Ar fašizmo apibrėžimas taikomas Bideno administracijai?

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://thefederalist.com/2021... 2023-09-09 09:09:00, skaitė 398, komentavo 2

Ar fašizmo apibrėžimas taikomas Bideno administracijai?

Štai iššūkis: Apibrėžkite fašizmą be nuorodos į istorinį įvykį ar daiktavardį.

Tai sunkiau, nei atrodo. Daugumai žmonių fašizmas asocijuojasi su XX a. 3-iojo ir 4-ojo dešimtmečių Europos diktatūromis. Ne veltui: tai buvo pirmieji fašistiniai režimai.

Pats terminas atsirado Italijoje, apibūdinant Benito Musolinio (Benito Mussolini) politinę filosofiją, pasiskolintą iš itališko žodžio fascio, pažodžiui reiškiančio "ryšulį" (dažniausiai iš strypų ar lazdų). Musolinis šį terminą vartojo norėdamas pasakyti, kad grupė žmonių kartu yra stipresni nei pavieniui, pavyzdžiui, kad surištų lazdų ryšulį daug sunkiau sulaužyti nei bet kurią atskirą lazdą.

Nors dauguma fašistinių režimų turėjo rasistinių ar nacionalistinių elementų, ne rasizmas ar nacionalizmas juos apibrėžė; buvo daug rasistinių ar nacionalistinių valdymo struktūrų, kurios nenusipelnė "fašizmo" etiketės. Veikiau būtina fašizmo sudedamoji dalis yra visiškas valstybės dominavimas visose gyvenimo srityse, įskaitant ekonominį gyvenimą.

Musolinis fašizmą apibrėžė taip: "Viskas valstybėje, nieko už valstybės ribų, nieko prieš valstybę". Pagal tai "American Heritage Dictionary" į fašizmo apibrėžtį įtraukia "kapitalistinę ekonomiką, kurią griežtai kontroliuoja vyriausybė". Fašistinė vyriausybė, pasitelkusi gudrumą ar apgaulę, o neretai ir smurtą, nepakenčia kitokios nuomonės ir savo tikslams įgyvendinti pasitelkia visas šalies institucijas.

Nieko, kas nepriklauso režimui arba yra prieš jį

Gerai suprasdamas George'o Orwello posakį, kad "fašizmas dabar neturi jokios reikšmės, išskyrus tiek, kiek jis reiškia "kažką nepageidaujamo", pradedu nerimauti, kad tai, kas, kaip daugelis teigė, vyksta valdant Trumpui, tampa realybe valdant Bidenui. Šį teiginį sakau neatsargiai. Tačiau pastarųjų kelių savaičių įvykiai rodo, kad Bideno administracija kartu su galingomis Amerikos institucijomis ir savo pašikniukais užsienyje stengiasi užtikrinti, kad nebūtų nieko, kas nesutampa su oficialia vyriausybės linija ar jai prieštarauja.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Džen Psaki (Jen Psaki) pripažino, kad administracija glaudžiai bendradarbiauja su "Facebook" ir kitomis socialinės žiniasklaidos bendrovėmis, siekdama nustatyti, kokie įrašai, jos nuomone, yra nepriimtini. Nors J. Psaki teigė, kad Baltieji rūmai nieko "nenaikina" ir "neblokuoja", Baltiesiems rūmams nebūtų priežasties nurodyti šiuos teiginius, jei ne viltis, kad socialinės žiniasklaidos platformos imsis veiksmų prieš įrašus, prieštaraujančius vyriausybės pageidaujamam naratyvui.

Paremta tikrais faktais

Be to, ir toliau pasirodo vis daugiau naujienų apie tai, kaip J. Bideno administracija, siekdama įgyvendinti savo darbotvarkę, bendradarbiauja su privačiomis įmonėmis. Politico teigimu, Baltieji rūmai su įvairiomis žiniasklaidos organizacijomis "palaiko atgalinius ryšius" dėl COVID nušvietimo, ypač teigdami, kad žiniasklaidos dėmesys proveržio infekcijoms, kuriomis užsikrečia jau paskiepyti žmonės, kenkia administracijos pastangoms paskiepyti daugiau žmonių. Laikraštis "New York Times" pranešė, kad administracija "ir toliau spaudžia privačias bendroves, kad jos įvestų įpareigojimus skiepytis nuo koronaviruso ir taip padėtų JAV padidinti skiepijimo apimtis".

Privačių įmonių pasitelkimas politikai įgyvendinti

Nepaisant to, ką kas nors mano apie administracijos politikos išmintį, visiems turėtų kelti nerimą tai, kad Baltieji rūmai tiesiogiai dalyvauja privačių įmonių veikloje. Tai ypač aktualu, kai Baltieji rūmai daugiausia dėmesio skiria griežtai reguliuojamoms bendrovėms, pavyzdžiui, transliavimo tinklams. Mažiausiai tikėtina, kad šios bendrovės galės pasipriešinti vyriausybės prašymams, kurie visuomet yra netiesioginiai: "Gražus jūsų verslas; būtų gaila, jei jam kas nors nutiktų."

Dar didesnį nerimą kelia tai, kad Baltieji rūmai pasitelkia privačias bendroves, kad jos atliktų tai, ko federalinė vyriausybė pati atlikti negali, t. y. cenzūruotų asmenis, kad šie negalėtų reikšti nuomonės, prieštaraujančios vyriausybės pageidaujamoms nuostatoms, ir įpareigotų visus amerikiečius vartoti tam tikrus vaistus. Tai turėtų kelti susirūpinimą visiems, nes kai tik pritariama idėjai, kad federalinė vyriausybė gali ir turi naudotis privačiomis įmonėmis kaip priemone įgyvendinti politiką, kurios ji negali nustatyti teisinėmis priemonėmis, nebelieka jokių ribojančių principų. Ar vyriausybė turėtų "spausti privačias įmones", kad jos nesamdytų moterų, kurios pasidarė abortą? Neįdarbinti nė vieno, kuris palaikė Trumpą?

Ribos tarp valdžios ir privačių įmonių ištrynimas. Užtikrinti, kad būtų girdimi tik vyriausybės patvirtinti pranešimai. Skirtingų nuomonių užgniaužimas. Valdžios kišimasis į kiekvieną mūsų gyvenimo sritį. Bideno administracijos veiksmai yra ne kas kita, kaip šliaužiantis fašizmas.