Kodėl ukrainiečiai neatsiprašys lenkų už masines žudynes. Péter G. Fehér vengrų dienraštyje "Magyar hirlap"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-07-14 18:53:00, skaitė 671, komentavo 6

Kodėl ukrainiečiai neatsiprašys lenkų už masines žudynes. Péter G. Fehér vengrų dienraštyje

Lenkijos ir Ukrainos prezidentams vis dar nepavyksta užbaigti jau beveik aštuonis dešimtmečius besitęsiančio ginčo dėl mažiausiai pusantro šimto tūkstančių Lenkijos civilių gyventojų nužudymo aplinkybių. Dabar abi šalys yra artimos sąjungininkės, tačiau ukrainiečių žudynės Voluinėje Antrojo pasaulinio karo metais kelia didelę įtampą abiejų šalių santykiuose.

Nuotraukoje: Ukrainos ultranacionalistai Kijeve švenčia Ukrainos sukilėlių armiją, nacistinės Vokietijos sąjungininkę Antrajame pasauliniame kare.

Įspūdingais pasirodymais pažymėtas praėjusį sekmadienį vykęs ekumeninis - katalikų ir stačiatikių - minėjimas, kuriam vadovavo Lenkijos ir Ukrainos prezidentai Andžejus Duda ir Volodymyras Zelenskis. Minėjimo vieta buvo Lucko miesto, kuris po Pirmojo pasaulinio karo priklausė istorinei Lenkijai, o nuo Antrojo pasaulinio karo yra Vakarų Ukrainos dalis, katedra. Vieta pasirinkta neatsitiktinai.

Varšuva jau seniai laukė šio renginio, kuris turėjo užbaigti įtampą tarp Lenkijos ir Ukrainos, kilusią dėl žudynių Voluinėje, o Lucko miestas buvo Voluinės srities centras. Neabejotina, kad laikas bendrai pagerbti nekaltų civilių aukų atminimą jau seniai pribrendo, tačiau kyla klausimas, ar ši ceremonija iš tiesų padės sumažinti įtampą tarp dviejų šalių, kurią sukėlė skirtingos istorijos atminimas.

AVvXsEgCtVY8_HIML3ehZQDcGURsVXRb0aEjbfY-XXBtQ85nn7d-OQt9hSTIMeOhzqU6bLUnCOkStVFFw62t_CMDanqkkeQlA6zA_tKqULLEemdlTqhaISKEapMmEv8VpVKJt8pZfmR_gq7fyWRLAkRDz7HBe-zu0swjA7PQoiEGClvZjMaxpK1-ypnbasABN0w=w541-h360

Nuotraukoje: Ukrainos ir Lenkijos prezidentai Volodymyras Zelenskis ir Andžejus Duda atminimo pamaldose, skirtose pagerbti Lenkijos civilių gyventojų aukas, nukentėjusias nuo žudynių Volynėje ir vėlesnių Ukrainos valdžios institucijų atsakomųjų veiksmų

Antrojo pasaulinio karo metais, 1943 m., Ukrainos sukilėlių armija (UPA), kuri tarnavo nacistinei Vokietijai ir glaudžiai bendradarbiavo su Vermachtu ir SS, surengė žiauriausią įmanomą puolimą prieš 150 lenkų kaimų Voluinėje ir nužudė mažiausiai 150 000 nekaltų beginklių civilių, daugiausia moterų ir vaikų, nes dauguma vyrų jau tarnavo Raudonojoje armijoje.

Kai kuriais skaičiavimais, žuvusiųjų skaičius viršijo 200 000. Mėgstamiausias ukrainiečių nacionalistų egzekucijos būdas buvo nukirsti aukoms galvas pjautuvu. Keleto išlikusių gyvų žmonių rašytiniai atsiminimai liudija apie baisumus, kurie taps išbandymu net labiausiai užkietėjusiam skaitytojui.

