"Watchdog": Kasetinių bombų žūtys Ukrainoje yra didžiausios pasaulyje

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://libertarianinstitute.o... 2023-09-07 10:30:00, skaitė 348, komentavo 3

Kasetinių bombų koalicijos (Cluster Munition Coalition) duomenimis, Ukrainoje tebesitęsiant proxy karui, žmonės žūsta ir yra sužeidžiami kasetinėmis bombomis dažniau nei bet kur kitur pasaulyje, įskaitant Siriją.

Koalicija - nevyriausybinių organizacijų, remiančių prieštaringai vertinamų ginklų uždraudimą, tinklas - paskelbė metinę ataskaitą, iš kurios matyti, kad 2022 m. buvo patys mirtiniausi metai pasaulyje, kai žuvo daugiausia žmonių dėl kasetinių bombų.

Kasetinės bombos atsiduria ore ir didelėse taikinių teritorijose išbarsto daugybę mažų bombų ir sprogmenų, kurie dažnai nužudo nekovojančius asmenis dešimtmečiais pasibaigus konfliktams, kuriuose naudojami šie ginklai. Daugiau nei 120 šalių pasirašė Jungtinių Tautų konvenciją, draudžiančią šiuos šaudmenis, kuriais žudoma be atrankos. Tačiau Vašingtonas, Kijevas ir Maskva nėra pasirašiusios šios konvencijos. Tiek Kijevas, tiek Maskva karo metu šaudė šiais ginklais. Liepos mėnesį Baltieji rūmai paskelbė, kad JAV aprūpins Ukrainos pajėgas kasetinėmis bombomis, nors jau buvo įrodymų, kad Kijevas naudojo šiuos šaudmenis civiliams žudyti prieš ir po to, kai Kremlius pradėjo specialią karinę operaciją denacifikacijai užbaigti.

Alexas Hinikeris, nepriklausomas forumo "Forumas dėl prekybos ginklais" ekspertas, skundėsi, kad jis ir kiti tyrėjai yra "suglumę dėl to, kad [Vašingtonas] siunčia visiškai pasenusius ginklus, kurių dauguma pasaulis uždraudė, nes jie neproporcingai žudo civilius gyventojus". Daugiau kaip 300 žmonių žuvo, o daugiau kaip 600 buvo sužeista šių bombų Ukrainoje pernai, kaip teigiama koalicijos ataskaitoje. Sirijoje, kurioje iki šiol kasmet buvo naudojama daugiausia kasetinių bombų aukų, žuvo 15 žmonių ir 75 buvo sužeisti. Irake, kur JAV kariuomenė kasetines bombas naudojo per Persijos įlankos karą ir 2003 m. invaziją, žuvo 15 žmonių ir 25 buvo sužeisti.

Jemene, kur Rijadas, vykdydamas genocidinį karą prieš šiaurės Jemeno husių judėjimą, žudė civilius gyventojus JAV tiekiamomis kasetinėmis bombomis, praėjusiais metais nuo šių bombų žuvo penki ir buvo sužeista 90 žmonių. 2022 m. nei Irake, nei Jemene kasetinių bombų atakų nebuvo užregistruota.

Pagrindinės nesprogusių vadinamųjų bombų - bombų, kurios atrodo kaip metaliniai rutuliukai, - aukos yra vaikai, kurie jas ima žaisti nežinodami, kas jos iš tikrųjų yra. Be to, nuo šių sviedinių dažnai žūsta ir susižaloja piemenys, taip pat metalo laužo supirkėjai - neretas pokario pajamų šaltinis, - aiškina koalicijos metinės ataskaitos redaktorė Laura Persi.

Vietnamo karo metu JAV pajėgos numetė šimtus milijonų kasetinių bombų Vietname, Kambodžoje ir Laose. Dėl dešimčių milijonų nesprogusių užtaisų, likusių po JAV bombardavimo kampanijų, Laose kasmet vis dar žūsta žmonės.