Mokslininkai teigia, kad pamiršti yra normalu

Autorius: Vidmantas MISEVIČIUS Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-01-16 18:06:00, skaitė 632, komentavo 13

Mokslininkai teigia, kad pamiršti yra normalu

Mokslininkai teigia, kad žmogui pamiršti tam tikrus dalykus netgi gali būti naudinga. Asociatyvi nuotrauka

Po ilgų tyrimų Airijos mokslininkai pateikė įdomią išvadą. Pasak jų, užmiršimo procesas yra ne klaida, o funkcinė smegenų ypatybė. Būtent ji leidžia smegenims dinamiškai sąveikauti su aplinka, teigiama Dublino Trejybės koledžo puslapyje pasirodžiusiame straipsnyje.

Biologai patikslino, kad kai kurių dalykų pamiršimas yra ne tik naudingas, bet ir skatina lankstesnį žmogaus elgesį. Tokiais atvejais jis priima labiau pasvertus sprendimus. Jeigu prisiminimai atsirado ne visai dabartinę situaciją atitinkančiomis aplinkybėmis, jų pamiršimas, mokslininkų nuomone, gali turėti teigiamos įtakos žmogaus savijautai.

Ekspertų vertinimu, užmiršimas - savotiškas mokymosi procesas, kurio metu smegenys vienus dalykus įsimena, o kitus - pašalina. „Buvo nustatyta, kad pamiršimo greičiui didžiausią įtaką daro supanti aplinka. Remdamiesi tuo, specialistai yra linkę manyti, kad pamiršimas yra mokymosi dalis", - situaciją patikslino vienas mokslinio darbo autorių Tomas Rajanas (Tomas Ryan).

Kiek anksčiau mokslininkai pareiškė, kad pagrindinė atminties silpnėjimo priežastimi yra senėjimas. Jų nuomone, pamiršti kai kuriuos dalykus yra normalu ir tai tikrai nereiškia, kad žmogus turi sveikatos problemų.