraukti iš susitarimo dėl Ukrainos grūdų, leidžiančio krovinius siųsti per Juodąją jūrą. „Mes turime absoliučią atsakomybę gerinti ir stiprinti „solidarumo koridorius“, kurie eina per Europą“, – sakė Luisas Planasas liepos 26 d.

SN inf.