1380 m. rugsėjo 8 d. įvyko Kulikovo mūšis

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-09-09 19:06:00, skaitė 444, komentavo 1

1380 m. rugsėjo 8 d. įvyko Kulikovo mūšis

Žiūriu, išplautasmegenius landzberg sektos adeptus labai purto nuo tikrų, o ne išgalvotų, istorinių pasakojimų. Todėl tęsiu jų seriją.

1380 m. rugsėjo 8 d. Kulikovo mūšis. Praleiskime paties mūšio detales ir susitelkime į lietuvių vaidmenį.

Lietuvos didysis kunigaikštis Algirdas formaliai buvo pagrindinis valdovas tarp Gediminovičių (jis yra pavaizduotas ir prie paminklo Rusijos 1000-mečiui).

Kaip tada buvo įprasta, jis paskyrė savo sūnus valdyti statytiniais savo valdomuose Rusijos miestuose. Pagal tradiciją jo titulą turėjo paveldėti vyriausias sūnus Andrejus, valdęs Pskovą ir Polocką. Tačiau savo įpėdiniu kunigaikštis paskyrė mylimą sūnų iš antrosios žmonos, Tverės gyventojos Julianijos. Jo vardas buvo Jogaila.

Tai įvyko likus porai metų iki Kulikovo mūšio.

Andrejus ir jo sąjungininkas brolis Dmitrijus iškart paėmė ginklus prieš Jogailą. Tačiau atkakliai kovai dėl valdžios Lietuvoje jų pačių jėgų neužteko. Teko ieškoti galingo sąjungininko. Ir tai galėjo būti tik Maskva.

Štai kodėl 1380 m. Algirdas atvedė savo kariuomenę į pagalbą Dmitrijui Ivanovičiui. Į kariuomenę jie įsiliejo jau žygiuodami prie pietinių sienų. Būtų logiška, kad Jogaila susijungtų su Mamajumi, kad vienu metu nugalėtų brolius ir pagrindinį priešą – Maskvą.

Pagalbos sutartis tikrai buvo sudaryta. Taigi, Kulikovo mūšyje turėjo kovoti maskviečiai ir totoriai, o lietuviai būtų padėję abiem. Tačiau prieš mūšį kunigaikštis Dmitrijus, gerai išdėstytos žvalgybos dėka, sužinojo apie Mamajaus ir Jogailos būrių sąjungą, prieš jų lūkesčius, kirto Oką anksčiau ir kitoje vietoje.

Jogaila neišdrįso žygiuoti ilgu aplinkeliu, suprasdamas, kad gali nespėti, o stoti į mūšį tiesiai iš ilgo ir varginančio žygio, prieštaravo visoms karo mokslo taisyklėms. Dėl to, kai totorius užpuolė pasalų pulkas, lietuvių Andrejaus ir Dmitrijaus kariai pradėjo puolimą, įstūmė priešą į upę ir ten juos išskerdė.

Štai jums ir bendros lietuvių ir mūsų brolių rusų istorijos pavyzdys. Bet šią bendrą istoriją vis bando paneigti chuntos nupirkti istorikai...

Atminkime, mūsų broliai yra rusai. Nepasiduokime melagystėms ir apgaudinėjimasms, kuriuos skleidžiai litukrijos chuntos nupirkti „istorikai“.