Ledinio vandens entuziastai atidaro žiemos maudynių sezoną

Autorius: Jūratė Marčiulaitienė Šaltinis: https://minfo.lt/sveikatinguma... 2021-12-01 15:32:00, skaitė 430, komentavo 5

Ledinio vandens entuziastai atidaro žiemos maudynių sezoną

Ledinis vanduo – patikimiausia apsauga nuo virusų. Šalto vandens entuziastus nepageidaujami virusai dažniausiai aplenkia, o, jeigu ir užsuka „į svečius“, tai ilgam neužsibūna. Grūdinimasis – vienas iš efektyviausių būdų stiprinti imuninę sistemą. Tai gali patvirtinti kiekvienas, metai iš metų praktikuojantis grūdinimosi procedūras lediniu vandeniu. Lietuvos sveikuolių sąjunga (LSS) kviečia visus kuo atsakingiau patiems prisiimti atsakomybę už savo sveikatą, susirūpinti savo imuninės sistemos stiprinimu ir gyvensenos keitimu. Kaip ir kasmet, Gruodžio 1-ąją sveikuoliai atidaro ledinių maudynių sezoną.

Svarbiausia – ne kova su ligomis, o žinojimas kaip jų išvengti

LSS artimiausia Vidūno filosofija: „Žmogus iš prigimties turi būti sveikas ir laimingas, o ligos – tik išimtis, kurių galima išvengti taikant teisingą gyvenimo būdą“ . Vydūno sveikatos filosofijos devizas - ne kova su ligomis, o sveikimas, ir kaip išvengti ligų. Liga traktuojama kaip paties žmogaus neteisingos gyvensenos padarinys, kaip anomalija, kurios priežastis - tikrųjų gyvenimo dėsnių, harmoningo ryšio tarp gamtiškųjų ir dvasios galių pažeidimas. Tų dėsnių nuoseklus laikymasis – pati geriausia ir patikimiausia profilaktika.

Jau daugiau nei tris dešimtmečius sveikuoliai sėkmingai dalijasi savo ilgamete patirtimi apie savęs išbandymo, pažinimo ir tobulinimo priemonę – grūdinimąsi šaltu vandeniu. Tai vienas paprasčiausių ir efektyviausių būdų imunitetui stiprinti. Šaltas vanduo gydo, saugo nuo ligų, stiprina kūną ir palaiko žvalumą.

Kada pradėti grūdintis?

„Tiesiog dabar“, – net nedvejodamas sako LSS prezidentas Simonas Dailidė, – „Tą akimirką tu iš tiesų atsibundi. Atsiduri visu šimtu procentu čia ir dabar – dabarties momente. Tai gali patirti kiekvieną dieną tiesiog apsipylęs šaltu vandeniu arba įšokęs į vandens telkinį. Be to, tu tampi nugalėtoju. Veidą papuošia šypsena, kuri, tikėtina, neišnyks visą dieną.“  Sunkiausias dalykas – žengti pirmąjį žingsnį. Lengviausia, žinoma, atidėlioti tai – nuo pirmadienio, nuo kito mėnesio, kai prisijungs draugas ir t.t. Bet pradėti geriausia dabar. Pirmiausia aktyviai pasimankštinkite, kad kūnas gerai apšiltų, o po to drąsiai nerkite į šaltą vandenį arba užsipilkite ant galvos kibirą vandens. Jei tai darote namie, tiks ir šaltas dušas. Pradėkite nuo kontrastinio dušo. O kai įsidrąsinsite, pajusite, kad jau galite dar labiau peržengti komforto ribos slenkstį, prisijunkite prie ledinių maudynių savo mieste.

Po intensyvios mankštos ir lengvo bėgimo drauge su bendraminčių kompanija panerti į ežerą visada drąsiau. Pradėjus grūdintis, nevertėtų persistengti. Kuo šaltesnis oras ir vanduo, tuo trumpesnė turėtų būti procedūros trukmė. Reikėtų pradėti nuo keliolikos sekundžių ir palaipsniui ilginti buvimo šaltame vandenyje laiką. Šaltuoju metų periodu maksimalus laikas neturėtų viršyti vienos minutės.

Gamtos jėga gydyti

LSS viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė praktikuoti ledines maudynes ragina drauge su savo vaikais. „Lietus, vėjas ar sniegas – ne priežastis sėdėti namie. Norint auginti sveiką vaiką namuose, tėvams reikia patiems keisti savo gyvenimo būdą. Jei tik vaikas pradeda sloguoti ar kosėti, pirmas vaistas, kurį naudoju aš – lauko darželis arba daug aktyvios veiklos gamtoje. Judėjimas, buvimas gryname ore per parą leidžia atsikratyti visų peršalimo ligų požymių. Jeigu vaikas nori pabraidyti šaltame vandenyje ar kiša rankas į jį, jei ragauja sniego, ledo, taškosi balose, ropinėja po žemę nuogomis kojomis, nesaugokite jų. Nesaugokite rūbų. Vaiko poreikis pažinti ir mokytis yra daug svarbesnis už rūbus.“

Grūdintis drauge su kitais – saugiau ir smagiau

Žiemos sezonas, kaip visuomet bus turtingas grūdinimosi renginiais. Laukia ne tik kasdienės bendraminčių maudynės įvairiuose miestuose ir miesteliuose, bet ir 30 dienų ledinės eketės iššūkis, 25 metrų ledinės eketės plaukimas, Palangos ruonių šventė ir Ledinės nuotraukos konkursas. Entuziastai iš įvairiausių Lietuvos miestų: Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus, Trakų, Radviliškio, Kėdainių, Elektrėnų, Kupiškio, Ukmergės, Tauragės, Marijampolės, Šilutės, Rokiškio, Jonavos ir kt. jau pasiruošę palaikyti naujokus, norinčius pradėti grūdintis, sutelkti tuos, kuriuos vienija ši idėja.

Sveikuoliai kviečia būriuotis ir  virtualiai. Ruonių grupės, į kurias kviečia jungtis, rasti bendraminčių ir dalintis motyvacija grūdintis.

Eketė Vilniuje:  https://www.facebook.com/groups/eketevilniuje

Eketė Kaune: https://www.facebook.com/groups/eketekaune

Eketė pajūryje: https://www.facebook.com/groups/eketepauryje

Eketė Radviliškyje: https://www.facebook.com/groups/eketeradviliskyje

Eketė Kėdainiuose: https://www.facebook.com/groups/eketekedainiuose

Eketė Šiauliuose: https://www.facebook.com/groups/eketesiauliuose

Eketė Alytuje: https://www.facebook.com/groups/eketealytuje

Eketė Trakuose: https://www.facebook.com/groups/eketetrakuose

Eketė Elektrėnuose: https://www.facebook.com/groups/241194567406479

Eketė Kupiškyje: https://www.facebook.com/groups/eketekupiskyje

Eketė Marijampolėje: https://www.facebook.com/groups/eketemarijampoleje

Eketė Ukmergėje: https://www.facebook.com/groups/eketeukmergeje

Eketė Tauragėje: https://www.facebook.com/groups/eketetaurageje

Eketė Šilutėje: https://www.facebook.com/groups/eketesiluteje

Eketė Utenoje: https://www.facebook.com/groups/eketeUtenoje/

Eketė Ignalinoje: https://www.facebook.com/groups/eketeignalinoje

Eketė Jonavoje: https://www.facebook.com/groups/eketejonavoje

Eketė Rokiškyje: https://www.facebook.com/groups/eketerokiskyje

Žinai dar aktyvistų miestuose? Parašyk mums!