Vėliau, kai sovietų kariuomenė išstūmė nacius ir jų sąjungininkus ukrainiečius iš regiono, lenkai keršydami nužudė apie 2 000 ukrainiečių civilių. Iki šiol sekmadienio minėjimas suprantamas, nes nekaltos abiejų pusių aukos prisimenamos kartu. Tačiau formulė toli gražu nėra paprasta.

UPA politiniam sparnui vadovavo Stjepanas Bandera. Bandera gimė ir jaunystę praleido 1909 m. Austrijos-Vengrijos imperijoje, tiksliau, Galicijoje. Ši teritorija pirmą kartą istorijoje trumpai vadinosi Ukraina, o po Lenkijos ir Ukrainos karo tapo istorinės Lenkijos dalimi.

Tuo metu valdžia ėmėsi daug ukrainiečiams nepalankių priemonių, pavyzdžiui, apribojo dalyvavimą švietimo sistemoje ir žemės nuosavybę, o tai sukėlė stiprias antilenkiškas Banderos nuotaikas. Bandera buvo liesas, žemo ūgio paauglys, kuris savo prastą fizinę būklę kompensuodavo užgauliodamas bendraamžius. Jis buvo tipiško charakterio, per pertraukas mušamas bendraklasių, neleidžiamas į futbolo komandą ir priverstas po pamokų gerti namuose, kad išvengtų smūgių gatvėje.

Atstūmimas buvo jaunojo Banderos nusivylimo šaltinis, galbūt todėl jį patraukė ukrainiečių nacionalistai, tikėdamasis jų gretose rasti draugišką bendruomenę. Jis tapo ryžtingu žmogumi, nes 1934 m. rengė sąmokslą nužudyti Lenkijos užsienio reikalų ministrą, buvo suimtas, nuteistas mirties bausme, bet mirties bausmė nebuvo įvykdyta. Jis buvo paleistas po 1939 m. nacių įvykdyto Lenkijos užpuolimo.

Tai suteikė jam didelį prestižą Ukrainos nacionalistų organizacijoje (OUN), tokį didelį, kad jis buvo paskirtas į vadovaujančias pareigas. Vokietijos slaptosioms tarnyboms paprašius, jis pradėjo kurti ginkluotas OUN karines grupuotes, kad susilpnintų Sovietų Sąjungą, ruošdamasis 1941 m. Vokietijos invazijai.

Naudodamasis savo įtaka, kai naciai užpuolė Sovietų Sąjungą, būtent Bandera paskelbė nepriklausomą Ukrainos valstybę. Jo tikslas buvo kovoti su Raudonąja armija kaip su vokiečių sąjungininke.

Tačiau Hitleriui ši idėja nepatiko ir jis šį veiksmą laikė bandymu įvykdyti antivokietišką perversmą, todėl Bandera ir jo vyriausybės nariai netrukus atsidūrė koncentracijos stovykloje. Nepaisant to, ukrainiečių nacionalistai toliau žudė lenkus, rusus ir žydus. 1944 m. pabaigoje Bandera buvo paleistas iš Zaksenhauzeno koncentracijos stovyklos ir vokiečiai vėl pavedė jam organizuoti ginkluotus būrius, kurie padėtų nacių kariuomenei kovoti su sparčiai besiveržiančiomis rusų pajėgomis.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Banderai atsidūrus koncentracijos stovykloje, ukrainiečių pasakojimuose viskas buvo vaizduojama taip, tarsi kraštutinis nacionalistas Bandera būtų buvęs antihitlerinių pažiūrų ir jam buvo pavesta kovoti ir su vokiečių naciais, ir su sovietų komunistais.

Tai, žinoma, netiesa, nes Bandera pritarė nacių ideologijai, jis tiesiog tikriausiai neskaitė, o jei ir skaitė, tai nesuprato "Mein Kampf" idėjos ir smarkiai suklydo taktiniu požiūriu. Todėl jis ir buvo išsiųstas į koncentracijos stovyklą.

Prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris iki 2014 m. buvo pakeitęs Ukrainos vakarietišką orientaciją į rusišką, buvo nuverstas su didele JAV pagalba. Tai paskatino "banditizmą". Iš esmės įvyko tai, kad Ukrainos valstybė pripažino 1941 m. Banderos paskelbtą "nepriklausomą" Ukrainą kaip pirmtakę. Šiuo metu visoje Ukrainoje valstybės lėšomis statomos Banderos statulos, o per jo gimtadienį, sausio 1 d., kasmet rengiamos tūkstantinės eitynės su deglais, todėl jis tampa nacionaliniu didvyriu.

Visa tai, nors ir nelabai matoma viešumoje, smarkiai užgožė Lenkijos ir Ukrainos santykius, ypač Volynės žudynes. V. Zelenskis sutiko su dosnia Lenkijos pagalba Ukrainai, tačiau atsisakė atsiprašyti už masines žudynes, kurias, beje, Lenkijos parlamentas anksčiau buvo įvertinęs kaip genocidą.

Šių metų sausį Lenkija taip pat griežtai kritikavo Ukrainos įstatymų leidžiamąją valdžią už Banderos gimtadienio paminėjimą savo interneto svetainėje. "Mūsų požiūris į UPA įvykdytus nusikaltimus nesikeičia, tikimės, kad Lenkijos ir Ukrainos tautų suartėjimas padės geriau suprasti bendrą istoriją", - sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lukaszas Jasina.

Lenkijos pusėje ėmė kilti aistros. "Banderai, nuteistam Antrosios Lenkijos Respublikos ukrainiečių nacionalistinės teroristinės organizacijos lyderiui, tenka politinė atsakomybė už 150 000 žmonių genocidą. Tai antilenkiška ir gėdinga", - sakė parlamento narys Robertas Winnickis.

Tačiau čia yra esminė problema. Banderistai" dabar tapo tokie galingi, kad faktiškai laiko dabartinę vyriausybę Kijeve įkaite.

Priešintis jiems Ukrainoje šiandien yra politinė savižudybė. Su tuo susijusi problema yra ta, kad banderizmas giliai įsiskverbė į Ukrainos visuomenės struktūrą. Kariuomenės nariai net negalėjo šaudyti naujais iš Lenkijos gautais tankais "Leopard", bet ant jų jau buvo nupiešti nacių karo mašinų ženklai, o ant uniformų prisiūti SS ženklai. Deja, tai ne pavienis atvejis; buvo pastebėta, kad ukrainiečių kariai ant nugaros turi išsitatuiravę Hitlerio portretus.

Dabartinis minėjimas iš tikrųjų yra dalinė lenkų pergalė, nes, galų gale, net jei ir nebūtų Ukrainos atsiprašymo - Zelenskis negalėjo rizikuoti, jei norėjo išlikti - Ukrainos prezidentas bent jau pagerbė lenkų aukų atminimą, nepaveikdamas Banderos asmenybės suvokimo. Šią prieštaringą situaciją iliustruoja tai, kad, pasak Dudos štabo vadovo, tai, jog abu prezidentai kartu pagerbė aukų atminimą, yra istorinis faktas, tačiau jis mano, kad reikia dar padirbėti. "Mes dar nepasiekėme šios sunkios kelionės pabaigos, mūsų tikslas - kad mūsų draugai ukrainiečiai suprastų istorinę tiesą", - sakė Pavelas Szrotas.

Tačiau pagrindinė problema neišspręsta, t. y. Ukrainos politikos pobūdis nesikeičia. Žinoma, kyla klausimas, ar tai, ko per mažai Lenkijos visuomenei, gali būti per daug Ukrainos nacionalistiniams ekstremistams. Nes jie į lenkų dovanotus tankus įlindo taip, kad, kai kalba pasisuka apie Voluinę, nori girdėti tik apie ukrainiečių aukas.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230712-ezert-nem-kernek-bocsanatot-az-ukranok-a-lengyelektol-a-tomeggyilkossag-miatt