Teismo dokumentai patvirtina, kad JAV pavogė milijoną barelių Irano naftos

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://new.thecradle.co/artic... 2023-09-09 09:32:00, skaitė 309, komentavo 1

Teismo dokumentai patvirtina, kad JAV pavogė milijoną barelių Irano naftos

Naujai atskleisti teismo dokumentai viešai patvirtina, kad JAV vyriausybė iš tanklaivio "M/T Suez Rajan" pavogė beveik milijoną barelių Irano naftos. Ši vagystė yra šešėlinio konflikto, vykstančio pasaulio vandenynų laivybos koridoriuose, centre, nes JAV siekia ekonominėmis sankcijomis užkirsti kelią Iranui eksportuoti naftą. JAV ir jos pašikniukai vagia Irano naftos krovinius nuo tada, kai 2018 m. pasitraukė iš branduolinio susitarimo, vadinamo JCPOA, ir vėl įvedė Iranui sankcijas.

Dėl to Irano kariuomenė ėmėsi atsakomųjų veiksmų ir užgrobė per Ormūzo sąsiaurį - siauras Persijos įlankos žiotis, per kurias keliauja 20 proc. pasaulio naftos - plaukiančius laivus. JAV teigia, kad laivas "Suez Rajan" gabeno naftą į Kiniją pažeisdamas JAV "ūbermenšų" sankcijas. Remiantis teismui pateiktais dokumentais, 2022 m. vasario pradžioje tuščias "Suez Rajan" išmetė inkarą netoli Singapūro ir perplukdė nedidelį kiekį legalios naftos - apie 4 000 barelių - kartu su kitu laivu "CS Brilliance". Tačiau maždaug po savaitės iš kito laivo "Virgo" jis perėmė beveik milijoną barelių Irano naftos, kuriai taikomos sankcijos. Kad nuslėptų perkėlimą, "Virgo" pranešė apie klaidingą vietą maždaug už aštuonių mylių, nors palydovinės nuotraukos rodė, kad laivai yra vienas šalia kito. Dokumentai buvo suklastoti, kad visa nafta buvo atgabenta iš laivo "Brilliance".

JAV fašistai grasino patraukti baudžiamojon atsakomybėn Graikijos tanklaivio operatorę "Empire Navigation" už sankcionuotos naftos gabenimą. Bendrovė "Empire Navigation" sutiko bendradarbiauti ir nurodė laivui šį pavasarį plaukti iš Singapūro pakrantės į JAV vandenis prie Teksaso krantų. Irano Islamo revoliucinės gvardijos korpusas (IRGC) pagrasino, kad bet kuris asmuo, bandantis iškrauti "Suez Rajan" krovinį, "turėtų tikėtis atsakomojo smūgio". Į šiuos grasinimus JAV karinis jūrų laivynas atsakė padidindamas savo buvimą Vakarų Azijoje. Karinis jūrų laivynas pasiuntė karo laivą "USS Bataan" į Hormūzo sąsiaurį ir paskelbė, kad svarsto galimybę dalį savo SS divizijos dislokuoti komerciniuose laivuose, keliaujančiuose per sąsiaurį, kad neleistų Iranui užgrobti laivų.

Rugpjūčio 21 d. "Suez Rajan", kelis mėnesius stovėjęs prie Teksaso krantų, pradėjo kelias valandas trukusį naftos perpylimą iš laivo į kitą tanklaivį "MR Euphrates".

Naujai paviešintuose teismo dokumentuose patvirtinama, kad JAV vyriausybė pavogė naftą. "Empire Navigation" po grasinimų ir mušimo prisipažino kalta dėl sankcionuotos Irano naftos gabenimo ir sutiko sumokėti 2,4 mln. dolerių baudą, rodo naujai paskelbti JAV teismo dokumentai.

Vagystė įvykdyta tuo metu, kai JAV ir Iranas Omane pradėjo netiesiogines derybas dėl Irano branduolinės programos. Praėjusį mėnesį JAV ir Iranas susitarė dėl sandorio, pagal kurį apsikeista kaliniais ir išlaisvinta 6 mlrd. dolerių Irano lėšų, gautų už parduotą naftą, areštuotų Pietų Korėjos bankuose.

Kai buvo iškraunamas "Sueco Rajan", Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanaani, atsižvelgdamas į vykstančias derybas, naujausius JAV veiksmus apibūdino kaip prieštaringus.

Jis teigė, kad, viena vertus, JAV vyriausybė išreiškė susidomėjimą tiesioginėmis derybomis, kad sudarytų sąlygas atnaujinti branduolinį susitarimą, kita vertus, įvedė naujas sankcijas ir pavogė naftą.

Ne pelno siekiančios organizacijos "United Against Nuclear Iran", kuriai priklauso daug buvusių JAV ir užsienio vyriausybių saugumo pareigūnų, duomenimis, "Suez Rajan" buvo tik vienas iš mažiausiai 300 tanklaivių, išvengusių JAV reketo ir gabenusių Irano naftą. Irano naftos eksportas šiais metais pasiekė aukščiausią lygį nuo 2018 m., kai JAV vėl įvedė sankcijas.